Η ΝΔ προτείνει μια αναγκαία και ευρεία Συνταγματική Αναθεώρηση για τη χώρα

Του Γιώργου Κουτρουμάνη, Πρόεδρος της Ε.Κ.Ο Ορκωτών Ελεγκτών της Νέας Δημοκρατίας και Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδος.

Η πατρίδα μας βρίσκεται προ των πυλών μιας νέας εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης, καθώς εξαιτίας της ανεύθυνης πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης η πρόσβαση της οικονομίας μας στις αγορές κεφαλαίων είναι παντελώς ανέφικτη, με αποτέλεσμα διαρκώς να συρρικνώνεται. Τα τραγικά λάθη στην εξωτερική πολιτική τόσο στο Σκοπιανό , όσο και στα Ελληνοτουρκικά, διαδέχονται το ένα το άλλο. Φθάσαμε στο σημείο ένας νυν υπουργός (Καμμένος) και ένας πρώην (Κοτζιάς) να αλληλοκατηγορούνται για κακοδιαχείριση των μυστικών κονδυλίων των υπουργείων τους και ο Πρωθυπουργός να παρακολουθεί απαθής τις εξελίξεις, χωρίς καμία απολύτως παρέμβαση.

Μέσα σ’ αυτό το αρνητικό κλίμα, επαναφέροντας στην επικαιρότητα την συνταγματική αναθεώρηση, και κατασυκοφαντώντας τους πολιτικούς της αντιπάλους ανασύροντας ανύπαρκτα θέματα σκανδαλολογίας, η κυβέρνηση επιχειρεί να αλλάξει επικοινωνιακά προς όφελός της την πολιτική ατζέντα.

Είναι υποκριτικό και ταυτόχρονα αντιφατικό να προτείνει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ αλλαγή του τρόπου εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα να μην οδηγείται εξαιτίας αυτής η χώρα σε πρόωρες εκλογές, ενώ τον Δεκέμβριο του 2014 έριξε την τότε εκλεγμένη κυβέρνηση ΣΑΜΑΡΑ, μη συναινώντας στην προεδρική εκλογή, μόνο και μόνο για να κατακτήσει την εξουσία, αδιαφορώντας για τις επερχόμενες αρνητικές επιπτώσεις στην εθνική μας οικονομία.

Από τις αρχές του 2016 ο πρόεδρός της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε στον κ. Αλέξη Τσίπρα να ενταχθούν με συναινετικό τρόπο προς αναθεώρηση όλες οι βασικές προτάσεις, τόσο της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης και οι πολίτες να αποφανθούν μέσω των εθνικών εκλογών, για την κατεύθυνση των αλλαγών. 

Είναι προφανές ότι ο κ. Τσίπρας δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο γιατί γνωρίζει ότι θα ηττηθεί στις επικείμενες εκλογές. Αδιαφορεί για το πώς το Σύνταγμα μπορεί και πρέπει να καταστεί μοχλός ανάπτυξης της χώρας μας, καθώς επιδιώκει να επιβάλλει τις παρωχημένες ιδεοληψίες του ακόμη και στον καταστατικό χάρτη της.

Είναι αυτονόητο ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα συμβάλλει στον  ευτελισμό αυτής της μείζονος θεσμικής διαδικασίας. Στη διάρκεια της δημόσιας συζήτησης θα αναδείξει όλες τις αναγκαίες συνταγματικές αλλαγές που επιβάλλεται να γίνουν.

Είναι αδιανόητο να απαγορεύεται στην Ελλάδα η ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων, όταν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες αυτά λειτουργούν παράλληλα με τα κρατικά Πανεπιστήμια. Γιατί να φεύγουν οι Έλληνες φοιτητές για Κύπρο, Ρουμανία και πολλές άλλες χώρες του πλανήτη, αντί να φέρνουμε εμείς ξένους φοιτητές και να δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας στην πατρίδα μας;

Δεν θα πρέπει κάποτε, επιτέλους, να υπάρξει συνταγματική μεταρρύθμιση για ένα σταθερό φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα, ώστε να γνωρίζουν οι επενδυτές και γενικότερα οι απασχολούμενοι στην χώρα μας τις υποχρεώσεις τους σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα;

Δεν θα πρέπει, επιτέλους, να αλλάξει το άρθρο 101 του συντάγματος, ώστε να διασφαλιστούν συνταγματικά, με ένα αδιάβλητο σύστημα, η αξιολόγηση και η αξιοκρατία στο Δημόσιο;

Αυτές είναι μερικές από τις ρεαλιστικές προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας οι οποίες στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό του Κράτους και στην άρση των σημερινών αντικινήτρων, που κρατούν σε τελματώδη κατάσταση την οικονομία μας.

Διαβάστε επίσης