Τα μωρά μεγαλώνουν πολύ κατά τη διάρκεια των πρώτων 12 μηνών, παίρνοντας μέχρι και 7 κιλά. Μεταξύ 1 και 5 ετών, παίρνουν γύρω στα 2 κιλά το χρόνο. Σταδιακά, επιβραδύνεται η αύξηση του βάρους μέχρι την εφηβεία. Το κέντρο της όρεξης στον εγκέφαλο ελέγχει το πόσο ένα παιδί επιλέγει να φάει. Αν δεν υπάρχουν άλλοι παράγοντες, ένα παιδί είναι πολύ καλό στο να ρυθμίζει την ανάγκη του για φαγητό. Οι παράγοντες που ίσως σταθούν εμπόδιο είναι ιατρικά προβλήματα, όπως ο θυρεοειδής. Το πρώτο βήμα λοιπόν είναι να σιγουρευτείτε ότι έχετε αποκλείσει ιατρικά αίτια.
Επιλεκτικοί στο φαγητό. Αν ένα παιδί τρώει μόνο μακαρόνια ή μπιφτέκια, κινδυνεύει να μην πάρει τις θερμίδες, βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται ώστε να εφοδιάσει με καύσιμα το σώμα και τον εγκέφαλο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να είναι πιο επιρρεπές στο κρύωμα, την έλλειψη ενέργειας και στη συγκέντρωση στο σχολείο. Αν το παιδί δεν λάβει αρκετό σίδηρο, κινδυνεύει από αναιμία και μόνιμα κουρασμένη διάθεση. Επίσης, η χαμηλή σωματική μάζα μπορεί να καθυστερήσει την άφιξη της εφηβείας.
Πώς θα βοηθήσετε το παιδί που είναι πολύ αδύνατο
Ξεχάστε τους καυγάδες πάνω στο θέμα του φαγητού. Δώστε του όσες περισσότερες επιλογές μπορείτε αλλά μην το πιέζετε. Είναι δικό του θέμα αν θα φάει λίγο ή πολύ.
Περιορίστε το έτοιμο φαγητό. Αν το δελεάζετε με γλυκά και χάμπουργκερ προκειμένου να μην μείνει νηστικό, αυτό που θα πετύχετε είναι να αυξήσετε τον κίνδυνο για προβλήματα υγείας. Τα πολύ αδύνατα παιδιά έχουν ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη τα θρεπτικά συστατικά των υγιεινών τροφών.
Αναζητήστε τροφές με πολλές θερμίδες. Προτιμήστε τα προϊόντα με πολλά λιπαρά και όχι λίγα. Προσφέρετε φαγητά που είναι πλούσια σε καλά λίπη, όπως το αβοκάντο και οι ξηροί καρποί.
Δειπνήστε σαν οικογένεια. Κλείστε την τηλεόραση και περάστε μαζί ποιοτικό χρόνο. Ακόμα και αν φάει ελάχιστα, θα συνδέσει το φαγητό με όμορφες οικογενειακές στιγμές.
Πηγή: vita.gr