Επιδείνωση επιχειρηματικών προσδοκιών τον Οκτώβριο

Περαιτέρω επιδείνωση επιχειρηματικών προσδοκιών και λιγότερο αισιόδοξες προβλέψεις για την παραγωγή καταγράφει το ΙΟΒΕ, αναλύοντας τα στοιχεία του Οκτωβρίου στον βιομηχανικό τομέα. Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία διαμορφώνεται τον Οκτώβριο χαμηλότερα έναντι του Σεπτεμβρίου, στις 98,9 από 104,5 μονάδες, ουσιαστικά κινούμενος στο ίδιο επίπεδο με το αντίστοιχο περσινό που ήταν 99,2 μονάδες.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, η πόλωση του εμπορικού πολέμου που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας (π.χ. επιβολή δασμών σε κινεζικές εισαγωγές αξίας 250 δισ. δολαρίων) εντείνει το περιβάλλον αβεβαιότητας στις εμπορικές ροές σε παγκόσμιο επίπεδο. Εκτός όμως από αυτές τις εξελίξεις, υπάρχουν ακόμη τρεις παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά την παγκόσμια οικονομία και συνεπώς και την ελληνική εξαγωγική βιομηχανία και οικονομία: περιορισμός της ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες, αύξηση του κόστους του χρήματος, δηλαδή των επιτοκίων, και η ευρύτερη πολιτική αστάθεια σε μεγάλες οικονομικές ζώνες του πλανήτη.

Yπενθυμίζεται με νόημα πως ο δείκτης προσδοκιών στη βιομηχανία συνιστά έναν πρόδρομο δείκτη για τη βιομηχανική παραγωγή. Οι δύο δείκτες άλλωστε είναι πολύ κοντά, με τον δείκτη προσδοκιών να αποτυπώνει συνήθως με προβάδισμα ενός ή δύο μηνών την εξέλιξη στην πραγματική μεταβολή της βιομηχανικής παραγωγής. Άλλωστε, από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει ότι η μεταβολή στη βιομηχανική παραγωγή τον Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούλιο ήταν θετική (+1,7%), ενώ σε σχέση με τον Αύγουστο του 2017 έχει αυξηθεί κατά 1,2%.

Πάντως, διαπιστώνεται ότι παρά το δυσμενές διεθνές περιβάλλον οι εξαγωγές εξακολουθούν να στηρίζουν δυναμικά την εγχώρια μεταποίηση, καθώς εκείνες των βιομηχανικών προϊόντων τον Αύγουστο -χωρίς τα καύσιμα - κινούνται ανοδικά κατά 11,5% σε σχέση με πέρυσι.   

Ως προς τις προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής τους προσεχείς 3-4 μήνες, το σχετικό ισοζύγιο χάνει 10 μονάδες και διαμορφώνεται στις +13, με το 25% (από 31%) των επιχειρήσεων να προβλέπει άνοδο της παραγωγής του το επόμενο τρίμηνο και ένα 12% (από 8%) μείωσή της. 

Εξάλλου, ο δείκτης στις προβλέψεις για την απασχόληση κινείται στα ίδια επίπεδα τον Οκτώβριο (-1 μον.), με το ποσοστό των επιχειρήσεων που προβλέπει άνοδο απασχόλησης το προσεχές τρίμηνο να κινείται στο 9%, έναντι ενός 10% που αναμένει εκ νέου υποχώρηση. 

Οι θετικές προβλέψεις για τις πωλήσεις τους προσεχείς μήνες παραμένουν τον Οκτώβριο στο ίδιο επίπεδο (+26 μον. το ισοζύγιο), με το 35% των επιχειρήσεων να αναμένει άνοδο το προσεχές χρονικό διάστημα και το 9% μείωσή τους. Ο δείκτης εκτιμήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις μειώνεται στις +11 από +15 μονάδες. 

Εξαγωγές

Στους δείκτες εξαγωγικής δραστηριότητας καταγράφονται τον Οκτώβριο κυρίως πτωτικές τάσεις: οι εκτιμήσεις για τις εξαγωγές κατά το τελευταίο τρίμηνο περιορίζονται (στο +11 από +20 μον. ο δείκτης), όπως συμβαίνει και στις εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση εξωτερικού (-16 από 0 μον. ο δείκτης), με τις προβλέψεις για εξαγωγές τους προσεχείς μήνες να παραμένουν επί της ουσίας στα ίδια επίπεδα (+16 από +17 μον. ο δείκτης). 

Εφ. Ναυτεμπορική