“Πονοκέφαλος” τα χρέη στα Ταμεία – Αυξήθηκαν κατά 590,4 εκατ. ευρώ μέσα σε τρεις μήνες

H “ακτινογραφία” των ρυθμίσεων οφειλών

Ασφυκτικός είναι ο κλοιός της ακρίβειας σε όλο το φάσμα της καθημερινότητας, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να μην μπορούν να ανταποκριθούν και να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους προς τα Ταμεία.

Με τις πάγιες δαπάνες να έχουν φτάσει στα… ύψη, με τα έξοδα στέγασης να έχουν πάρει φωτιά, με τις φορολογικές υποχρεώσεις να είναι αυξημένες και τα εισοδήματα για μεγάλη μερίδα πολιτών να επαρκούν μετά βίας για να τα βγάζουν πέρα, πολλοί ασφαλισμένοι αναγκαστικά τις περισσότερες φορές αφήνουν πίσω την τακτοποίηση οφειλών προς τα Ταμεία.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, συνεχή αύξηση, αυτή τη φορά κατά 590,4 εκατ. ευρώ σε τρεις μήνες, παρουσιάζουν τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ, που αγγίζουν πλέον τα 43,5 δισ. ευρώ.

Από αυτά τα περισσότερα, δηλ. 410,4 εκατ. ευρώ, προέρχονται από πρόσθετα τέλη και προσαυξήσεις, ενώ και οι κύριες οφειλές αυξήθηκαν κατά 180 εκατ. ευρώ.

Να πούμε εδώ ότι τα στοιχεία αυτά αφορούν στο δεύτερο τρίμηνο του 2022 και δείχνουν επίσης ότι παράλληλα αυξήθηκαν και τα έσοδα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). Μόνο κατά το εξεταζόμενο διάστημα Απριλίου – Ιουνίου ξεπέρασαν τα 409 εκατ. ευρώ, καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του 2021, που ήταν 992,8 εκατ. ευρώ.

Σε αυτό συνέβαλε και το ότι ενεργοποιήθηκε σε σημαντικό βαθμό και η διαδικασία της αποστολής ατομικών ειδοποιήσεων.

Μέσα σε τρεις μήνες το ΚΕΑΟ έστειλε 449.025 ατομικές ειδοποιήσεις, που αυτό σημαίνει στην πράξη ότι εκκίνησε τη διαδικασία των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.

H “ακτινογραφία” των ρυθμίσεων οφειλών

Στο τέλος Ιουνίου οι συνολικές ενεργές ρυθμίσεις οφειλών ήταν 381.748 για χρέη της τάξεως των 4,29 δις ευρώ. Από αυτές μόνο οι 96.837 ρυθμίσεις αφορούν στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων. Η ρύθμιση των 120 δόσεων εξυπηρετείται από 212.572 οφειλέτες με συνολικό ρυθμισμένο ποσό 2,2 δις ευρώ.

Στελέχη του ΚΕΑΟ εκτιμούν ότι η αύξηση των δόσεων σε 24, όπως έχει προαναγγελθεί, θα αυξήσει σημαντικά τα έσοδα του Κέντρου ενώ θα δώσει ανάσα και στους οφειλέτες που θέλουν να ρυθμίσουν ή να επαναρυθμίσουν οφειλές τους.

 

Πηγή: enikonomia.gr

 

Διαβάστε επίσης