ΕΟΠΥΥ: Αποστολή φαρμάκων κατ’ οίκον και προγραμματισμός ραντεβού στα φαρμακεία

Ποιές στοχευμένες παρεμβάσεις σχεδιάζει ο Οργανισμός

Ενίσχυση της λειτουργίας των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, με στόχο τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των ασθενών, προωθεί η νέα διοίκηση του Οργανισμού.

Άμεσα αναμένεται να προχωρήσει στην ενεργοποίηση του συστήματος προγραμματισμένων ραντεβού, αλλά και στη μεταστέγαση κάποιων φαρμακείων, τα οποία δεν διαθέτουν την υποδομή να εξυπηρετούν μεγάλο αριθμό πολιτών, καθώς υπάρχουν καταγγελίες από ασθενείς για πολύωρες αναμονές. Παράλληλα, προβλέπεται να λειτουργήσουν φαρμακεία σε επίπεδο πρωτεύουσας νομών, ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση των ασθενών, και προετοιμάζεται η νέα δομή λειτουργίας με την υπηρεσία αποστολής φαρμάκων κατ' οίκoν.

Σημειώνεται ότι τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ αποτελούν δομές χορήγησης φαρμάκωνυψηλού κόστους, χωρίς συμμετοχή ασθενών με σοβαρές παθήσεις.

«Στόχος του ΕΟΠΥΥ είναι η ελαχιστοποίηση της ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων. Στο πλαίσιο αυτό, προωθούμε ενέργειες για την απρόσκοπτη λειτουργία των φαρμακείων του Οργανισμού. Ήδη έχει αποφασιστεί από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και προωθείται η μεταφορά-επέκταση σε καλύτερο χώρο σε τρία φαρμακεία της Αττικής, και συγκεκριμένα της Ομόνοιας, Γκύζη και Καλλιθέας» αναφέρει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο ειδήσεων ο πρόεδρος ΕΟΠΥΥ Βασίλης Πλαγιανάκος.

«Παράλληλα», προσθέτει, «αναμένεται άμεσα η ενεργοποίηση του συστήματος προγραμματισμένων ραντεβού, ώστε να μηδενιστεί η αναμονή των δικαιούχων. Κύριο μέλημά μας είναι να συνεχίσουν οι ασφαλισμένοι να μην πληρώνουν ούτε ένα ευρώ για τα φάρμακά που χορηγούνται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ».

Στα επτά έτη λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ έχουν δημιουργηθεί 34 φαρμακεία, (2 νέα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ άνοιξαν το 2018), ενώ υπάρχουν και επιπλέον 70 σημεία διανομής φαρμάκων υψηλού κόστους -κυρίως σε Κέντρα Υγείας και δημόσιες υπηρεσίες- σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές. Τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ εξυπηρετούν σε μηνιαία βάση περισσότερους από 80.000 ασφαλισμένους και 4.500 ανασφάλιστους. Η ετήσια δαπάνη για τα φάρμακα αυτά, υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού.

Απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στις ακριβές θεραπείες, μέσω ΕΟΠΥΥ

Στελέχη του ΕΟΠΥΥ και εκπρόσωποι συλλόγων ασθενών, σχολιάζοντας την τοποθέτηση του τοµεάρχη Υγείας της ΝΔ, Βασίλη Οικονόµου, κατά τη διάρκεια περιοδείας του στα Γιαννιτσά, ότι αποτελεί δέσμευση το κλείσιμο των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ και η επιστροφή των φαρμάκων υψηλού κόστους στα φαρμακεία της γειτονιάς, εξέφρασαν την αντίθεση τους με αυτό το ενδεχόμενο.

Στελέχη του Οργανισμού ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στις ακριβές θεραπείες (αναστολή πίστωσης ή αδυναμία αγοράς ακριβών φαρμάκων από ιδιωτικά φαρμακεία, παράλληλες εξαγωγές και ελλείψεις στην αγορά κλπ) χωρίς συμμετοχή των ασφαλισμένων.

Παράλληλα, επιτυγχάνεται εξοικονόμηση και έλεγχος της δαπάνης της φαρμακευτικής περίθαλψης του ΕΟΠΥΥ», τονίζοντας ότι τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ προμηθεύονται φάρμακα σε Νοσοκομειακή Τιμή -5%, εξασφαλίζοντας και επιπλέον εκπτώσεις (έχοντας φτάσει σε επίπεδο 80% για κάποια φάρμακα). Επίσης, ο Οργανισμός έχει τη δυνατότητα για εκπόνηση συμφωνιών τιμής-όγκου και επιμερισμού κινδύνου, «που ήδη έκανε με μεγάλη επιτυχία στην θεραπεία της ηπατίτιδας C». Επιπλέον, ο Οργανισμός παρέχει από τα φαρμακεία του φάρμακα σε ιδιωτικές κλινικές, εξοικονομώντας πόρους και εξυπηρετώντας τους ασφαλισμένους, το οποίο δεν θα είναι εφικτό εάν ο Οργανισμός χάσει τα φαρμακεία του.

Ανησυχία προκάλεσε η δήλωση του κ. Οικονόμου και σε συλλόγους ασθενών, οι οποίοι ανέφεραν ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ κράτησαν σε πολύ υψηλό επίπεδο τη δωρεάν χορήγηση των αναγκαίων φαρμάκων υψηλού κόστους, προσθέτοντας ότι στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ διατίθενται δωρεάν τα φάρμακα υψηλού κόστους , τα οποία ο ασθενής δεν μπορεί να προμηθευτεί από τα ιδιωτικά φαρμακεία, διότι το κόστος συμμετοχής που θα πρέπει να πληρώσει είναι πολύ υψηλό.

 

Διαβάστε επίσης