Πώς λειτουργούμε όταν έχουμε περίοδο

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Η περίοδος είναι κυριολεκτικά το Α και το Ω του μηνιαίου κύκλου μας. Είναι η περίοδος όπου τελειώνει η φάση της προγεστερόνης και η αρχή των οιστρογόνων. Οι ορμόνες βρίσκονται στο σημείο μηδέν, γι αυτό και πρέπει να ξεκουραζόμαστε. Κάνουμε πράγματα για τον εαυτό μας, όπως είναι το ζεστό χαλαρωτικό μπάνιο ή το να διαβάσουμε το αγαπημένο μας βιβλίο.

Για πολλές γυναίκες, η έναρξη της περιόδου αποτελεί μεγάλη ανακούφιση. Από την οπτική του εγκεφάλου, είναι μία καλή στιγμή να ασχοληθείτε με πιο πνευματικές δραστηριότητες που δεν απαιτούν σωματική κούραση αλλά και να διερευνήσετε όλα αυτά που σας πιέζουν ψυχολογικά και σας δημιουργούν συναισθηματική αστάθεια. Οι κράμπες προκύπτουν στην αρχή όταν η μήτρα διευρύνεται. Μετά την τρίτη ημέρα, τα οιστρογόνα ξεκινούν την άνοδό τους ξανά. Οι ειδικοί λοιπόν μας συνιστούν να τρώμε φαγητά που είναι γεμάτα από φυτοοιστρογόνα. Εξίσου σημαντικές είναι και οι τροφές που μας ζεσταίνουν, όπως οι σούπες και τα μαγειρευτά. Αν όμως λαχταράτε να φάτε και έχετε λιγούρες, επιλέξτε τη μαύρη σοκολάτα.

Τι γίνεται με την άσκηση; Η περίοδος δεν προσφέρεται για έντονη σωματική άσκηση. Μπορείτε να κάνετε πράγματα που δεν περιλαμβάνουν ένταση και να επιλέξετε δραστηριότητες όπως το περπάτημα, η κηπουρική και η κλασική γιόγκα. Ειδικά τις πρώτες ημέρες, χρειάζεται να μειώσετε τους ρυθμούς, να ξεκουραστείτε και να κοιμηθείτε όσο περισσότερο μπορείτε.

Η περίοδος ξεκινά την πρώτη ημέρα που έχετε αίμα και διαρκεί από 3 έως 7 ημέρες
Αντίθετα από ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι, τα ορμονικά επίπεδα είναι ουδέτερα και δεν επηρεάζεστε τόσο ψυχολογικά
Απευθυνθείτε στο γιατρό αν νιώθετε κατάθλιψη και τα σωματικά συμπτώματα είναι αρκετά ενοχλητικά και δημιουργούν πρόβλημα στην καθημερινότητα

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε επίσης