Στο "σφυρί" μπούκλα από τα μαλλιά του Μπετόβεν

από τον οίκο Sotheby's

Στο σφυρί βγάζει ο οίκος Sotheby's μια μπούκλα από τα μαλλιά του Γερμανού συνθέτη και πιανίστα Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (1770-1827).

Η δημοπρασία διοργανώνεται την Τρίτη στο Λονδίνο. Το ξεχωριστό αυτό κομμάτι, η αξία του οποίου εκτιμάται μεταξύ 15.000 και 19.000 δολαρίων, περιλαμβάνεται στη δημοπρασία με τίτλο: Σημαντικά Χειρόγραφα, Ηπειρωτικά Βιβλία και Μουσική.

Η μπούκλα των μαλλιών, για την οποία ο Sotheby's βεβαιώνει ότι είναι "αναμφίβολα ανθρώπινη", είναι δεμένη με μεταξωτή κλωστή και φυλάσσεται σε οβάλ καλογυαλισμένη κορνίζα του 19ου αιώνα.
Ο Μπετόβεν θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους συνθέτες όλων των εποχών και μια μπούκλα από τα μαλλιά του είναι περιζήτητη. Η απόκτησή της σίγουρα θα κάνει περήφανο τον κάτοχό της, αναφέρουν οι διοργανωτές της δημοπρασίας.

Το να κόψει κανείς με το ψαλίδι μια τούφα από τα μαλλιά του και να τη δώσει σε κάποιον, δεν ήταν κάτι ασύνηθες κατά τον 18ο και 19ο αιώνα.

Ωστόσο, όταν ο σύγχρονος του Μπετόβεν, ο 'Αντον Χαλμ, ζήτησε λίγα μαλλιά από τον συνθέτη το 1826 για να τα δώσει δώρο στη σύζυγό του, Μαρία, αρχικά δεν απέσπασε τη σύμφωνη γνώμη του συνθέτη, σύμφωνα με τον Sotheby's.

Ο Χαλμ ζήτησε από έναν κοινό φίλο, τον βιολονίστα Καρλ Χολτς, να του εξασφαλίσει λίγα μαλλιά από τον Μπετόβεν. Ωστόσο ο Χολτς επέστρεψε με κάποιες τρίχες γίδας αντί αυτού.

Όταν ο Μπετόβεν το έμαθε, έκοψε μερικές από τις πλούσιες μπούκλες του και τις έδωσε ο ίδιος στον Χαλμ. Τα μαλλιά φυλάχτηκαν για χρόνια στην οικογένεια του Χαλμ και τελικά περιήλθαν σε ένα παιδί του. Ο Χαλμ ήταν φημισμένος πιανίστας και συνθέτης του 19ου αιώνα που συνάντησε τον Μπετόβεν το 1815 και έπαιζε γι αυτόν συχνά, σύμφωνα με τον Sotheby's.

Δεν είναι η πρώτη φορά που μια τούφα από τα μαλλιά του Μπετόβεν βγαίνει σε δημοπρασία.H πρώτη φορά ήταν το 1994. Δύο λάτρεις του συνθέτη πλειοδότησαν και αργότερα διενήργησαν ιατροδικαστική έρευνα για να διαπιστώσουν γιατί ο Μπετόβεν υπέφερε χρόνια από κακή υγεία. Αυτή η μπούκλα είχε κοπεί την ημέρα του θανάτου του το 1827.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης