Γιατί νιώθετε νευρικότητα όταν πεινάτε;

Η διατροφή συνδέεται άμεσα με την ψυχολογία
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: WordPress.com

Πιθανότατα σας έχει συμβεί. Δεν μπορείτε να συγκεντρωθείτε. Νιώθετε έναν πονοκέφαλο να σας διαπερνά. Το στομάχι σας γουργουρίζει τόσο δυνατά που μπορεί να το ακούσει όποιος κάθεται δίπλα σας. Αν δε βρείτε κάτι να φάτε αμέσως, ίσως και να δαγκώσετε αυτόν που κάθεται δίπλα σας.

Στην πραγματικότητα, είσαστε σε μία κατάσταση μεταξύ πείνας και θυμού. Αυτό κυρίως συμβαίνει στα νήπια, αλλά επηρεάζει ενίοτε όλους τους ανθρώπους.

Αν και είναι δυσάρεστο αυτό το μίγμα πείνας και θυμού, εξυπηρετεί μια σημαντική λειτουργία.

Το σώμα σας θέλει να σας κρατήσει ζωντανή. Επομένως, όταν παραλείπετε κάποιο γεύμα ή δεν έχετε καταναλώσει επαρκείς θερμίδες, ο οργανισμός σας επικεντρώνεται στα βασικά σημεία του σώματος που πρέπει να κρατήσει ενεργοποιημένα. Η νευρικότητα είναι ο τρόπος του οργανισμού σας να σας ειδοποιήσει ότι χρειάζεται ενέργεια.

Όπως και τα νήπια, επηρεάζεστε βιοχημικά από την πείνα σας και αυτό έχει αντίκτυπο στη συμπεριφορά σας. Νιώθετε ευερέθιστη, κουρασμένη ή ακόμα και παρορμητική.

Το να έχετε επίγνωση της συναισθηματικής σας κατάστασης μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε την πείνα σας σωστά, όπως κατέληξε πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνα.

Επιπλέον, μπορείτε να στραφείτε σε πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές, έτσι ώστε και να ικανοποιήσετε την πείνα σας και να μην προσλάβετε πολλές θερμίδες. Η ισορροπία των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα είναι το κλειδί για την ψυχολογική σας ισορροπία. Πολλοί άνθρωποι πιέζονται να μη φάνε και καταλήγουν να έχουν νευρικότητα και να θυμώνουν με τους γύρω τους.

Κάτι το οποίο μπορεί επίσης να σας βοηθήσει είναι η κατανάλωση ενός πλούσιου πρωινού γεύματος, αφού όταν ξυπνάτε ο οργανισμός σας έχει μείνει νηστικός για επτά περίπου ώρες και αναζητά τροφή.

Παρά την τάση να προβάλλεται η τροφή αποκλειστικά ως πηγή θρεπτικών συστατικών, μην ξεχνάτε ότι στην πραγματικότητα εξυπηρετεί και αφορά και συναισθηματικούς παράγοντες.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ