Αρχιεπίσκοπος Αμερικής: Παρασκήνιο με τα ονόματα και την ημερομηνία εκλογής

Η αντίστροφη μέτρηση για την εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής έχει αρχίσει. Η σχετική απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου αναμένεται αύριο στο Φανάρι. Χθες η Ιερά Σύνοδος εξέλεξε τον επίσκοπο Χριστουπόλεως Μακάριο στον αρχιεπισκοπικό θώκο της Αυστραλίας. Ειδικότερα, για την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, προκρίθηκε να διατηρηθεί ενιαία και να μην κατατμηθεί σε Αρχιεπισκοπή Σίδνεϊ και στις μητροπόλεις Μελβούρνης, Βικτώριας και Αδελαΐδας. Ο επίσκοπος Χριστουπόλεως Μακάριος εξελέγη ομόφωνα και θεωρείται «καθαρά πατριαρχική επιλογή».

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1973. Είναι πτυχιούχος της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Αθηνών και της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετεκπαιδεύτηκε στη Χριστιανική Ηθική στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, στην Ιστορία της Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και στη Βιοηθική στο Πανεπιστήμιο Monash. Το 2002 υπέβαλε διδακτορική διατριβή στην Ιατρική Σχολή Κρήτης υπό τον τίτλο «Κλωνοποίηση: Θεραπευτικές και αναπαραγωγικές προοπτικές και ενδεχόμενες συνέπειες αυτής» και αναγορεύθηκε διδάκτωρ της Ιατρικής με «άριστα».

Ο νέος Αρχιεπίσκοπος θα έχει ύψιστο έργο τη διατήρηση της φλόγας της Oρθοδοξίας στο ποίμνιό του ισχυρή και των χριστιανών ενωμένων.

Το εναρκτήριο θέμα, πάντως, της χθεσινής πρώτης ημέρας της συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου ήταν η εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής. Ο Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος παρουσίασε στη Σύνοδο την παραίτηση του κ. Δημητρίου, η οποία έγινε αποδεκτή. Ωστόσο, δεν έγινε δεκτό το αίτημα του κ. Δημητρίου η παραίτηση να ισχύσει από 1η Ιουνίου προκειμένου να κλείσει τις τελευταίες εκκρεμότητες.

Η Σύνοδος, ωστόσο, αποφάσισε να ζητήσει τη γνώμη της Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Αμερικής (αποτελείται από τους μητροπολίτες της Αρχιεπισκοπής) και του εκεί Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου. Στον καταστατικό χάρτη του Οικουμενικού Πατριαρχείου δεν υπάρχει τέτοια πρόβλεψη αιτήματος από τη Σύνοδο. Αντίθετα, προβλέπεται ότι τα δύο όργανα μπορούν να εκφράσουν τη γνώμη τους, εφόσον το επιθυμούν, μόνα τους.

εφ. Καθημερινη

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η έκφραση γνώμης από τα δύο όργανα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής δεν μπορεί να λειτουργήσει δεσμευτικά. Η απόφαση θα ληφθεί από την Ιερά Σύνοδο έπειτα από εισήγηση του Οικουμενικού Πατριάρχη, η οποία επίσης δεν είναι δεσμευτική.

Για την Αρχιεπισκοπή Αμερικής, μεταξύ όσων ιεραρχών φέρεται να συμπεριλαμβάνονται στους υποψηφίους είναι ο μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος, που είναι ηγούμενος της Ιεράς Μονής Χάλκης, ο μητροπολίτης Βοστώνης Μεθόδιος, ο μητροπολίτης Δαρδανελλίων Νικήτας, ο μητροπολίτης Σικάγου Ναθαναήλ, ο μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ και ο μητροπολίτης Σουηδίας Κλεόπας.

Πάντως, εκκλησιαστικοί παράγοντες ενδέχεται να ζητήσουν η εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου να μην γίνει αύριο, αλλά περί τα τέλη Μαΐου - αρχές Ιουνίου (όπως και το αίτημα του κ. Δημητρίου), ώστε να δοθεί χρόνος στα δύο όργανα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής να εκφράσουν τη γνώμη τους. Ενδεχόμενο το οποίο θεωρείται ασέβεια προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη και την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου, εάν ισχύει η ερμηνεία που του δίνουν ορισμένοι, ότι δηλαδή αποτελεί μια προσπάθεια να υπάρξει περαιτέρω χρόνος για να προωθηθούν συγκεκριμένες υποψηφιότητες και να αποκλειστούν άλλες.