Πάτρα: Σήμερα αναπαράσταση της Ορκωμοσίας των Αγωνιστών της Επανάστασης

ΣΤΙΣ 12 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Ο μεγάλος Εθνεγέρτης Ιεράρχης, ο Μητροπολίτης Παλαιών Πατρών Γερμανός ευλογεί τους Αγωνιστές μας στην κεντρική πλατεία δίπλα από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην Άνω Πόλη. Ο ήρωας των Πατρών Παναγιώτης Καρατζάς, μετά από σκληρή μάχη που έδωσε με τους Αγαρηνούς στο κάστρο της πόλης, αιματοβαμμένος και ιδρωμένος από την κούραση του πολέμου βρίσκεται κάτω από το πετραχήλι του Ιεράρχου και ορκίζεται μαζί με τους συναγωνιστές του αλλά και τους άρχοντες της πόλης.

Τα ταπεινά λιοντάρια του μόχθου, οι προεστοί και η Εκκλησία, έγιναν ένα σώμα κατά την διάρκεια του μεγάλου Αγώνα.

Με αυτοθυσία και αίμα σφραγίστηκε η ελευθερία της πόλης και το μπαϊράκι των οπλαρχηγών κυμάτισε στον ουρανό και στις καρδιές των ελεύθερων Ελλήνων. Μπενιζέλος Ρούφος, Ανδρέας Λόντος, Παναγιώτης Καρατζάς,  Ιωάννης Παπαδιαμαντόπουλος. Είναι μόνο λίγοι από τους ήρωες που απελευθέρωσαν την πόλη από τον τουρκικό ζυγό.

Το ιστορικό αντάμωμα του Εθνεγέρτη Ιεράρχου Γερμανού με τα παλληκάρια της Πάτρας λαμβάνει σάρκα και οστά στην μικρή πλατεία του Αγίου Γεωργίου της Άνω Πόλης και σηματοδοτεί την έναρξη του μεγάλου Αγώνα.

Σε αυτό το μικρό αλωνάκι οι αγνοί, πατριδολάτρες λεβέντες μας έδωσαν την υπόσχεσή τους, με την ευλογία του Μητροπολίτου τους, για τη λευτεριά της πατρίδος.

Η καρδιά της επανάστασης χτύπησε για την Πάτρα.  Ένα κομμάτι της ιστορίας της πόλης μας που πολλοί δεν γνωρίζουν

24 Μαρτίου 2019, Πάτρα.

198 χρόνια αργότερα, η Πάτρα, το πρώτο αστικό κέντρο που ξεσηκώθηκε για τη λευτεριά του Έθνους, τιμά ως πρέπει αυτό το γεγονός.

Με μεγάλη τιμή και περίσσια υπερηφάνεια οι Μωραΐτες εν Χορώ αναβιώνουν για δεύτερη χρονιά την Ορκωμοσία των Αγωνιστών της Πάτρας, την Κυριακή 24 Μαρτίου 2019.