Επτά τρόφιμα που ωφελούν την καρδιά

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Οι καρδιαγγειακές νόσοι παραμένουν μία από τις κύριες αιτίες θανάτου. Η διατήρηση της βέλτιστης υγείας της καρδιάς σας δεν είναι κάτι που πρέπει να αμελείτε, δίνοντας προτεραιότητα μόνο στο αδυνάτισμα και το κάψιμο  λίπους.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να προστατέψετε την καρδιά σας μέσω μια ισορροπημένης διατροφής που αυξάνει τα επίπεδα «καλής» χοληστερόλης (HDL).

Ας δούμε, λοιπόν, επτά τρόφιμα που εξυπηρετούν αυτόν τον σκοπό.

Βρώμη και κριθάρι. Η βρώμη και το κριθάρι περιέχουν ένα ειδικό είδος διαλυτής φυτικής ίνας που ονομάζεται β-γλυκάνη, η οποία έχει πολλά οφέλη για την καρδιά και την ανθρώπινη υγεία συνολικά. Οι β-γλυκάνες δεσμεύουν τα χολικά οξέα και τη χοληστερόλη στο έντερο και εμποδίζουν την απορρόφηση τους στο σώμα. Έτσι, αν έχετε υψηλή χοληστερόλη, θα ήταν καλή ιδέα να συμπεριλάβετε βρώμη ή πλιγούρι βρώμης στο πρωινό σας σε τακτική βάση.

Σολομός. Ο σολομός και άλλα λιπαρά ψάρια, πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, είναι σημαντικά για τη διατήρηση μιας υγιούς καρδιάς. Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, ο τόνος, το σκουμπρί, η ρέγγα, η πέστροφα λίμνης και οι σαρδέλες και τα οστρακοειδή, όπως ο αστακός και τα στρείδια δεν πρέπει να λείπουν από μια υγιεινή διατροφή. Τα μακράς αλυσίδας ωμέγα-3 έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στην πρόληψη καρδιακών προσβολών βοηθώντας την καρδιά να διατηρήσει τον ρυθμό της. Μελέτες δείχνουν ότι επίσης κάνουν το αίμα λιγότερο πιθανό να πήξει, μειώνουν την αρτηριακή πίεση, κρατούν τα αγγεία υγιή, ενώ επίσης μειώνουν τα τριγλυκερίδια και τις φλεγμονές.

Σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Οι πράσινες σαλάτας, το σπανάκι, το λάχανο και οι λαχανίδες είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, C, E και K και περιέχουν αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα. Το κάλιο είναι γνωστό ότι βοηθά στον περιορισμό των επιδράσεων του νατρίου στην αρτηριακή πίεση και μαζί με το μαγνήσιο και το ασβέστιο, βοηθούν τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων να χαλαρώσουν, αυξάνοντας τη ροή του αίματος και μειώνοντας την αρτηριακή πίεση. Επιπλέον, τα χόρτα, όπως και τα περισσότερα λαχανικά, είναι γεμάτα με φυτικές ίνες, πράγμα που βοηθά στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης. 

Ξηροί καρποί και σπόροι. Οι ανάλατοι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι επίσης πλούσιοι σε κάλιο, μαγνήσιο και άλλα μέταλλα που είναι γνωστό ότι μειώνουν την αρτηριακή πίεση.

Αβοκάντο. Τα αβοκάντο είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία μειώνουν τη συνολική, αλλά και την «κακή» χοληστερόλη (LDL), ενώ παράλληλα διατηρούν τα επίπεδα της «καλής» χοληστερόλης (HDL). Επίσης, βοηθούν στον έλεγχο της ινσουλίνης, κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό για όσους έχουν προδιαβήτη ή διαβήτη τύπου 2. 

Ελαιόλαδο. Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα αποτελούν τη βάση της μεσογειακής διατροφής, η οποία έχει συνδεθεί με καλύτερη υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου, καθώς και με μακροβιότητα. Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει στη μείωση της πίεσης του αίματος, της «κακής» χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, ενώ παράλληλα αυξάνει την «καλή» χοληστερόλη.

Όσπρια. Τα όσπρια είναι εξαιρετικά για την υγεία της καρδιάς λόγω των υψηλών επιπέδων διαλυτών φυτικών ινών, οι οποίες είναι γνωστό ότι μειώνουν τόσο τα επίπεδα χοληστερόλης όσο και τα επίπεδα τριγλυκεριδίων στην κυκλοφορία του αίματος. Τα όσπρια είναι πλούσια σε σίδηρο, μαγγάνιο, χαλκό, βιταμίνες Β, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και φώσφορο και έχουν πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν μικρότερη επίδραση στο σάκχαρο του αίματος. Επίσης, έχουν εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Για παράδειγμα, μισό κύπελλο όσπρια έχει οκτώ γραμμάρια πρωτεΐνης.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε επίσης