Σε ποιες παραλίες της Κύπρου «εισέβαλαν» οι μέδουσες

Για την εμφάνιση των μεδουσών του είδους Pelagia noctiluca, αλλά και για τα άλλα επικίνδυνα στις παραλίες της Κύπρου μίλησε στο Sigmalive ο Σάββας Μιχαηλίδης, Προϊστάμενος του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ) του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Όσον αφορά στις περιοχές εμφάνισής τους, σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη έχουν παρατηρηθεί σε όλη την ανατολική ακτογραμμή της Κύπρου και συγκεκριμένα στον Πρωταρά. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, για πρώτη φορά εντοπίστηκαν την Πέμπτη (13/6), αλλά το φαινόμενο αυτό δεν θα κρατήσει περισσότερο από δύο ή τρεις ημέρες.

Το Τμήμα Αλιείας αναφέρει ότι η εμφάνισή τους σχετίζεται με τα ρεύματα που επικρατούν, τις υψηλές θερμοκρασίες και τα θρεπτικά συστατικά στη θάλασσα. Είναι χαρακτηριστικό των καλοκαιρινών μηνών.

Αν και δεν έχει αναφερθεί οποιοδήποτε περιστατικό, το Τμήμα Αλιείας συμβουλεύει:

1. Προσεκτικά ξεπλύνετε με θαλασσινό νερό, χωρίς όμως να τρίβετε την πληγείσα περιοχή.

2. Χρησιμοποιήστε μια πλαστική κάρτα (π.χ. πιστωτική) για να αφαιρέσετε τυχόν υπολείμματα από τα πλοκάμια.

3. Ενημερώστε τους ναυαγοσώστες, αν υπάρχουν στην περιοχή, για να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες.

4. Συνήθως ο οξύς πόνος διαρκεί περίπου 15 - 20 λεπτά. Εάν ο πόνος παραμένει, συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

5. Σε περίπτωση αλλεργικού σοκ επικοινωνήστε / μεταβείτε άμεσα σε γιατρό ή νοσοκομείο.

Όσον αφορά στα άλλα επικίνδυνα είδη, σύμφωνα με τον ειδικό, πρόκειται για τον λαγοκέφαλο και το λεοντόψαρα, τα οποία αποτελούν μεγάλο πρόβλημα λόγω του ότι δεν έχουν κάποιο φυσικό εχθρό. Από την άλλη, για τις μέδουσες υπάρχουν θηρευτές στα νερά της Κύπρου, όπως οι χελώνες και συγκεκριμένα είδη δελφινιών.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ