Βραζιλία: Στους 22 οι νεκροί από την κατάρρευση κτηρίων σε φαβέλα του Ρίο ντε Τζανέιρο

Το πυροσβεστικό σώμα του Ρίο ντε Τζανέιρο ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι ανέσυρε άλλα δύο πτώματα από τα συντρίμμια αυθαίρετων κατασκευών που κατέρρευσαν την 12η Απριλίου σε φαβέλα, εξέλιξη που αύξησε σε 22 τους νεκρούς.

Ακόμη ένα πρόσωπο συνεχίζει να αγνοείται, διευκρίνισε εκπρόσωπος της πυροσβεστικής στο Ρίο. Η κατάρρευση των αυθαιρέτων είχε επίσης αποτέλεσμα να τραυματιστούν περίπου δέκα άνθρωποι, από τους οποίους τρεις συνέχιζαν να νοσηλεύονται χθες Σάββατο.

Η τραγωδία εκτυλίχθηκε τη 12η Απριλίου στη Μουζέμα, φτωχή γειτονιά στο δυτικό τμήμα της μεγαλούπολης, που ελέγχεται από ένοπλες ομάδες αυτοάμυνας και όπου πολλά κτίσματα έχουν ανεγερθεί παράνομα, χωρίς να δίνεται καμία σημασία στον πολεοδομικό κανονισμό. Τα δύο κτίσματα που κατέρρευσαν είχαν ανεγερθεί στην πλαγιά πετρώδους λόφου.

Προχθές Παρασκευή η αστυνομία εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για ανθρωποκτονία και απάτη σε βάρος τριών υπόπτων, ένας εκ των οποίων φέρεται να είναι ο εργολάβος που ανήγειρε τα δύο κτήρια τα οποία κατέρρευσαν και οι άλλοι δύο οι μεσίτες οι οποίοι τα πούλησαν.

Αρκετές φτωχές συνοικίες στο δυτικό Ρίο ελέγχονται από ένοπλες ομάδες οι οποίες, απόντος του Κράτους, εξασφαλίζουν έσοδα πωλώντας οικόπεδα, ανεγείροντας αυθαίρετα, προσφέροντας -- παράνομα -- υπηρεσίες ηλεκτροδότησης αλλά και συγκοινωνίες.

Διαβάστε επίσης