Μια νέα μέθοδος που αναλύει την εικόνα της καρδιάς μέσω αξονικής τομογραφίας υπόσχεται έγκαιρη πρόβλεψη του ποιοι ασθενείς κινδυνεύουν να υποστούν έμφραγμα πριν αυτό συμβεί, σύμφωνα με νέα διεθνή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The Lancet.
Ερευνητές από τη Βρετανία, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ, με επικεφαλής τον Έλληνα καθηγητή Καρδιαγγειακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Χαράλαμπο Αντωνιάδη, ανέπτυξαν αλγόριθμους που αναλύουν το λίπος γύρω από τις στεφανιαίες αρτηρίες, όπως αυτό φαίνεται στις αξονικές στεφανιογραφίες. Το λίπος αυτό μεταβάλλεται, όταν μια αρτηρία φλεγμαίνει, γεγονός που αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι για το 30% περίπου των εμφραγμάτων.
«Αν μπορείς να ανιχνεύσεις τη φλεγμονή στις αρτηρίες της καρδιάς, μετά είσαι σε θέση να πεις ποιές αρτηρίες θα προκαλέσουν εμφράγματα. Με τη νέα τεχνολογία που έχουμε πλέον, μπορούμε να πετύχουμε κάτι τέτοιο αναλύοντας απλές τομογραφίες», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο Δρ Αντωνιάδης.
Τα περισσότερα εμφράγματα προκαλούνται από τις λιπώδεις εναποθέσεις (πλάκες) στο εσωτερικό των αρτηριών, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να εμποδίζεται η κυκλοφορία του αίματος. Οι αξονικές τομογραφίες μπορούν να δείξουν αν μια αρτηρία έχει ήδη υποστεί στένωση λόγω πλάκας, αλλά η νέα μέθοδος προειδοποιεί για το επερχόμενο πρόβλημα πολύ νωρίτερα.
«Μπορούμε να πούμε αν οι αρτηρίες σας έχουν φλεγμονή και αν μια στένωση θα αναπτυχθεί μετά από πέντε χρόνια. Έτσι, ίσως μπορείτε να αρχίσετε να παίρνετε προληπτικά μέτρα, ώστε να αποφύγετε το σχηματισμό πλακών» ανέφερε ο Δρ. Αντωνιάδης.
«Μολονότι δεν έχουμε υπολογίσει τον ακριβή αριθμό εμφραγμάτων που μπορούμε να προλάβουμε, δυνητικά ίσως είμαστε σε θέση να εντοπίσουμε έγκαιρα τουλάχιστον το 20% έως 305 των ανθρώπων, προτού πάθουν έμφραγμα» πρόσθεσε.
Στη μελέτη συμμετείχαν, επίσης, ο Ευάγγελος Οικονόμου, πρώτος συγγραφέας της μελέτης, ο Χρήστος Κοτανίδης και ο Αλέξιος Αλεξόπουλος, όλοι του Τμήματος Καρδιαγγειακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Πηγή: vita.gr