Πάτρα: Ο Gilad Atmon και Next Step απογείωσαν το κοινό στο "JAZZ+ΠΡΑΞΕΙΣ 2019" - ΦΩΤΟ

Στο Αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου

Mια από τις μουσικές βραδιές που άφησε ανεξίτηλο το ίχνος της είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν Πατρινοί και επισκέπτες από άλλα μέρη της Ελλάδας, που γέμισαν τον ατμοσφαιρικό χώρο του Αίθριου του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου στη δεύτερη συναυλία του Jazz+Πράξεις, με τη διοργανωτική φροντίδα του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων.

dsc_0543.jpg

Ήταν μια μαγική βραδιά που σφραγίστηκε από τη σύμπραξη του διάσημου Βρετανού, γεννημένου στο Τελ Αβίβ, σαξοφωνίστα, συνθέτη, συγγραφέα και ακτιβιστή Gilad Atzmon με το εξαιρετικού κουαρτέτου των Next Step, και καθήλωσε τους θεατές προσφέροντας μια ανεπανάληπτη συναυλιακή εμπειρία.

Τεράστιου καλλιτεχνικού βεληνεκούς μουσικός, με συνεργασίες με ηχηρά ονόματα της παγκόσμιας μουσικής –από τον Ian Dury έως τον Robert Wyatt και τους Pink Floyd -   ο Gilad Atzmon απέδειξε έμπρακτα τη διεθνή ακτινοβολία του και ξεδίπλωσε την εκτυφλωτική δεξιοτεχνία του δίνοντας απρόσμενες διαστάσεις στον ήχο των πνευστών. Ο σπουδαίος μουσικός παρέδωσε σπάνια μαθήματα της τέχνης του αγγίζοντας ένα ευρύτατο φάσμα στυλιστικών αναφορών, που αντλούσαν από την τζαζ έως τις παραδοσιακές μουσικές και προκαλώντας μια ευρύτατη γκάμα συναισθημάτων. Άλλοτε εκρηκτικός και καταιγιστικός με εξαιρετική αίσθηση του ρυθμού και άλλοτε σε ευαίσθητες μελωδικές περιοχές και ευαίσθητες λυρικές διακυμάνσεις ενεργοποίησε αισθήσεις, χρώματα και εκφράσεις απογειώνοντας το κοινό. Ο προσωπικός ήχος του Gilad Atzmon διακριτός και με κορυφώσεις που έκοβαν την ανάσα στη συναυλιακή τους εκδοχή και η συνθετική του υπογραφή σε συνθέσεις που έφεραν την υπογραφή του σε μερικές από τις καλύτερες στιγμές της έως σήμερα δισκογραφικής παρουσίας του ήταν οι αιχμές ενός μεγάλου μουσικού, που το πέρασμά του θα μείνει αξέχαστο στην αφρόκρεμα των υψηλών προσκεκλημένων του Jazz+Πράξεις.

dsc_0524.jpg

Ο Gilad Atzmon αποδείχτηκε ιδανικός καθοδηγητής του συνόλου αφού έδωσε με σοφό τρόπο χώρο και αναδείκνυε την ομολογουμένως ξεχωριστή δουλειά του Next Step Quartet. Το ελληνικό σχήμα πραγματικά έκλεψε τις εντυπώσεις και απέδειξε με ιδανικό τρόπο πόσο δίκαιη είναι η εκτίμηση που έχει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τέσσερις υποδειγματικοί μουσικοί σπάνιας τεχνικής αρτιότητας, που ξεδίπλωσαν ευρηματικές ιδέες, πολλαπλές εμπνεύσεις, ένα ευρύτατο οπλοστάσιο εκφραστικών δρόμων και μια ολόφρεσκια μουσική πρόταση. Ένα σχήμα εξαιρετικά δομημένο και προσανατολισμένο με πάθος και λάμψη, που εντυπωσίασε με τις εκτελεστικές του αρετές αλλά και με τις σπουδαίες συνθέσεις του, που ξεφεύγει κατά πολύ από τα συμβατικά όρια. Τέσσερις μουσικοί-Θοδωρής Κότσυφας (ηλεκτρική κιθάρα), Γιάννης Παπαδόπουλος (πιάνο), Κωνσταντίνος Μάνος (κοντραμπάσο), Billy Pod (ντραμς), που ο καθένας έχει την προσωπική δημιουργία του πορεία και ταυτόχρονα αποτελούν τη συνταγή των Next Step, που αποζημίωσαν και τον πιο απαιτητικό ακροατή. Η συνθήκη Atzmon και Next Step ήταν πραγματικά το κλειδί μιας σπάνιας μίξης με μοναδικά αισθητικά και ουσιαστικά αποτελέσματα. Η τέχνη του αυτοσχεδιασμού, της σκηνικής απόλαυσης από τους μουσικούς και του αστείρευτου κεφιού τους υλοποίησαν ιδανικά το μοναδικό αυτό πάντρεμα.

dsc_0700.jpg

Κορυφαίες στιγμές της συναυλίας αποτέλεσαν τα υπέροχα «Gaza, Μon Amour» και «Scarborough Fair» του Gilad Atzmon, και εκμέρους των Next Step τα θαυμάσια «Regression» και «The Architect» καθώς και τα υπέροχα τζαζ στάνταρντς. Ο ενθουσιασμός του κοινού στα ύψη εκφράστηκε με την άμεση συμμετοχή του και τις θερμές εκδηλώσεις καθόλη τη διάρκεια της συναυλίας και το θερμό χειροκρότημα που αποθέωσε τους μουσικούς φέρνοντά τους για μια ακόμη φορά στη σκηνή. Η ευφάνταστη εκδοχή του «Αutumn leaves» ως encore ήταν το επιστέγασμα μιας πραγματικά αξέχαστης συναυλιακής εμπειρίας.

Το ραντεβού του Jazz+Πράξεις ανανεώθηκε για την τελική πράξη, για την ιδανική κορύφωση με την εμφάνιση του Mathias Eick Quintet, ενός από τα μεγαλύτερα σχήματα της διεθνούς σκηνής, που βρίσκεται στο απόγειο της καριέρας του με εκπληκτικούς δίσκους στη δισκογραφική εταιρεία ECM και θρυλικές συναυλίες ανά τον κόσμο. Το απογειωτικό φινάλε απόψε (Σάββατο 8 Ιουνίου) στις 9.30μμ στο Αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου.

Διαβάστε επίσης