Παροχές - σταγόνα στον ωκεανό μιας εξοντωτικής φορολόγησης

Του Γιώργου Κουτρουμάνη, Ορκωτός Ελεγκτής, Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας και Πρόεδρος της Ειδικής Κομματικής Οργάνωσης(Ε.Κ.Ο) των Ορκωτών Ελεγκτών της Νέας Δημοκρατίας.

Παραμονές συζήτησης στο εθνικό μας κοινοβούλιο της πρότασης ψήφου εμπιστοσύνης της κυβέρνησης που ο ίδιος ο πρωθυπουργός προκάλεσε, εν μέσω της προεκλογικής περιόδου και 19 ημέρες προ των ευρωεκλογών, είδαμε τον κ. Τσίπρα να ανακοινώνει προεκλογικές παροχές, προσπαθώντας να αντιστρέψει το αρνητικό γι’ αυτόν κλίμα που επικρατεί στο εκλογικό σώμα.

Όμως, επί τέσσερα ολόκληρα χρόνια με την εξοντωτική φορολογική πολιτική και τις δυσβάστακτες ασφαλιστικές επιβαρύνσεις που ο ίδιος ο επέβαλε, οδήγησε την κοινωνία μας σε ένα τραγικό οικονομικό αδιέξοδο.

Το 2015 παρέλαβε τον συντελεστή φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων στο 26% και τον έφτασε στο 29%. Την προκαταβολή φόρου εισοδήματος των φυσικών προσώπων από το 55% του κυρίου φόρου εισοδήματος την εκτόξευσε στο 100%. Επιπλέον, παρέλαβε τον συντελεστή του ΦΠΑ στην εστίαση και στα τρόφιμα στο 13% και τον έφτασε στο 24%.

Έρχεται δε σήμερα παραμονές των εκλογών και επαναφέρει τον ΦΠΑ στα τρόφιμα και μόνο για κάποια είδη της εστίασης στο 13%, δηλαδή εκεί που τον βρήκε.  Επίσης, επαναφέρει σε βάθος τριετίας τον συντελεστή φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων στο επίπεδο του 2015, μειώνοντας τον κατά 1% κάθε έτος μέχρι το 2022.

Αλήθεια, ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνηση του θα επιστρέψουν σήμερα πίσω στους επαγγελματίες και στους εξαθλιωμένους οικονομικά καταναλωτές, που πολλοί από αυτούς είναι άνεργοι, μισθωτοί, συνταξιούχοι ή αυτοαπασχολούμενοι μικροεπαγγελματίες, όλα αυτά που τους πήρε από την αύξηση του ΦΠΑ και την φορολογία εισοδήματος όλα αυτά τα χρόνια; Προφανώς και όχι.

Επομένως, δεν δικαιούται να πανηγυρίζει και να θριαμβολογεί, επειδή κάποιες και όχι φυσικά όλες από τις δυσβάστακτες φορολογίες που επέβαλε όλα αυτά τα 4,5 χρόνια της διακυβέρνησης του, τις μειώνει σήμερα και τις επαναφέρει εκεί απ’ όπου τις παρέλαβε.

Επίσης, δεν δικαιούται να αισθάνεται περιχαρής όταν πέντε ημέρες προ των ευρωεκλογών, θυμίζοντας μας πολιτικές Μαυρογιαλούρου, επιστρέφει στους συνταξιούχους στην καλύτερη των περιπτώσεων 500 ευρώ, τη στιγμή που επί 4,5 χρόνια με τις συνεχείς μειώσεις των συντάξεων, τους τα έχει πάρει τα πολλαπλάσια. Αποτελεί δε θράσος και υποκρισία να χαρακτηρίζει αυτό το ντροπιαστικό προεκλογικό δωράκι ως 13η σύνταξη.

Ωστόσο, λέξη δεν ακούσαμε για τυχόν μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος των φυσικών προσώπων που τη διπλασίασε επί των ημερών του και την πήγε στο 100% του κυρίου φόρου, από 55% που την βρήκε. Ούτε φυσικά είπε κάτι για τυχόν μείωση των φόρων κατανάλωσης στον καφέ, στα τσιγάρα και στα καύσιμα, στα οποία έχουμε γίνει η ακριβότερη χώρα της Ευρώπης.

Ο κ. Τσίπρας είναι ο μακροβιότερος μνημονιακός πρωθυπουργός. Στις επερχόμενες ευρωεκλογές δεν θα κριθεί από τις υποσχέσεις του, όπως συνέβη το 2014, ούτε από τις όποιες προεκλογικές παροχές που θεσμοθέτησε στο ελληνικό κοινοβούλιο μια εβδομάδα προ των εκλογών.

Ο κ. Τσίπρας θα κριθεί από τους Έλληνες πολίτες για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης του επί 4,5 ολόκληρα χρόνια, που δυστυχώς ξεπούλησε τις τράπεζες μας στα ξένα funds, εκχώρησε την εκμετάλλευση της δημόσιας περιουσίας στους δανειστές για 99 ολόκληρα χρόνια, δέσμευσε την χώρα μας με πολιτικές σκληρής λιτότητας μέχρι το 2060, και οδήγησε την Ελληνική κοινωνία σε οικονομική εξαθλίωση.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης