Απλοί τρόποι να πειθαρχήσετε το παιδί σας

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Η λέξη πειθαρχία μπορεί να αποκτήσει διαφορετική έννοια για κάθε γονιό. Άλλοι τη μεταφράζουν σε φωνές και τιμωρίες, ενώ η έννοια γίνεται πιο θετική εφόσον μιλάμε για κανόνες και όρια που κάθε παιδί πρέπει να ξέρει ώστε να μην επικοινωνεί με επιθετικότητα ή επικίνδυνα μέσα.

Ανακαλύψτε πώς θα μάθετε στο παιδί την πειθαρχία ακολουθώντας τις παρακάτω στρατηγικές.

Διαλέξτε τις μάχες σας. Αν λέτε μονίμως όχι, το παιδί θα συντονιστεί μόνο με την άρνησή σας και δεν θα καταλαβαίνει ποιες είναι οι προτεραιότητές σας. Εντοπίστε τα πράγματα που είναι σημαντικά για εσάς, θέστε όρια με αρμονία και ακολουθήστε τις συνέπειες που είναι κατάλληλες για την ηλικία του παιδιού. Μην δίνετε μεγάλη βαρύτητα στα μικρά πράγματα, γιατί το παιδί θα τα ξεπεράσει από μόνο του μεγαλώνοντας.

Μάθετε τι είναι αυτό που πυροδοτεί την κακή συμπεριφορά του παιδιού. Αντί να λέτε συνέχεια όχι και να απαγορεύετε, μπορείτε να αφαιρέσετε το ‘στόχο’ από το οπτικό του πεδίο. Αν του αρέσει να σέρνει το χαρτί υγείας σε όλο το σαλόνι, βάλτε το σε ένα ψηλότερο ράφι. Αν ζωγραφίζει με μαρκαδόρους τον τοίχο, βάλτε τα υλικά σε ένα συρτάρι και κλειδώστε το.

Φροντίστε να μην μένει πεινασμένο ή νυσταγμένο για ώρα, γιατί τότε είναι που ‘αναδύονται’ οι χειρότερες συμπεριφορές του.
Να είστε συνεπείς. Μεταξύ τα 2 και 3 έτη, τα παιδιά δουλεύουν σκληρά για να κατανοήσουν το αντίκτυπο της συμπεριφοράς στους γύρω τους. Αν η αντίδρασή σας μεταβάλλεται, του στέλνετε μπερδεμένα σήματα.

Μην αντιδράτε με έντονη οργή. Μπορεί να είναι δύσκολο να κρατήσετε την ψυχραιμία σας, αλλά μην ξεσπάτε στο παιδί γιατί έτσι δεν θα περάσετε το μήνυμα που θέλετε στο παιδί. Πάρτε μία βαθιά ανάσα, μετρήστε μέχρι το 10 και καθίστε κάτω ώστε να είστε στο ίδιο ύψος.

Σύντομες και απλές προτάσεις. Με το να εξηγείτε λεπτομερώς στο παιδί τις συνέπειες των πράξεών του, δεν έχετε κάποιο αποτέλεσμα. Αντιθέτως, δοκιμάστε να μιλήσετε με σύντομες φράσεις, με τις κατάλληλες εκφράσεις προσώπου και τόνο στη φωνή. Αν δεν πλένει τα δόντια του, πείτε ‘τα δόντια χρειάζονται βούρτσισμα. Εσύ αποφασίζεις. Αν σου πάρει πολλή ώρα, δεν θα προλάβουμε να διαβάσουμε παραμύθι’.

Παραμείνετε θετικοί. Μην μιλάτε αρνητικά για το παιδί, αλλά ούτε και στο ίδιο απευθείας. Δεν θα έχουν καλή εικόνα για εσάς και απλά θα καταλήξουν να επαναλαμβάνουν την ίδια συμπεριφορά.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε επίσης