Ελεύθερη η πλοίαρχος του Sea Watch Καρόλα Ρακέτε με απόφαση ιταλικού δικαστηρίου

Η πλοίαρχος του Sea Watch Καρόλα Ρακέτε αφέθηκε ελεύθερη μετά από απόφαση ιταλικού δικαστηρίου. Είχε συλληφθεί όταν «έδεσε» στην Λαμπεντούζα και αποβίβασε 40 μετανάστες που είχαν παραμένει μεσοπέλαγα για δύο εβδομάδες.

Δικαστήριο της Σικελίας αποφάσισε να άρει την εντολή κατ’ οίκον περιορισμού που είχε επιβληθεί στην πλοίαρχο Κάρολα Ράκετε. Η Γερμανίδα  κατηγορείται ότι έθεσε σε κίνδυνο τις ζωές τεσσάρων αστυνομικών που επέβαιναν σε ένα πλοίο της ιταλικής ακτοφυλακής, καθώς αψήφησε τις εντολές του πολεμικού ναυτικού και εισήλθε στο λιμάνι της Λαμπεντούζας με το πλοίο της, της μκο Sea-Watch.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι απάντησε πως ήλπιζε για μια σκληρότερη απάντηση από το δικαστικό σύστημα της χώρας του, υποσχέθηκε, ωστόσο, ότι θα απελάσει όσο το δυνατόν συντομότερα την 31χρονη Γερμανίδα πλοίαρχο.

Η δικαστίνα Αλεσάντρα Βέλα απεφάνθη  ότι η Ράκετε δεν παραβίασε κανέναν νόμο, επισημαίνοντας ότι ανταποκρίθηκε στο καθήκον της να προστατεύει ανθρώπινες ζωές.

Να σημειωθεί πως η Ιταλία, υλοποιώντας την πολιτική αποτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει υιοθετήσει νομοθετικά μέτρα που ουσιαστικά ποινικοποιούν τη διάσωση ανθρώπων στη θάλασσα με την απαγόρευση εισόδου και ελλιμενισμού στα λιμάνια της χώρας των διασωστικών πλοίων, μέσω της επιβολής προστίμων και στερητικών της ελευθερίας ποινών.

Διαβάστε επίσης