Λιποθυμία στην εγκυμοσύνη: Οι κίνδυνοι για τη μητέρα και το έμβρυο

Η λιποθυμία στη εγκυμοσύνη θεωρείται σε γενικές γραμμές φυσιολογικό και αβλαβές σύμπτωμα.

Σύμφωνα με νέα έρευνα ωστόσο, μπορεί να αποτελεί σημάδι σοβαρού προβλήματος υγείας τόσο για τη μητέρα, όσο και για το έμβρυο.

Η λιποθυμία μπορεί να είναι επικίνδυνη κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, καθώς συνδέεται με υψηλά ποσοστά πρόωρων γεννήσεων, αύξηση καρδιακών προβλημάτων, συγγενείς ανωμαλίες και χαμηλό βάρος γέννησης των παιδιών.

Οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι οι έγκυοι που είχαν λιποθυμήσει πάνω από μια φορά, κινδύνευαν περισσότερο να εμφανίσουν προβλήματα υγείας.

Τα ευρήματα προέρχονται από ανάλυση των αρχείων γεννήσεων 481.930 μωρών που γεννήθηκαν στην Αλμπέρτα του Καναδά μεταξύ 2005 και 2014, καθώς και των μητέρων τους.

«Η εγκυμοσύνη αποτελεί τεστ αντοχής για τον οργανισμό της γυναίκας», δήλωσε η Padma Kaul, ερευνήτρια και επικεφαλής του τμήματος επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα.

«Η λιποθυμία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να εντοπίσει τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών επιπλοκών».

Η λιποθυμία εκδηλώνεται συνήθως λόγω χαμηλής αρτηριακής πίεσης ή έλλειψης οξυγόνου στον εγκέφαλο. Οι ορμόνες της εγκυμοσύνης μπορούν επίσης να προκαλέσουν λιποθυμία λόγω της αύξησης των παλμών της καρδιάς και της ροής του αίματος.

Σύμφωνα με την Kaul οι γυναίκες που λιποθυμούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πρέπει να εξετάζονται από γιατρό. Προτείνει επίσης την προσθήκη της λιποθυμίας στη λίστα των επαγόμενων από εγκυμοσύνη παθήσεων μαζί με την προεκλαμψία και τον διαβήτη κύησης, οι οποίες αποτελούν σημάδια κινδύνου για την υγεία των γυναικών.

«Η λιποθυμία είναι σχετικά σπάνιο γεγονός και κανείς δεν το έχει μελετήσει συστηματικά σε πληθυσμιακή κλίμακα», δήλωσε. «Γενικά, οι γιατροί πίστευαν ότι δεν είναι ανησυχητική, γι' αυτό περιμέναμε ανάλογα ευρήματα».

Οι υποκείμενες αιτίες της λιποθυμίας είναι δύσκολο να διαγνωσθούν. Σύμφωνα με τους ερευνητές όμως, μπορεί να κυμαίνονται από καλοήθεις έως απειλητικές για τη ζωή.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας.

Πηγή: Medical Daily

Διαβάστε επίσης