ΝΕΟΤΕΡΟ: Mε 151 ψήφους υπέρ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εξασφάλισε την ψήφο εμπιστοσύνης. Σε ό,τι αφορά την αριθμητική της ψηφοφορίας το Μαξίμου «κέρδισε» - πέραν των 145 βουλευτών του κόμματος- και τις ψήφους των Κ. Παπακώστα, Β. Κόκκαλη, Ελ. Κουντουρά, Κ. Ζουράρι, Θ. Παπαχριστόπουλου και Σπ. Δανέλλη.
Η διήμερη συζήτηση στη Βουλή έγινε σε υψηλούς τόνους και εν μέσω αλληλοκατηγοριών μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με τη Συμφωνία των Πρεσπών στο πρώτο πλάνο της αντιπαράθεσης.
ΝΩΡΙΤΕΡΑ: Μια από τις κορυφαίες κοινοβουλευτικές λειτουργίες, αυτή της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ολοκληρώνεται απόψε με την ψηφοφορία στην Βουλή. Τόσο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και οι αρχηγοί των μικρότερων κομμάτων αναμένεται να συγκρουστούν χωρίς έλεος. Η κυβέρνηση εμφανίζεται βέβαιη ότι έχει εξασφαλίσει τον αριθμό των 151 βουλευτών που χρειάζεται για να πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης, όμως τελικά το βλέμμα όλων είναι στραμμένο αλλού.
Είναι στην Συμφωνία των Πρεσπών και αν θα καταφέρει τελικά να φτάσει στην ολομέλεια της Βουλής. Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, η συμφωνία δεν μπορεί να περάσει από την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, αφού η κυβέρνηση δεν διαθέτει την απαραίτητη πλειοψηφία. Και επίσης, σήμερα έγινε γνωστό ότι τον Σπύρο Δανέλλη αντικατέστησε στην εν λόγω επιτροπή ο Γρηγόρης Ψαριανός.
Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Πάει πολύ να μας κάνετε εσείς μαθήματα πολιτικής ηθικής
Ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής στη διάρκεια της συζήτησης για την ψήφο εμπιστοσύνης δήλωσε τα εξής: «Παρακολούθησα με ενδιαφέρον και έκπληξη τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Προσπάθησα να διακρίνω τα επιχειρήματα και το στυλ που έχει υιοθετήσει. Ένα στυλ θεατρικό. Αναρωτιέμαι αν κάποιοι επικοινωνιολόγοι του έχουν πει ότι μιλώντας δυνατά αλλά χωρίς επιχειρήματα, έχει μια εικόνα που μπορεί να πείσει.
Για τη διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, ο πρωθυπουργός είπε: «Γιατί κ. Μητσοτάκη δεν είστε ψύχραιμος; Γιατί τέτοια νευρικότητα; Μήπως ξέρετε κάτι άλλο, να το πείτε και σ’ εμάς να χαρούμε;».
«Πήρα το ρίσκο να ζητήσω καθαρές λύσεις. Δεν μπορείτε να με κατηγορήσετε ότι δεν είχα το θάρρος να λάβω σε κρίσιμες στιγμές ευθύνες…13 κυβερνήσεις στην Ευρώπη κυβερνούν με κόμματα που δεν έχουν την πλειοψηφία. Είναι κυβερνήσεις μειοψηφίας. Εγώ δεν κάνω αυτό, ζητώ την πλειοψηφία», σημείωσε.
H τοποθέτηση του Πρωθυπουργού
Το πατριωτικό καθήκον και η κρισιμότητα των πολιτικών διλημμάτων που έχουμε μπροστά μας, απαιτούν όλοι και όλες μας να ξεκαθαρίσουμε τη θέση μας αυτές τις κρίσιμες ώρες, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ απηύθυνε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη πρόσκληση για debate με αντικείμενο το Σκοπιανό.
Μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, ο Πρωθυπουργός είπε ότι προκάλεσε αυτήν την διαδικασία με πλήρη επίγνωση της ιστορικότητας των στιγμών, αλλά κυρίως με πλήρη αίσθηση του καθήκοντος απέναντι στο κοινοβούλιο, τον ελληνικό λαό και τη δημοκρατία. «Πήρα το ρίσκο να ζητήσω καθαρές λύσεις», συμπλήρωσε. «Το ερώτημα στο οποίο απαντάμε με την ψήφο μας, είναι αν αυτή η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει τη θητεία της» τόνισε και διευκρίνισε ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα έιναι ξεχωριστή συζήτηση.
Είπε επίσης ότι «στις κρίσιμες ώρες οφείλουμε όλοι να παίρνουμε θέση. Οι βουλευτές δεν είναι στρατιωτάκια, λειτουργούν σύμφωνα με τη συνείδησή τους» και σχολίασε: «Πριν μια εβδομάδα μου έλεγαν να ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης και τώρα που τολμάω πάλι μου λένε ότι υπάρχει πρόβλημα».
Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι επιδόθηκε επισήμως από την ΠΓΔΜ η ρηματική διακοίνωση για τη συμφωνία των Πρεσπών και διαβεβαίωσε τον κ. Μητσοτάκη ότι «θα σας δώσω όσο χρόνο θέλετε», ενώ τον κάλεσε να συζητήσουν «ακόμη και στον ΣΚΑΪ», προκειμένου «να εξηγήσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης γιατί άλλαξε στάση» στο Σκοπιανό.
Είπε επίσης ότι στη ρηματική διακοίνωση διευκρινίζεται ότι «ο όρος nationality όπως αναφέρεται στη συμφωνία αναφέρεται στην ιθαγένεια και δεν καθορίζει ούτε προδικάζει την εθνότητα», αλλά και ότι «η γλώσσα ανήκει στην ομάδα των νοτιο-σλαβικών γλωσσών».
Ο Πρωθυπουργός καταλόγισε νευρικότητα και «θεατρικό στιλ» στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας πως «νομίζει ότι μπορεί να πείσει χωρίς επιχειρήματα», ενώ έκανε λόγο για «ψεύτικες δημοσκοπήσεις». Είπε επίσης ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα έβρισκε 151 βουλευτές, αν κατέθετε πρόταση δυσπιστίας.
Απεθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη, είπε ότι «είστε ο καλύτερος χορηγός μας όταν υπερασπίζεστε την πολιτική του κ. Σαμαρά», ενώ τον κατηγόρησε ότι ρίχνει το επίπεδο του κοινοβουλευτικού διαλόγου, υιοθετώντας επικίνδυνο και διχαστικό λόγο. Του καταλόγισε επίσης ότι δεν καταδικάζει τις απειλές σε βάρος πολιτικών προσώπων, εκτιμώντας ότι έχει υιοθετήσει στρατηγική πόλωσης. Έκανε επίσης λόγο για πολιτική επιλογή της Ν.Δ. να μετατοπιστεί από τον κεντρώο χώρο στην ακροδεξιά.
Αναφερόμενος στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για «σικέ συναλλαγή», ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης αδυνατεί να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα. «Δεν νομίζω ότι συνιστά ορθή πρακτική να λέτε πως έχει λιακάδα, ενώ έξω βρέχει. Είναι αστείο το επιχείρημα περί σικέ συναλλαγής», σχολίασε.
Σε ό,τι αφορά την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, ο κ. Τσίπρας την επέκρινε ότι έχει ίδια επιχειρήματα με τον κ. Μητσοτάκη, σαν να έχουν τον ίδιο λογογράφο.
Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους βουλευτές να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης «στη σταθερότητα, στη πολιτική αξιοπιστία, στην αναβάθμιση της χώρας στο ευρωπαϊκό και διεθνές γίγνεσθαι, στην κυβέρνηση που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια».
Μητσοτάκης: Τελευταία πράξη μιας πολιτικής φαρσοκωμωδίας
Για «τελευταία πράξη μιας πολιτικής φαρσοκωμωδίας» και «αίσχος αλληλοδανεισμού βουλευτών» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας «κόμμα ακορντεόν» τους ΑΝΕΛ.
Μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αναφέρθηκε σε «κοινοβουλευτικό ελιγμό με τριπλό στόχο: να αγκιστρωθεί ο κ. Τσίπρας, λίγο ακόμη στην εξουσία. Να στρωθεί ο δρόμος για την επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών. Και να κρατηθεί στη ζωή το μόρφωμα των ΑΝΕΛ».
Παρατήρησε επίσης ότι τέσσερις από τους έξι βουλευτές οι οποίοι έχουν εκδηλώσει δημόσια την πρόθεσή τους να στηρίξουν την κυβέρνηση δεν ανέβηκαν στο βήμα για να αιτιολογήσουν την ψήφο τους. «Δύο είναι στην Κίνα, δύο κάνουν τους Κινέζους», σχολίασε.
«Ποτέ το κοινοβουλευτικό πολίτευμα δεν είχε υποστεί τέτοιο ευτελισμό» συμπλήρωσε ενώ υπογράμμισε ότι η συζήτηση για τις Πρέσπες θα πρέπει να γίνει με την άνεση του χρόνου που η σοβαρότητά της επιβάλλει. «Θα ακουστούν όλοι οι βουλευτές που θέλουν να μιλήσουν και όλοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους» συνέχισε, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να μην διανοηθεί να παραποιήσει τις αναλογίες στις επιτροπές της Βουλής.
Είπε επίσης απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι «θα είστε ντε φάκτο μια κυβέρνηση μειοψηφίας και αυτό θα αντανακλάται στις επιτροπές της βουλής». Κατηγόρησε επίσης τον Πρωθυπουργό ότι «με ψέματα πήρε την εξουσία, με ψέματα την υπηρέτησε και με ψέματα θα την εγκαταλείψει», καθώς και ότι έκανε τους φτωχούς φτωχότερους, επιβαρύνοντας τους πολίτες με φόρους.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλόγισε στον Πρωθυπουργό ότι όχι μόνο καταστρέφει το παρόν, αλλά ναρκοθετεί και το μέλλον, καθώς και ότι βύθισε τη χώρα. Ανέφερε εξάλλου ότι πολλά κόμματα -και η Ν.Δ.- το τελευταίο διάστημα έχουν δεχθεί την συνεργασία βουλευτών, οι οποίοι είχαν διαγραφεί από τα κόμματά τους ή είχαν αποχωρήσει. «Πήγαν σε κόμμα της αντιπολίτευσης, όμως. Δεν πήγαν για να πάρουν κανένα υπουργείο», πρόσθεσε.
Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τους κ.κ. Τσίπρα και Καμμένο ότι ανταλλάσσουν βουλευτές, ψήφους και υπουργεία, καθώς και ότι «έπαιξαν» συνειδητά με τα εθνικά θέματα για μικροπολιτικούς λόγους.
Καμμένος: Αγαπητέ Αλέξη, σε καλώ να σταματήσεις τη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης και να πάμε σε δημοψήφισμα
«Αγαπητέ Αλέξη, επικαλούμαι την δημοκρατική ευαισθησία που έδειξες τον Αύγουστο του 2015 και σε καλώ να σταματήσεις την συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης, να πάμε σε δημοψήφισμα και να δεσμευτούμε όλοι ότι θα σεβαστούμε την απόφαση του ελληνικού λαού», είπε από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση για τη ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση απευθυνόμενος προς τον Πρωθυπουργό ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος.
«Μαζί με τον Τσίπρα αποφασίσαμε πριν από 4 χρόνια να κάνουμε κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης. Η πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης που ζητά δεν έχει να κάνει με τον απολογισμό, τις δεσμεύσεις του προϋπολογισμού. Έχει να κάνει με το αν συμφωνούμε τη Συμφωνία των Πρεσπών, μια συμφωνία που είναι για εθνικό θέμα. Ως επικεφαλής των ΑΝΕΛ αναγκάζομαι να ψηφίσω “Όχι” στην ψήφο εμπιστοσύνης», ανέφερε ακόμη ο Πάνος Καμμένος.
«Το πρώτο μεγάλο έγκλημα έγινε με την παραχώρηση του όρου Μακεδονία. Διαφώνησα τότε, όπως και το 2007 με τη κυβέρνηση Καραμανλή. Είναι καταγεγραμμένες οι διαφωνίες μου και η θέση που δεσμεύτηκαν να κρατήσουν οι ΑΝΕΛ είναι πως οποιαδήποτε λύση πρέπει να συμμορφώνεται με την απόφαση του ’92, δηλαδή το ελληνικό κράτος δεν θα συμφωνήσει σε λύση με τον όρο Μακεδονία», είπε ακόμη ο κ. Καμμένος.
«Είμαστε σε μία κρίσιμη περίοδο για την πατρίδα μας. Στη Βουλή δεν συγκρούονται δύο διαφορετικές απόψεις, αλλά συγκρουόμαστε τρεις διαφορετικές απόψεις: η συμπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ που συμφωνεί με τις Πρέσπες όπως διατυπώθηκαν, η άποψη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που συμφωνεί με την παραχώρηση του όρου Μακεδονία και την δική μας άποψη και του κ. Λεβέντη που διαφωνεί με τον όρο Μακεδονία», επισήμανε.
«Στη συμφωνία ΑΝΕΛ-ΣΥΡΙΖΑ ήταν ξεκάθαρο ότι εμείς ποτέ δεν θα συμφωνήσουμε και δεν θα συμμετέχουμε σε κυβέρνηση που θα παραχωρεί τον όρο Μακεδονία. Είχαμε διαβεβαίωση τον Ιούνιο πως η Συμφωνία θα έρθει μετά τις εκλογές και αυτό άλλαξε τον Νοέμβριο πως η Συμφωνία θα έρθει μετά τον Μάρτιο. Έχουμε δύο φορές αλλαγή στάσης του κυβερνητικού εταίρου απέναντί μας», ανέφερε.
«Ο κ.Μητσοτάκης θα ερχόταν να διαπραγματευτεί λύση με γεωγραφικό προσδιορισμό. Δηλαδή, Βόρεια Μακεδονία, ελληνικέ λαέ. Κι ενώ λέει ότι δεν θα ψηφίσει την Συμφωνία των Πρεσπών, λέει παράλληλα ότι θα το διαπραγματευτεί», υπογράμμισε ο κ. Καμμένος και επιτέθηκε στον Γιώργο Κουμουτσάκο για τη στάση του στο Σκοπιανό και στους βουλευτές της ΝΔ: «Αναγνωρίζουν σλαβομακεδονική ιθαγένεια στους Σλάβους των Σκοπίων», προκαλώντας αντιδράσεις στα έδρανα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
«Αν αποχωρούσαμε το καλοκαίρι του 2018 η Ελλάδα δεν θα είχε βγει από τα μνημόνια. Διέγραψα όσους αντάλλαξαν τον υπουργικό θώκο με την ψήφο εμπιστοσύνης», είπε ακόμη ο κ. Καμμένος και υπογράμμισε ότι «ζητώ από τον κ.Τσίπρα σε μια έντιμη συμφωνία να μην διατηρήσει στην κυβέρνηση όσους εκλέχτηκαν με τους ΑΝΕΛ και άλλαξαν στάση».
Γεννηματά προς Αλ. Τσίπρα: Θα σκίζατε τα μνημόνια και σκίσατε τη μεσαία τάξη
Να ορίσει ημερομηνία εκλογών κάλεσε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. «Προλαβαίνουμε να ψηφισουμε την αναθεώρηση του άρθρου 86. Μετά, πάμε σε εθνικές εκλογές», τόνισε μιλώντας στη Βουλη.
«Θα σκίζατε τα μνημόνια και σκίσατε τη μεσαία τάξη», σημείωσε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, ενώ κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση πως υποθήκευσαν τη δημόσια περιουσία από τον Λευκό Πύργο έως την Κνωσό. «Πώς να μην χαμογελάει η κ. Μέρκελ μετά;», διερωτήθηκε.
«Από δήθεν εκφραστής της ελπίδας αποδείχθηκε ότι εσείς ο ίδιος είστε πιο παλιός από το παλιό», δήλωσε απευθυνόμενη στον Πρωθυπουργό, στον οποίο καταλόγισε πως έδωσε «συγχωροχάρτι στην καραμανλική περίοδο».
Διερωτήθηκε επίσης «τι σχέση μπορεί να έχουν οι δανεικοί πρόθυμοι ακροδεξιοί που σας στηρίζουν με τους αγνούς ανθρώπους της Αριστεράς;». Είπε επιπλέον ότι «εμείς θα είμαστε σταθερά απέναντι σε όποιον προσπαθεί να περιορίσει την έκφραση του δημοκρατικού λόγου».
Η κ. Γεννηματά καταλόγισε στον κ. Τσίπρα ότι έλεγε ο συνεταίρος σας το 2015 “θα του μάθω να γράφει και με το δεξί” αλλά εσείς το παρακάνατε, γράφετε μόνο με το δεξί». «Κάθε μέρα που περνά με εσάς πρωθυπουργό χάνονται ευκαιρίες για την χώρα και για κάθε Έλληνα και Ελληνίδα», συμπλήρωσε.
«Πρέπει να πάμε παρακάτω, ο κ.Τσίπρας κούρασε δεν τον εμπιστεύεται ο ελληνικός λαός» τόνισε η κ. Γεννηματά, επισημαίνοντας ωστόσο πως «δεν είναι λύση η Δεξιά του κ. Μητσοτάκη», καθώς «αγωνιά μόνο για το πότε θα έρθει στην εξουσία».