Θεανώ Φωτίου: Αυτά που γίνονται στα Λεχαινά δεν είναι για να ντροπιαστούμε

Έχουμε πολύ δύσκολες περιπτώσεις

«Αυτά που γίνονται στα Λεχαινά δεν είναι για να ντροπιαστούμε αλλά γιατί έχουμε πολύ δύσκολες περιπτώσεις», είπε στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Μάνου Νιφλή η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου με αφορμή τα δημοσιεύματα για τα κλουβιά της ντροπής στο πρώην ΠΙΚΠΑ Λεχαινών.

«Πρέπει να καταλάβουμε όλες τις διαστάσεις του προβλήματος και να μην λέμε πράγματα που δεν ισχύουν. Η φωτογραφία η οποία άνοιξε αυτή τη συζήτηση, απεικονίζει μία οριακή περίπτωση που βρίσκεται ακόμα σε αυτή την κατάσταση, με την πλήρη επιστημονική γνώση και απόφαση της επιστημονικής ομάδας. Λυπάμαι διότι επελέγη αυτή η φωτογραφία για ένα εξαιρετικό πρόγραμμα, έχουμε δεχθεί συγχαρητήρια από όλες τις διεθνείς και ελληνικές οργανώσεις για την τεράστια προσπάθεια που έχει γίνει στα Λεχαινά. Δεν ισχύουν αυτά αλλά θέλει λίγο παραπάνω προσοχή, θα ζητήσω αναλυτική ενημέρωση από όλους και θέλω να είμαι σε εγρήγορση για τα ιδρύματα όλης της χώρας. Λέγονται πολλά τα οποία δεν ισχύουν. Αν δεν είχαμε μία αξιόλογη επιστημονική ομάδα εκεί, αν δεν ήταν ένα πρόγραμμα το οποίο έχει τεράστια θετικά αποτελέσματα και αναγνωρισμένο από όλους, θα ανησυχούσα ακόμα περισσότερο», δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Η κα Φωτίου τόνισε ότι «θα ζητήσω από την επιστημονική ομάδα να μου εκθέσει τα πάντα. Αυτά που γίνονται στα Λεχαινά δεν είναι για να ντροπιαστούμε αλλά γιατί έχουμε πολύ δύσκολες περιπτώσεις και ό,τι λένε οι επιστήμονες τους ακολουθούμε, ό,τι μας ζητούν το κάνουμε. Βγαίνει ως αγωνία μην τύχει και το πρόγραμμα δεν συνεχιστεί. Είμαστε οι εγγυητές ότι το πρόγραμμα θα συνεχιστεί. Όχι μόνο η κυβέρνηση έβαλε 15 εκατομμύρια για την αποϊδρυματοποίηση αλλά έχουν ήδη υπογραφεί οι πράξεις του υπουργικού συμβουλίου για να γίνει η πρόσληψη του συγκεκριμένου επιστημονικού προσωπικού με διαδικασίες ΑΣΕΠ. Έχουμε έτοιμη τη νομοθεσία ώστε να υπάρξουν στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης όπου τα άτομα αυτά θα βγουν από τα Λεχαινά και θα ζήσουν σε σπίτια στην κοινότητα. Τα δύο κέντρα κοινωνικής προστασίας έχουν φτιάξει το πρόγραμμα της αποϊδρυματοποίησης».

Επίσης, η κ. Φωτίου υποστήριξε πως «ό,τι μας προτείνει η επιστημονική ομάδα της οποίας ηγείται ο κ. Νικολαϊδης, το κάνουμε. Αν πούμε ότι αυτό δεν πρέπει να το βλέπουμε και αύριο υπάρξει ένα ατύχημα, εγώ δεν θα έχω που πραγματικά να πέσω. Ο κ. Νικολαϊδης εφαρμόζει για το συγκεκριμένο παιδί 18 ετών ένα πρόγραμμα για να περάσει στη δεύτερη φάση. Αυτό που είδατε, είναι εκεί που κοιμάται το βράδυ, την υπόλοιπη μέρα βρίσκεται σε ένα soft room. Παρόλο που ξέρω ότι τέτοιου είδους εικόνες δημιουργούν ένα αίσθημα στην κοινή γνώμη, αν αυτό είναι κάτω από την επίβλεψη επιστημονικής ομάδας, να το συζητήσουμε σοβαρά. Ό, τι κάνουμε αυτή τη στιγμή στο κέντρο κοινωνικής προστασίας Λεχαινών είναι με πλήρη επίγνωση της ομάδας».

Παράλληλα, η κ. Φωτίου επισήμανε ότι «το ίδρυμα εποπτεύεται από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Τα Λεχαινά είναι πασίγνωστα και στην Ευρώπη μετά το ρεπορτάζ του BBC σαν ένα κολαστήριο, ήταν δεμένα πάρα πολλά άτομα και έγκλειστα 51 άτομα. Αρχές του 2016 πήραμε μία τεράστια πρωτοβουλία όπου τρεις παράγοντες, η Lumos, το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, το Κέντρο Προστασίας Δυτικής Ελλάδας και το Παράρτημα Λεχαινών, αποφασίζουμε να συμπράξουν για να ξεκινήσει η πρώτη φάση αποϊδρυματοποίησης. Στο πρόγραμμα αυτό από τα 36 άτομα που ήταν σε κατάσταση εγκλεισμού ή καθήλωσης, τα 30 λειτουργούν κανονικά και δεν είναι σε κατάσταση εγκλεισμού ή καθήλωσης. Τα άτομα τα οποία που βρίσκονται στα Λεχαινά είναι 47, είναι ενήλικα άτομα. Τα δύο ανήλικα που βρίσκονται εκεί, πηγαίνουν σε ειδικό σχολείο επομένως είναι αδύνατον να είναι καθηλωμένα. Τα άλλα δύο είναι δύο βαριές περιπτώσεις και δεν είναι ανήλικα, είναι 18 ετών».

Πηγή: enikos.gr

Διαβάστε επίσης