Ας δεχτούμε το ότι μεγαλώνουμε παιδιά σε μία πολύ ανταγωνιστική κοινωνία. Δεν αποτελεί τεράστια έκπληξη όταν τα πολύ μικρά παιδιά θεωρούν τόσο σημαντικό το να κερδίσουν, Αυτή η επιθυμία για επιτυχία οδηγεί λοιπόν την πλειοψηφία στο να κλέψει όταν παίζει. Πώς μπορούμε όμως να χειριστούμε αυτά τα περιστατικά ως γονείς και να βάλουμε ένα τέλος;
Παρακολουθήστε πώς παίζουν επιτραπέζια και χαρτιά. Όταν το κάνουν μετά τα 5 έτη, ξέρουν ότι είναι λάθος αλλά δεν τους πειράζει. Αν συνεχίζουν να το κάνουν μεγαλώνοντας, μάλλον νιώθουν ανεπαρκή και αυτό ξεπερνά την απλή επιθυμία για νίκη. Αυτή η συνήθεια μπορεί να ξεπεράσει τα παιχνίδια και να φτάσει στις σχολικές εξετάσεις. Τα παιδιά φέρονται έτσι για δύο λόγους. Όταν προσπαθούν να φτάσουν τις προσδοκίες των γονιών τους και νιώθουν απίστευτη πίεση ή όταν δεν έχουν διάθεση να μελετήσουν.
Αν είναι κάτω των 5 ετών, ανταποκριθείτε άμεσα αλλά με διακριτικότητα. Μην τιμωρήσετε το παιδί αλλά εξηγήστε ότι είναι κάτι σοβαρό που έχει συνέπειες. Αν είναι πάνω από 5 ετών, πρέπει να δείξετε μεγαλύτερη σοβαρότητα χωρίς να τιμωρήσετε. Αν είναι πάνω από 8 χρονών, μπορεί να χρειάζεται βοήθεια από κάποιον ειδικό και να έχει ενδοβάλει μία μεγάλη συναισθηματική δυσκολία.
Πώς θα αποφύγετε το κλέψιμο του παιδιού στο μέλλον
Δώστε το καλό παράδειγμα. Ρίξτε μία ματιά στη δική σας ζωή. Είστε εντάξει με τη διαχείριση των οικονομικών σας; Το πώς ζείτε διδάσκει στο παιδί σας να φέρεται με τον ίδιο τρόπο.
Δείξτε στο παιδί ότι η νίκη δεν είναι τα πάντα. Σιγουρευτείτε ότι το παιδί ξέρει ότι το πιο σημαντικό είναι να παίζει δίκαια και απλά να κάνει αυτό που μπορεί.
Μειώστε τις προσδοκίες σας. Αν έχετε πολύ υψηλές προσδοκίες από το παιδί, θα προσπαθήσει να τις φτάσεις με δόλια μέσα λόγω του μεγάλου άγχους που νιώθει.
Διδάξτε του τη διαχείριση της αποτυχίας. Δείξτε του με πράξεις πώς φέρεστε όταν αποτυγχάνετε και πώς μπορεί και εκείνο να τα καταφέρει χωρίς να αγχώνεται.
Πηγή: vita.gr