Δριμύ κατηγορώ εναντίον της κυβέρνησης Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος με επίκεντρο "το καθεστώς προνομιακών πελατειακών σχέσεων που συγκροτεί" δια των απευθείας συμβάσεων που "ξεπερνούν τα 7 δισ. ευρώ".
Μιλώντας στο "Κανάλι 1" στα FM δήλωσε χαρακτηριστικά πως "η κυβέρνηση μοιράζει χρήμα σε κολλητούς και ημετέρους λες και είναι δικό της, λες και δεν ανήκει στον ελληνικό λαό, λες και δεν υπάρχουν δικλείδες για το πώς θα έπρεπε να υπογράφονται οι δημόσιες συμβάσεις". "Πρόκειται για μια συνθήκη πλήρους παρακμής των θεσμών και του κράτους δικαίου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι επικίνδυνος για τη χώρα γιατί όσο περνάει ο καιρός τόσο θα σπαταλούνται τα χρήματα του ελληνικού λαού", διεμήνυσε σε συνέχεια και της επίσκεψης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξη Τσίπρα στην Ενιαία Αρχή Δημόσιων Συμβάσεων.
"Την τελευταία διετία, οι απευθείας αναθέσεις είτε με πρόσχημα την πανδημία, είτε με πρόσχημα το προσφυγικό, είτε με πρόσχημα τις φυσικές καταστροφές έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα 5 δισ. ευρώ, και συνολικά μαζί με πρόχειρους διαγωνισμούς που στήνονται τελευταία στιγμή το ποσό αντιστοιχεί σε 7 δισ. ευρώ. Δεκάδες αναθέσεις, δε, έχουν γίνει σε εταιρείες που δύο ημέρες πριν την ανάθεση αλλάζουν το αντικείμενό τους για να απορροφήσουν πακτωλό δημοσίου χρήματος! Και η κυβέρνηση δε σέβεται κανέναν και τίποτα. Ακόμη δεν μας έχει πει πώς μοιράστηκε η απευθείας χρηματοδότηση των ΜΜΕ μέσω της λίστας Πέτσα", τόνισε ο Δημ. Τζανακόπουλος. "Άλλο παράδειγμα είναι η περίφημη υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ ως υπόθεση παρέκκλισης από το ισχύον νομικό πλαίσιο για τις απευθείας αναθέσεις. Σήμερα σχεδόν το σύνολο του ελληνικού δημοσίου έχει μετατραπεί σε ένα τεράστιο ΚΕΕΛΠΝΟ!" υπογράμμισε. "Πρόκειται για μια συνθήκη πλήρους παρακμής των θεσμών και του κράτους δικαίου", κατά τον ίδιο.
Ο γραμματέας του κόμματος υπογράμμισε στη συνέχεια ότι "η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρίσκεται σε πανικό μπροστά στον κίνδυνο να χάσει την εξουσία", ασκώντας κριτική στη στάση της ΝΔ απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.. "Ξέρετε, σε όλη την ΕΕ συζητείται η προβληματική κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα. Μεγαθήρια του ευρωπαϊκού Τύπου επισημαίνουν το πρόβλημα δικαιοκρατίας στη χώρα μας. Δεν τα λέει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ αυτά. Δεν ήταν καθόλου τυχαία όσα έλεγε ο κ. Κύρτσος για τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, τις διώξεις δημοσιογράφων, το κουκούλωμα της υπόθεσης Νοβάρτις, τη διαχείριση του προσφυγικού", συνέχισε, ενώ επισήμανε πως επιπλέον "η Κομισιόν δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση Μητσοτάκη να διαχειριστεί τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης".
"Αυτό αποδεικνύεται από το πόσες εκταμιεύσεις κονδυλίων δεν έχουν γίνει ακόμη και από τα ρεπορτάζ για τα προβλήματα στις σχέσεις της κυβέρνησης με την Κομισιόν που ουδέποτε έχουν διαψευστεί!" δήλωσε, υπογραμμίζοντας και τις ευρωπαϊκές ανησυχίες για το γεγονός ότι "δεκάδες δις ευρώ θα καταλήξουν σε επιχειρήσεις που έχουν προνομιακή σχέση με την κυβέρνηση της ΝΔ".
Μάλιστα, ο Δημ. Τζανακόπουλος υπενθύμισε πως "ο Άδ. Γεωργιάδης είχε πει ότι οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης γιατί αυτό δεν θα ωφελήσει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και ότι αν θέλουν μπορούν να συγχωνευτούν και μόνο τότε θα καταφέρουν να πάρουν πόρους". "Αυτό ακριβώς είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης και δεν έχει να κάνει με την αδυναμία των ΜμΕ να απορροφήσουν πόρους", σημείωσε, υπενθυμίζοντας πως με βάση τις προϋποθέσεις του ίδιου του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα το 85% των επιχειρήσεων δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό, και καλώντας τον διοικητή της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρα "να πάρει θέση απέναντι σε αυτό το φαινόμενο".
Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τις ανακοινώσεις για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, είπε: "Πρόκειται για ένα φαινόμενο που σχετίζεται πολύ βαθιά με την κατάσταση της κοινωνίας μας. Δεν ανάγεται απολύτως και αποκλειστικά στην οικονομική κρίση ωστόσο. Υπάρχει ένας μύθος ότι δήθεν η Θάτσερ κατάφερε να καταπολεμήσει την οπαδική βία το '80. Στην ουσία όμως το μόνο που έκανε αυτή η σκληρή δεξιά πολιτική απέναντι σε σύνθετα κοινωνικά φαινόμενα ήταν να σπρώξει τη βία στις γειτονιές του Λονδίνου. Το θέμα δεν είναι, λοιπόν, μόνο να αυστηροποιήσουμε τις ποινές ή να καταργήσουμε τη λειτουργία των συνδέσμων".