To επίδομα γέννησης αποτελεί προκάλυμμα για να γίνουν περικοπές των επιδομάτων παιδιού, στέγασης και ΚΕΑ, αναφέρει σε γραπτή δήλωσή της η αναπληρώτρια τομεάρχης Κοινωνικής Πρόνοιας του ΣΥΡΙΖΑ, Θεανώ Φωτίου.
Στη δήλωσή της, η κυρία Φωτίου αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής:
"Προκάλυμμα το επίδομα γέννησης των 2000 Ευρώ για να γίνουν περικοπές τριών επιδομάτων: παιδιού, στέγασης και ΚΕΑ στο Σ/Ν που μπαίνει στη Βουλή τη Δευτέρα, 20/1.
Στηρίζουμε το επίδομα γέννησης και θεωρούμε ότι τα 2.000 ευρώ πρέπει να δίνονται εφάπαξ με τη γέννηση του παιδιού και όχι σε δύο δόσεις και σε απροσδιόριστο χρόνο.
Όμως αυτό το επίδομα χρησιμοποιείται ως προκάλυμμα ώστε να χάσουν χιλιάδες δικαιούχοι τρία βασικά επιδόματα που βοηθούν το παιδί και συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος στη χώρα μας: το επίδομα του παιδιού, το επίδομα στέγασης και το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ). Είναι περικοπές που κρύβονται στις «λοιπές διατάξεις» τις οποίες επιχειρούν να περάσουν ανώδυνα. Με τη μείωση προσπαθούν να εξοικονομήσουν τουλάχιστον 200 εκατομμύρια όπως είχαμε καταγγείλει ότι θα συμβεί όταν ήρθε στη Βουλή ο π/υ του 2020 και επιβεβαιωθήκαμε δυστυχώς πολύ γρήγορα. Είναι επιδόματα που για πρώτη φορά εισήγαγε ο ΣΥΡΙΖΑ (Επίδομα Στέγασης και ΚΕΑ) ή αναβάθμισε ο ΣΥΡΙΖΑ (Επίδομα Παιδιού). Εκτιμούμε ότι η εξοικονόμηση αυτή προορίζεται να κλείσει τις μαύρες τρύπες του Υπουργείου Εργασίας, κυρίως σε ό,τι αφορά στο ασφαλιστικό.
Οι τρόποι για να μειωθούν οι δικαιούχοι είναι δύο :
α) Κατάργηση των επιδομάτων αν έστω και ένα από τα παιδιά της οικογένειας επαναλάβει την τάξη λόγω απουσιών (άρθρα 15,17 και 29)
Πρόκειται για ένα μέτρο τιμωρητικό, αντιπαιδαγωγικό και αντιεκπαιδευτικό, που προσκρούει στη σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του παιδιού την οποία έχει κυρώσει και η χώρα μας. Είναι ντροπή να υπογράφουν οι υπουργοί Παιδείας και Κοινωνικών Υποθέσεων την καταπάτηση του δικαιώματος των παιδιών σε αξιοπρεπή διαβίωση, δήθεν υπερασπιζόμενοι το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση. Τη σχολική διαρροή μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε με τους εκπαιδευτικούς μέσω του προγράμματος myschool, της συνέχισης και αύξησης των σχολικών της παρέμβασης κοινωνικών λειτουργών στα σχολεία και τους δήμους. Ζητάμε να καταργηθούν τα κατάπτυστα άρθρα 15, 17 και 29.
β) Περικοπή των επιδομάτων ανάλογα με την καταγωγή των παιδιών.
Είναι απαράδεκτο να διαχωρίζονται τα παιδιά ανάλογα με την καταγωγή τους προκειμένου να λαμβάνουν οι γονείς τους τα επιδόματα. Η μόνιμη και νόμιμη διαμονή των γονιών των παιδιών πρέπει να αντιμετωπίζεται ενιαία για το σύνολο των δικαιούχων των επιδομάτων στέγασης και παιδιού. Το δε εφάπαξ επίδομα γέννησης και το ΚΕΑ πρέπει να δίνονται σε όλα τα παιδιά".