Άλμα 5% στην τιμή του πετρελαίου

Ο ενθουσιασμός για την ανακωχή στον εμπορικό πόλεμο Κίνας- ΗΠΑ δεν περιορίζεται μόνο στις αγορές μετοχών, αλλά εξαπλώνεται και σε εκείνη των εμπορευμάτων, με το πετρέλαιο, που το τελευταίο διάστημα είχε καταγράψει μεγάλη πτώση, να ενισχύεται αισθητά. Οι επενδυτές προσδοκούν ότι η δίψα των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη για ενέργεια θα αυξηθεί και πάλι, ενώ εκτιμούν ότι και ο ΟΠΕΚ θα συμφωνήσει αυτή την εβδομάδα με τη Ρωσία σε μείωση της προσφοράς. 

Η τιμή του αργού τύπου μπρεντ ενισχύεται περισσότερο από 5% στα 62,06 δολάρια το βαρέλι, ενώ νωρίτερα είχε σκαρφαλώσει έως και τα 63 δολάρια. Το αμερικανικό αργό ακολουθεί με άνοδο της τάξης του 4,8% στα 53,5 δολάρια το βαρέλι.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι το αργό πετρέλαιο δεν είχε μπει στη λίστα των  προϊόντων, τα οποία θέλησαν οι δύο πλευρές να «χτυπήσουν» με δασμούς. Ωστόσο πάντα υπήρχε ο φόβος ότι σε περίπτωση κλιμάκωσης της έντασης η Κίνα, που έχει στη διάθεσή της λιγότερα πυρομαχικά, θα κατέφευγε σε αυτή τη λύση για να αποκρούσε την πίεση των ΗΠΑ. 

Περαιτέρω ώθηση στην τιμή έδωσε και η απόφαση της περιφέρειας του Καναδά, Αλμπέρτα, να υποχωρεώσει τους παραγωγούς να μειώσουν την παραγωγή τους κατά 8,7% ή 325.000 βαρέλια ημερησίως προκειμένου να απορροφηθεί περίσσεια προσφορά από την τοπική αγορά. 

Μένει να φανεί σε ποιο βαθμό οι χώρες του ΟΠΕΚ και η Ρωσία είναι διατεθειμένες να μειώσουν την δική τους προσφορά. Η κρίσιμη συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη, 6 Δεκεμβρίου. 

naftemporiki.gr 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ