«Κεντρικός πολιτικός στόχος του πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης είναι να τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών», επανέλαβε ο Δημ. Τζανακόπουλος, τονίζοντας ότι ο Αλ. Τσίπρας «ούτε εκβιάζει ούτε εκβιάζεται» ενώ, πρόσθεσε ότι στο πρόσφατοΥπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός «εξέπεμψε ένα συγκεκριμένο πολιτικό μήνυμα ότι ως Κυβέρνηση έχουμε μια σαφή πολιτική κατεύθυνση και ότι όποιος δε συμφωνεί με αυτή θα πρέπει να κατέβει από το τρένο».
«Στο Υπουργικό Συμβούλιο ο κος Καμμένος είπε ότι δεν θα συμπλεύσει ποτέ με τη ΝΔ σε ενδεχόμενη πρόταση δυσπιστίας», συνέχισε ο Δημ. Τζανακόπουλος υπενθυμίζοντας ότι ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι δεν θα ανεχθεί ούτε ασυνείδητη πρόκληση αποσταθεροποίησης ούτε πολύ περισσότερο θα ανεχθεί κάποια διγλωσσία εφεξής και πως η Κυβέρνηση θα πρέπει να πορεύεται με ενότητα και ενιαίο πολιτικό λόγο για να υλοποιήσει στους στόχους της καθώς στη μεταμνημονιακή εποχή υπάρχουν προκλήσεις στις οποίες πρέπει να ανταπεξέλθουμε.
«Ο πρωθυπουργός δε ζητά από κανέναν να αλλάξει την άποψή του. Ο κος Καμμένος έχει εκφράσει εδώ και 10 μήνες τις διαφωνίες του. Η άλλη πλευρά είναι η εκπεφρασμένη και συλλογικά αποφασισμένη πολιτική της Κυβέρνησης. Το μήνυμα του ΠΘ ήταν και είναι ότι δεν θα ανεχθεί προσωπικές πολιτικές στρατηγικές ή διγλωσσία», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενώ, σημείωσε ότι, «με την ανάληψη του ΥΠΕΞ ο Αλ. Τσίπρας δεσμεύει όλους σε μια συγκεκριμένη πολιτική γραμμή: Η Συμφωνία των Πρεσπών όχι μόνο είναι ζωντανή αλλά αποτελεί κεντρικό πολιτικό στόχο της Κυβέρνησης».
«Με δεδομένο ότι η Κυβέρνηση ήταν και είναι προσηλωμένη στη Συμφωνία των Πρεσπών μού είναι πολιτικά ακατανόητη η παραίτηση του κου Κοτζιά. Δεν τέθηκε ποτέ δίλημμα ή Κοτζιάς ή Καμμένος», ανέφερε ο Δημ. Τζανακόπουλος τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει ούτε υπήρξε ποτέ καμία σκιά ως προς την ηθική ακεραιότητα του κου Κοτζιά».
Όπως υπογράμμισε στη συνέχεια για το ίδιο ζήτημα:
«Ο κος Ζάεφ κάνει μια πολύ δύσκολη αλλά πολύ σημαντική προσπάθεια. Αναμένουμε το αποτέλεσμα. Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Αν ο κος Ζάεφ δεν καταφέρει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία φαντάζομαι θα απευθυνθεί στους πολίτες της πΓΔΜ. Άλλος δρόμος από τη θέση σε ισχύ της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν υπάρχει.
Πιστεύω ότι ακόμα και στο κακό σενάριο, μέχρι αρχές Μάρτη θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο. Στο ελληνικό Κοινοβούλιο υπάρχουν οι πλειοψηφικοί συσχετισμοί για την κύρωση της Συμφωνίας αλλά και για την εξάντληση της 4ετίας. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υποστεί καμία απολύτως απώλεια».
Για τα ζητήματα της ασφάλειας υπογράμμισε:
«Δεν θέλω σε καμία περίπτωση να υποτιμήσω το περιστατικό στο ΑΤ Ομονοίας. Όμως τέτοια περιστατικά υπήρχαν και πριν. Ο κος Μητσοτάκης εκμεταλλεύεται επικοινωνιακά πραγματικά γεγονότα για να δημιουργήσει πολιτικό ζήτημα εκεί που δεν υπάρχει. Αν δείτε τα στοιχεία η βαριά εγκληματικότητα έχει μειωθεί περίπου 40% από το 2015. Ο κος Μητσοτάκης θέλει να κινητοποιήσει τα αντιδραστικά αντανακλαστικά σε μια κοινωνία που έχει περάσει πολύ δύσκολα. Αντί να επιλέξει μια συνεπή φιλελεύθερη πολιτική στον τομέα της ασφάλειας έχει και σε αυτόν τον τομέα παραδώσει τα κλειδιά στην ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματός του».
Για τα θέματα της δικαιοσύνης ανέφερε συγκεκριμένα:
«Η έκφραση του κου Πολάκη είναι μια έκφραση που δεν θα χρησιμοποιούσα εγώ. Όμως ο κος Πολάκης, που έχει αποδείξει ότι μάχεται μέρα τη μέρα για να καθαρίσει ο χώρος της Υγείας, έχει βρει απέναντι ένα παραθεσμικό σύστημα εξουσίας. Αντίθετα, ο κος Μητσοτάκης ανήκει σε ένα πολιτικό σύστημα που για 40 χρόνια αλώνιζε».
Αναφορικά με τις συνταξείς:
«Η διαδικασία στην οποία συζητείται και ο ελληνικός Προϋπολογισμός δεν έχει να κάνει με κάποια μεταμνημονιακή επιτροπεία αλλά με τη διαδικασία του ευρωπαϊκού 6μήνου που είναι κοινή για όλα τα κ-μ. Είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος ότι ο ελληνικός Προϋπολογισμός θα γίνει αποδεκτός καθώς τα νούμερα είναι εκεί. Θεωρώ ότι το μέτρο των συντάξεων δεν θα εφαρμοστεί και με τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».