«Εμείς ό,τι λέμε το κάνουμε στη χρονική στιγμή που είναι δυνατό με βάση τα δημοσιονομικά περιθώρια που κερδίζουμε» δήλωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm», για τη ρύθμιση οφειλών όσων εξαιρούνται από το εξωδικαστικό μηχανισμό, που προανήγγειλε χθες από τη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
«Ο πρωθυπουργός χθες ανήγγειλε την προοπτική, την οποία θα εφαρμόσουμε από την έναρξη του έτους. Ήδη έχουμε προετοιμάσει τροπολογία για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, όπου το όριο των συνολικών οφειλών αυξάνεται από τις 50.000 στις 300.000 ευρώ και γίνεται πιο εύκολη η διαδικασία και θα έχουμε οπωσδήποτε μία καλύτερη δυνατότητα [...] και αν οι τράπεζες δεν συμβάλλουν, δεν συμμετέχουν συνεχίζεται ο εξωδικαστικός συμβιβασμός μεταξύ του δημοσίου και των ασφαλιστικών φορέων» είπε ο κ. Πετρόπουλος.
«Είχαμε πει και είχαμε προαναγγείλει ότι το επόμενο διάστημα θα κάνουμε διορθώσεις στη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού, θα ενισχύσουμε τις αυτοματοποιημένες διαδικασίες για γρήγορη διεκπεραίωση και απαγόρευση διενέργειας αναγκαστικών μέτρων για όποιον έχει υποβάλει αίτηση. Είτε από την ΑΑΔΕ είτε από τον ΕΦΚΑ δεν θα γίνονται αναγκαστικά μέτρα και αν οι τράπεζες αποφασίσουν να μη συμμετέχουν τότε η διαδικασία προχωράει μόνο από το δημόσιο», διευκρίνισε.
Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής, ο υφυπουργός επισήμανε πως «περιέχει τους όρους για μία σημαντική βελτίωση και για την οικονομία και για τη ζωή των ανθρώπων». «Είναι ένας προϋπολογισμός πολύ καλά μετρημένος και κοστολογημένος, δίνει σημαντική αύξηση σε τομείς που χρειάζεται η οικονομία και η κοινωνία, αυξάνουμε τον προϋπολογισμό για την έρευνα, που είναι μια προοπτική για τη χώρα και από το 0,83% πήγε στο 1,3% , δηλαδή έχουμε μία αύξηση περίπου κατά 50% του κονδυλίου για την έρευνα και έχουμε προβλέψει όλα εκείνα που είχε υποσχεθεί ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη», εξήγησε, ενώ για το οικονομικό σχέδιο που παρουσίασε η αξιωματική αντιπολίτευση εκτίμησε πως οι υπουργοί της κυβέρνησης «αποδόμησαν πλήρως με στοιχεία ως λαϊκιστική αυτή την προοπτική, με την οποία ξεγελά και παραπλανά τον κόσμο ο κ. Μητσοτάκης».
Σχετικά με τις αυξήσεις που θα δουν 620.000 συνταξιούχοι, ο κ. Πετρόπουλος εξήγησε: «Στις 19 και 21 θα δοθούν οι συντάξεις για τον Γενάρη και θα διαπιστώσουν πάρα πολλοί παλιοί συνταξιούχοι μία σημαντική αύξηση στις συντάξεις τους. Μιλάμε για συντάξεις γήρατος, οι οποίες θα αυξηθούν σε βάθος πενταετίας. Κατά μέσο όρο οι συντάξεις γήρατος του δημοσίου αυξάνονται κατά 12%, 198.000 συντάξεις γήρατος του πρώην μισθωτών του ΙΚΑ αυξάνονται περίπου κατά 10%, αυξάνονται και οι συντάξεις αναπηρίας, ενώ οι 74.000 συντάξεις χηρείας των μισθωτών αυξάνονται περίπου κατά 33%».
«Για όλες τις κατηγορίες ασφαλισμένων, δεν μιλάω για όλο το πλήθος των συνταξιούχων, αλλά ένα πολύ μεγάλο μέρος των συνταξιούχων παίρνει αυξήσεις από το νέο σύστημα, το οποίο συνδέει το ανταποδοτικό μέρος των συντάξεων με τις εισφορές, που κατέβαλαν οι άνθρωποι στο παρελθόν [...] Το 77% των 620.000 συντάξεων που αυξάνονται, είναι συντάξεις που έχουν ύψος μέχρι 600 ευρώ και παίρνουν κατά μέσο όρο στην πενταετία 98 ευρώ παραπάνω από αυτό» εξήγησε ο υφυπουργός.
Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ