Βουλή: Ολοκληρώνονται οι προγραμματικές δηλώσεις - Σήμερα η ψήφος εμπιστοσύνης

Τα πρώτα νομοσχέδια που θα έλθουν προς ψήφιση τις επόμενες μέρες
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης θα ολοκληρωθούν απόψε οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Ακολουθεί η διαδικασία για την προώθηση και κατάθεση των νομοσχεδίων τα οποία έχουν ήδη ανακοινωθεί.

Η τριήμερη διαδικασία ολοκληρώνεται απόψε στην Βουλή και αναμένεται η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση από τους 158 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Το Σαββατοκύριακο υπουργοί της κυβέρνησης παρουσίασαν τους στόχους στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους και εξειδίκευσαν το όσα ανάφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του.

Σήμερα, το λόγο θα λάβουν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης.

Ο πρωθυπουργός, όπως προβλέπεται θα λάβει τελευταίος το λόγο, πριν από την ονομαστική ψηφοφορία.

Τα πρώτα νομοσχέδια

Το πρώτο νομοσχέδιο που θα έλθει προς ψήφιση στη Βουλή τις επόμενες ημέρες θα είναι αυτό για το επιτελικό κράτος, το οποίο θα περιλαμβάνει και ρυθμίσεις για διάφορα ανοικτά ζητήματα – όπως π.χ. την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλουή τη διόρθωση των διατάξεων του νέου Ποινικού Κώδικα.

Την επόμενη βδομάδα θα ακολουθήσει το φορολογικό, το οποίο θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ενώ έπεται ο νέος αναπτυξιακός νόμος, ο οποίος θα περιέχει κίνητρα για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Στα σκαριά βρίσκονται επίσης νομοσχέδια που αφορούν στην ψηφιοποίηση του Δημοσίου, καθώς αποτελεί μία από τις πιο σπουδαίες προτεραιότητες της κυβέρνησης που θα έχει σαφώς και οικονομικό αποτύπωμα. Όχι μόνο από την εξοικονόμηση πόρων, αλλά και μέσα από τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος πολύ πιο φιλικού στις ξένες επενδύσεις.

Επίσης, ο πρόεδρος της ΝΔ έχει προαναγγείλει την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό και την αντικατάστασή του με ένα βιώσιμο σύστημα τριών πυλώνων, στο οποίο θα συμμετάσχει και ο ιδιωτικός τομέας.

Διαβάστε επίσης