Έχετε δημιουργήσει μια μικρογραφία της βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας για το μικρό σας, κι όμως όταν έρχεται η ώρα να επιλέξει τι θα διαβάσετε πριν κοιμηθεί, εκείνο επιλέγει ξανά και ξανά τα ίδια ένα – δύο βιβλία. Ξέρουμε ότι δεν αντέχετε να το πιάσετε στα χέρια σας ούτε μια φορά ακόμη, όμως πριν πετάξετε τα «Τρία μικρά λυκάκια» από το παράθυρο, δείτε τα πλεονεκτήματα αυτής της κατάστασης.
Τους προσφέρει λίγη σταθερότητα
Για εμάς τους ενήλικες η ποικιλία είναι εξαιρετικά σημαντική, ωστόσο ο κόσμος που ζούμε χαρακτηρίζεται από αρκετή ρουτίνα και επανάληψη. Η ζωή των νηπίων είναι αρκετά διαφορετική: Ό,τι τα περιβάλλει είναι καινούριο για εκείνα και αυτό πολλές φορές τους δημιουργεί αναστάτωση. Η επανάληψη τα βοηθά να μαθαίνουν τι να περιμένουν και αυτό τα κάνει να νιώθουν πιο δυνατά. Έχει αποδειχθεί ότι όταν τα παιδιά ακούνε μία οικεία φωνή να τους διαβάζει μια οικεία ιστορία, τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, στον οργανισμό τους μειώνονται.
Τα κάνει πιο έξυπνα
Φαίνεται πως όταν τα παιδιά μαθαίνουν απ’ έξω ένα παραμύθι, οι λογικές τους δεξιότητες ενισχύονται σημαντικά. Σύμφωνα με την Virginia Walter, αναπληρώτρια καθηγήτρια παιδαγωγικής στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μέσα από αυτό «προβάρουν» την ικανότητά τους να προβλέπουν τι θα ακολουθήσει με βάση τα γνωστά δεδομένα.
Διευρύνει το λεξιλόγιό τους
Έχετε διαβάσει τόσες φορές το αγαπημένο του παραμύθι που πλέον το θυμάστε απ’ έξω; Κατά πάσα πιθανότητα το ίδιο ισχύει και για το παιδί σας! Όταν ακούει το ίδιο κείμενο ξανά και ξανά, οι λέξεις εντυπώνονται στη μνήμη του και νιώθει άνετα να τις χρησιμοποιήσει. Ακόμη και αν πρόκειται για μία σύντομη ιστορία, κατά πάσα πιθανότητα συμπεριλαμβάνει λέξεις που το παιδί δεν θα συναντήσει στην καθημερινότητά του. Εκτός και αν η φράση «Κοίτα, ένα λιοντάρι!» είναι συνηθισμένη στο σπίτι σας.
Τα εξοικειώνει με το ρυθμό της γλώσσας
Τα κείμενα δεν στηρίζονται μόνο στην τοποθέτηση λέξεων στη σειρά. Έχουν τα δικά τους μοτίβα και ακολουθούν τον δικό τους ρυθμό. Βασίζονται στον τρόπο που ο ένας ήχος διαδέχεται τον άλλο όσο και στην ίδια την επιλογή του λεξιλογίου. Μέσα από την επανάληψη ενός αγαπημένου βιβλίου, τα παιδιά εκτίθενται στον τρόπο που λειτουργεί η γλώσσα και αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τους κανόνες της.
Τα βοηθά να καταλάβουν το νόημα
Η κατανόηση κειμένου αποτελεί την ουσία του διαβάσματος. Ακόμη και η πιο απλή ιστορία έχει πολλαπλά επίπεδα κατανόησης. Περιλαμβάνει την εξέλιξη ενός χαρακτήρα, μία πλοκή, ενδεχομένως και ορισμένους συμβολισμούς και ένα μικρό παιδί δεν είναι σε θέση να «πιάσει» ήδη από την πρώτη ανάγνωση κάθε πράγμα που λέγεται ή υπονοείται. Κάθε φορά που ξανακούει την ιστορία, το μικρό σας προχωρά και λίγο πιο βαθιά στο περιεχόμενο του κειμένου και προετοιμάζεται για την κατανόηση των περίπλοκων ιστοριών που θα αρχίσει να διαβάζει μεγαλώνοντας.
Πώς μπορείτε να ενισχύσετε τα πλεονεκτήματα της επανάληψης
Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε προκειμένου η αναγνωστική εμπειρία του παιδιού σας να γίνει ακόμη πιο πλούσια, αλλά και να βαριέστε λιγότερο όταν του διαβάζετε το ίδιο βιβλίο για εκατοστή φορά. Φροντίστε σε κάθε ανάγνωση να εστιάζετε σε κάτι διαφορετικό. Αν σήμερα του τραβήξετε την προσοχή στις εικόνες, αύριο δώστε έμφαση στο κείμενο ή κάντε παύσεις ενώ διαβάζετε και ζητήστε του να συμπληρώνει τα κενά. Προσπαθήστε να συνδέσετε το περιεχόμενο του βιβλίου με πραγματικά γεγονότα από την καθημερινότητα του παιδιού σας. Αυτού του είδους η πλαισίωση αποτελεί πρόκληση για τη σκέψη των νηπίων και προωθεί τις γνωστικές τους ικανότητες.
Αν πραγματικά δεν έχετε κουράγιο να ξαναδιαβάσετε το ίδιο παραμύθι, προσπαθήστε να επεκτείνετε τα ενδιαφέροντά του προτείνοντας άλλα βιβλία με το ίδιο θέμα ή από τον ίδιο συγγραφέα. Αν το μικρό σας βρίσκεται στην κατάλληλη ηλικία, πολύτιμοι βοηθοί θα μπορούσαν να γίνουν και τα βιβλία στα οποία το παιδί επιλέγει την εξέλιξη της πλοκής, καταλήγοντας κάθε φορά σε διαφορετικό τέλος. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η ασφάλεια που του προσφέρει το οικείο εξώφυλλο του αγαπημένου του βιβλίου και η γνώριμη έναρξη της ιστορίας θα συνδυάζεται με αρκετές εναλλαγές ώστε να μην αισθάνεστε ότι απειλείται η ψυχική σας υγεία.
Πηγή: vita.gr