20 Ιουλίου 1974, ώρα 05:30, μια μαύρη μέρα για την Κύπρο ξεκίνησε...

45 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την Τουρκική Εισβολή, με τον Τούρκο Κατακτητή να εκμεταλλεύεται την κατάσταση στην χώρα μετά και το Πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και να εισβάλλει στην Κύπρο και να συνεχίζει μέχρι σήμερα την κατοχή της στο 37% των νόμιμων εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας.  

Στις 20 Ιουλίου, στις 5 και 30 τα ξημερώματα η Τουρκία εισέβαλε στο νησί, προφασιζόμενη το άρθρο 4 της Συνθήκης Εγγυήσεων. Οι τούρκικες δυνάμεις εντός τριών ημερών κατέλαβαν την Κερύνεια και την περιοχή γύρω από την πόλη, με αποτέλεσμα να ξεκινούν τον βίαιο ξεριζωμό των μόνιμων κατοίκων της περιοχής.

3 μέρες μετά, στις 23 Ιουλίου κηρύχθηκε εκεχειρία και τόσο η Χούντα των Αθηνών όσο και η πραξικοπηματική κυβέρνηση της Κύπρου κατέρρευσαν. Μετά από την εξέλιξη αυτή ακολούθησαν δύο γύροι διαβουλεύσεων στη Γενεύη μεταξύ των εμπλεκόμενων χωρών, στις οποίες η Τουρκία ζητούσε ομοσπονδιακή λύση, ανταλλαγή πληθυσμού και το 34% των εδαφών της Κύπρου να ελέγχεται από τους Τουρκοκύπριους. 

Στις 14 Αυγούστου, μετά την κατάρρευση των συνομιλιών στον Γενεύη,  η Τουρκία ξεκίνησε δεύτερη επιχείρηση («Αττίλας ΙΙ») κατά την οποία κατέλαβε το 36,2% του νησιού και εκτόπισε από τις πατρογονικές εστίες περισσότερους από 150 χιλιάδες Ελληνοκύπριους ενώ συνολικά σκοτώθηκαν περίπου 3 χιλιάδες Ελληνοκύπριοι.

Ένα χρόνο αργότερα, 60 000 περίπου Τουρκοκύπριοι, μετακινήθηκαν από τις ελεύθερες νότιες περιοχές, στις ελεγχόμενες από τις τουρκικές δυνάμεις βόρειες περιοχές. 

Το 1983, ανακηρύχθηκε η "Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου", αναγνωρισμένη μόνο από την Τουρκία.

Η διεθνής κοινότητα θεωρεί τα εδάφη της ως κατεχόμενη από τις τουρκικές δυνάμεις περιοχή της Δημοκρατίας της Κύπρου.

Διαβάστε επίσης