Υγεία πνευμόνων: Πώς συνδέεται με τον κίνδυνο άνοιας

Οι άντρες μέσης ηλικίας με πνευμονική νόσο, διατρέχουν μελλοντικά αυξημένο κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η πνευμονική νόσος περιοριστικού τύπου, όπως η ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση και η σαρκοείδωση σχετίστηκαν με την άνοια, περιλαμβανομένης της νόσου Alzheimer, και με ελαφρά νοητική εξασθένηση.

Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι η κακή υγεία των πνευμόνων μπορεί ενδεχομένως να συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.

Η νέα έρευνα εξέτασε τη σχέση μεταξύ των δύο παθήσεων χρησιμοποιώντας μετρήσεις υψηλής ακρίβειας.

Οι ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Μινεσότα ανέλυσαν στοιχεία για 14.000 ανθρώπους μέσης ηλικίας 54 ετών, που υποβλήθηκαν σε σπιρομέτρηση και ρωτήθηκαν για την υγεία των πνευμόνων τους.

Η ομάδα παρακολουθήθηκε για μια μέση περίοδο 23 ετών, κατά την οποία καταγράφηκαν 1.407 περιστατικά άνοιας.

Η έρευνα ανακάλυψε ότι σε σύγκριση με όσους δεν είχαν πνευμονική νόσο, οι πιθανότητες άνοιας ή ελαφράς νοητικής εξασθένησης ήταν:

- 58% υψηλότερες σε όσους είχαν περιοριστικό πνευμονική νόσο

- 33% υψηλότερες σε όσους είχαν ΧΑΠ

Η έρευνα ανακάλυψε επίσης ότι η κακή αναπνευστική λειτουργία σε 2 σπιρομετρήσεις συνδεόταν με άνοια.

Στους περιορισμούς της έρευνας περιλαμβάνεται το γεγονός ότι η πνευμονική λειτουργία αξιολογήθηκε μόνο στην έναρξη της έρευνας και πολλοί ασθενείς πέθαναν πριν αξιολογηθούν για άνοια ή νοητική εξασθένηση.

Η έρευνα δεν απέδειξε σχέση αιτίας-αποτελέσματος.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Respiratory.

Διαβάστε επίσης