Πώς εκδηλώνεται το άγχος των εξετάσεων στους εφήβους;

Οι Πανελλήνιες είναι προ των πυλών και το άγχος των υποψηφίων έχει χτυπήσει κόκκινο!

Το άγχος των εξετάσεων συνήθως συνδέεται με το φόβο που νιώθουν οι έφηβοι μήπως απογοητεύσουν τους γονείς τους και δεν καταφέρουν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες τους, αναφέρει ο κύριος Μαντούδης.

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς

Οι γονείς θα πρέπει, αρχικά, να αποβάλουν τη δική τους αγωνία σχετικά με το αν θα τα καταφέρει το παιδί τους, αναγνωρίζοντας ότι οι Πανελλήνιες δεν αποτελούν το τέλος του κόσμου και να δώσουν στο παιδί να καταλάβει ότι σημασία έχει η προετοιμασία- το ταξίδι και όχι το αποτέλεσμα- ο προορισμός.

Καλό είναι να προετοιμάσουν το παιδί για κάθε ενδεχόμενο, εξηγώντας πως η αποτυχία είναι μέρος της ζωής και πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να νιώσει ντροπή σε περίπτωση που δεν τα πάει καλά, τονίζοντας πως υπάρχουν πολλές άλλες εναλλακτικές λύσεις για τις σπουδές και την επαγγελματική του σταδιοδρομία.

Θα πρέπει να εξασφαλίσουν συνθήκες ηρεμίας και ησυχίας στο σπίτι κατά την περίοδο της προετοιμασίας, αποφεύγοντας όσο το δυνατόν φασαρία, συγκρούσεις και θορύβους ώστε το παιδί να αφοσιώνεται απερίσπαστο στη μελέτη του.

Θα πρέπει να είναι πάντα πρόθυμοι να ακούσουν τις ανησυχίες του παιδιού και να το βοηθούν να ηρεμήσει υπενθυμίζοντάς του όσα έχει κατακτήσει μέχρι τώρα, καθώς και ότι δεν είναι η πρώτη φορά στη ζωή του που δίνει εξετάσεις.

Να εφοδιάζουν τον έφηβο με ενέργεια προσφέροντας χυμούς και θρεπτικά σνακ, ώστε ο οργανισμός του να είναι ενισχυμένος. Επίσης, να τον παρακινούν να χαλαρώνει με έναν περίπατο ή μια εξωσχολική δραστηριότητα, κάθε φορά που νιώθει αποφορτισμένο.

Η γνώμη του ειδικού

Οι πανελλήνιες εξετάσεις είναι μία δύσκολη περίοδος της σχολικής ζωής των παιδιών, αφού τους προκαλούν άγχος και ψυχολογική φόρτιση. Είναι όμως, δύσκολη περίοδος και για τους γονείς, που είναι οι αποδέκτες αυτών των αρνητικών συναισθημάτων και της έντασης- επιθετικότητας που αυτά προκαλούν. Οι γονείς θα πρέπει να είναι δίπλα στα παιδιά τους, να τους παρέχουν ασφάλεια, να σέβονται την προσπάθειά τους, μεταδίδοντας το μήνυμα ότι δεν εξαρτάται η προσωπική τους αξία από την επιτυχία τους στις εξετάσεις.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ