Νέα ρύθμιση - εξπρές για τα χρέη προς την εφορία - Ποιους αφορά

Θα ισχύσει για λίγους μήνες

Στην τελική ευθεία βρίσκεται ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών για την παροχή μιας νέας διευκόλυνσης τμηματικής εξόφλησης παλαιότερων φορολογικών - και όχι μόνο- οφειλών. Το σχέδιο αναμένεται να τεθεί υπόψη των επικεφαλής των Θεσμών, στο πλαίσιο της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης που αρχίζει στην Αθήνα σήμερα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Θεσμοί έχουν αντιρρήσεις για τη θέσπιση μιας νέας ρύθμισηςγια οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση, ωστόσο στελέχη του ΥΠΟΙΚ δηλώνουν αισιόδοξα ότι τελικά οι αντιρρήσεις θα καμφθούν και πολλοί φορολογούμενοι που σήμερα αδυνατούν να αποπληρώσουν παλαιότερες φορολογικές υποχρεώσεις θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μια νέα αρχή στη σχέση τους με την εφορία.

Το σχέδιο προβλέπει δύο σημαντικές παρεμβάσεις προκειμένου να αυξηθεί η εισπραξιμότητα των φόρων από παλαιότερες αλλά και νέες φορολογικές οφειλές:

- Τη θέσπιση μιας έκτακτης ρύθμισης για οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση οι οποίες έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως και το τέλος του 2017. Ο αριθμός των δόσεων της έκτακτης ρύθμισης που θα παραμείνει.... ζωντανή για μερικούς μήνες δίνοντας ένα χρονικό παράθυρο ένταξης σε αυτή σε εκατομμύρια φορολογουμένους που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία θα μπορεί να φτάνει ακόμη και τις 120 δόσεις. Η ρύθμιση δεν θα είναι τυφλή και οριζόντια, αλλά θα μπορούν να ενταχθούν φορολογούμενοι που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν μεγάλες οφειλές του παρελθόντος , αλλά μπορούν να τηρήσουν μια ρύθμιση με πολλές δόσεις και χαμηλό ποσό μηνιαίας δόσης. Προϋπόθεση θα είναι να έχει ρυθμίσει με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων ή να έχει εξοφλήσει τις οφειλές του 2018.

Στην πράξη θα πρέπει να έχει ρυθμίσει ή εξοφλήσει τον ΕΝΦΙΑ και τον φόρο εισοδήματος του 2018, καθώς και άλλες έκτακτες φορολογικές οφειλές που βεβαιώθηκαν το 2018. Η ελάχιστη δόση της νέας ρύθμισης θα είναι 50 ευρώ και η ένταξη θα προσφέρει διαγραφή προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής έως και 85%.

-Τη βελτίωση της υφιστάμενης πάγιας ρύθμισης των 12 έως 24 δόσεων που δίνεται σε όλους τους φορολογούμενους. Οι τακτικές οφειλές όπως ο ΕΝΦΙΑ ή ο φόρος εισοδήματος ρυθμίζονται σε έως 12 δόσεις, ενώ οι έκτακτες όπως είναι τα φορολογικά και πολεοδομικά πρόστιμα ή ο φόρος κληρονομικών και δωρεών ρυθμίζεται σε έως 24 μηνιαίες δόσεις. Τα σενάρια που εξετάζει το ΥΠΟΙΚ προβλέπουν την αύξηση των μηνιαίων δόσεων της πάγιας ρύθμισης στις έως 24 δόσεις με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια , προκειμένου η ρύθμιση να γίνει πιο προσωποποιημένη.

Πηγή: Έθνος

 

Διαβάστε επίσης