Νίκος Τζανάκος: Θέλουμε μια Πάτρα - Πόλη του βιβλίου με Θεματική Έκθεση εμβέλειας και Δημοτική Βιβλιοθήκη - πρότυπο

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Με αφορμή τη χθεσινή ανοικτή συζήτηση πολιτών και υποψηφίων Δημάρχων της Πάτρας για το θέμα της πολιτικής βιβλίου, ο επικεφαλής της παράταξης “Πάτρα: Η δική μας πόλη” Νίκος Τζανάκος παρουσιάζει τους βασικούς πυλώνες στήριξης του βιβλίου που εξαντλούν τις δυνατότητες του Δήμου προς αυτή την κατεύθυνση, τις οποίες γνωρίζει ο ίδιος πλήρως με την ιδιότητά τους ως Συγγραφέας - Ιστορικός ερευνητής.

«Η προσπάθεια στήριξης - ανάδειξης του βιβλίου πρέπει να συνδυαστεί με την προβολή της Πάτρας και μετατροπής της σε πόλη του βιβλίου, πανελλαδικά. Βασικός στόχος και φιλοσοφία του σχεδίου της παράταξής μας για τον κρίσιμο τομέα του βιβλίου, είναι ότι ο Δήμος πρέπει να είναι έμπρακτος αρωγός υποστηρίζοντας γενναία κάθε σοβαρή και τεκμηριωμένη πρόταση.

Τι έγιναν οι προτάσεις του 2013 - 2014;

Δυστυχώς, προτάσεις είναι κατατεθειμένες εδώ και χρόνια στον Πολιτιστικό Οργανισμό, όμως προφανώς δεν διαβάστηκαν ποτέ στα σοβαρά.

Πού απευθυνόμαστε;

Αν μια Δημοτική Αρχή θέλει πράγματι να στηρίξει τον κλάδο του βιβλίου, έχει τέσσερις βασικούς πόλους να απευθυνθεί:

Συγγραφείς,
ΕκδοτικοίΟίκοι
Βιβλιοπωλεία
Βιβλιοθήκες

Τι πρέπει να κάνουμε;

Η νέα Δημοτική Αρχή πρέπει να :

Να στηρίξει την τοπική δημιουργία. Στην Πάτρα διαθέτουμε σπουδαίο δυναμικό καθώς τοπικοί Εκδοτικοί Οίκοι έχουν ξεφύγει από τα σύνορα της πόλης, ενώ διαθέτουν σημαντικούς τίτλους που αφορούν στην τοπική ιστορία.
Να βοηθήσει τους ερευνητές της ιστορίας της Πάτραςμε το σπουδαίο αρχειακό υλικό που διαθέτει(εκδόσεις της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, της Πινακοθήκης και του ΔΗΠΕΘΕαποτελούν μια …μικρή εκδοτική περιουσία!)
Να διεκδικήσει (σε πνεύμα συνεργασίας) συνεισφορά με ψηφιοποιημένο υλικό
Να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να προσελκύσει νέους στον χώρο, (δεδομένου ότι οι αναγνωστικές συνήθειες απομακρύνονται τα τελευταία χρόνια από αυτό που οι περισσότεροι θεωρούν… “βιβλίο”)

Αυτή είναι η “αλυσίδα” που πρέπει να λειτουργεί με υγεία και με συνεργασία.

Έργα πνοής:

Θεματική Έκθεση Βιβλίου στην Πάτρα

Επί δεκαετίες τίθεται το ερώτημα γιατί στην Πάτρα δεν γίνεται μια έκθεση βιβλίου όπως σε: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Πειραιάς, Βόλος, Ναύπλιο…που έχουν θεσμοθετημένες εκθέσεις ή φεστιβάλ βιβλίου. Όμως μια ακόμα Έκθεση δεν είναι το ζητούμενο. Αλλά μια Θεματική Έκθεση Βιβλίου που θα την κάνει ξεχωριστή και ελκυστική, “ανεβάζοντας” τον πήχη της εμβέλειας της πόλης ώστε, διασφαλίζει την οικονομική βιωσιμότητας της Έκθεσης, αλλά και συνολικά οφέλη για την Πάτρα.

Αναξιοποίητος “θησαυρός” & Δημοτική Βιβλιοθήκη

Δυστυχώς, ο Δήμος Πατρέων έχει πολύ υλικό στα χέρια του, αλλά εντελώς αναξιοποίητο.

Έκθεση με το αρχείο Δωρή. Έναπολύτιμο φωτογραφικό αρχείο που δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’70 κατά παραγγελία του Δήμου, χωρίς καμιά άλλη Δημοτική Αρχή να μιμηθεί την πρωτοβουλία
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη χρειάζεται άμεσα ριζική αναθεώρηση της λειτουργίας της
Να παραχωρηθεί στη Βιβλιοθήκη ο σημερινός χώρος της Πινακοθήκηςκαι με τα ισόγεια καταστήματα (η κατάσταση των οποίων είναι προσβλητική για την πόλη) σε συνδυασμό με την αναμενόμενη πεζοδρόμηση της Μαιζώνος,να μετατρέψουν το κτήριο σεΟλοκληρωμένο Πολιτιστικό Κέντρο με άξονα το βιβλίο, λειτουργώντας και ως σημείο πληροφόρησης για τις πολιτιστικές δράσεις Δήμου και Φορέων
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη να θεσμοθετήσει συνεργασία με τις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες του Πανεπιστημίου Πατρών και του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, δημιουργώντας δίκτυο τριών μεγάλων βιβλιοθηκών που θα ανταλλάσσουν χώρους, συλλογές και τεχνογνωσία.

“Μουσείο Πόλης” το παλιό Δημοτικό Νοσοκομείο

Το έργο της μετατροπής του Παλαιού Νοσοκομείου σε Κέντρο Οπτικοακουστικής Κληρονομιάς μπορεί να διευρυνθεί στη λογική του Μουσείου Πόλης, όπως πολύ σωστά πρότεινε και η Εταιρεία Αχαϊκών Σπουδών.

Εκεί τα στοιχεία από την τοπική εκδοτική παραγωγή και την έρευνα των ιστορικών θα έχουν κεντρική θέση.

 

 

 

Διαβάστε επίσης