Φυσικό εκχύλισμα βοτάνων από την Κρήτη πολεμά τη γρίπη

Τι ανακοίνωσαν οι επιστήμονες για την φαρμακευτική του δράση

Είναι γνωστό πως η φύση αποτελεί την πηγή πολλών δραστικών ουσιών με φαρμακευτική δράση σε διάφορες παθήσεις του ανθρώπου και τα ιαματικά βότανα έχουν προσελκύσει επανειλημμένα το ενδιαφέρον σύγχρονων επιστημόνων. Ωστόσο λείπει η επαρκής επιστημονική απόδειξη για τη θεραπευτική δράση πολλών από αυτά, γεγονός που έχει στρέψει τις προσπάθειες των επιστημόνων να βρουν αποδείξεις.

Έτσι πρόσφατα ανακοινώθηκαν ενδιαφέροντα αποτελέσματα της ιατρικής έρευνας για την αντιμετώπιση συνήθων ιών που προσβάλουν το αναπνευστικό. Η ανακοίνωση έγινε από τέσσερις διακεκριμένους καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης, στo πλαίσιο του Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Κλινικής Ιολογίας της European Society for Clinical Virology (ESCV), που αποτελεί τον κορυφαίο ευρωπαϊκό επιστημονικό φορέα που ασχολείται με τη μελέτη, πρόληψη και αντιμετώπιση των νοσημάτων που οφείλονται σε ιούς.

Μετά από μακροχρόνια έρευνα, οι ερευνητές μετατρέποντας τις ανθρωπολογικές και εθνοβοτανικές παρατηρήσεις που έδειχναν χαμηλή επίπτωση κρυολογήματος και γρίπης σε πληθυσμό που κατανάλωνε συγκεκριμένα ιαματικά βότανα, κατέληξαν σε υψηλής τεκμηρίωσης επιστημονικά συμπεράσματα και σε ανάπτυξη σχετικού παρασκευάσματος.

Απέδειξαν τη αντι-ιική δράση εκχυλίσματος τριών κρητικών βοτάνων, σε συγκεκριμένη αναλογία, έναντι του ανθρώπινου ρινοϊού, δηλαδή του ιού στον οποίο οφείλεται το 50% των περιπτώσεων του κοινού κρυολογήματος σε παιδιά και ενήλικες. Ακόμη, αναδείχτηκε η άμεση δράση του, έναντι των ιών της γρίπης τύπου Α και Β και έναντι της γρίπης Α/Η1Ν1 που έκανε ιδιαίτερα αισθητή την εμφάνισή του και στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Μάλιστα απέδειξαν πως το εκχύλισμα των τριών κρητικών βοτάνων, διέθετε την ίδια ισχυρή αντι-ιική δράση με κλασσικές δραστικές ουσίες έναντι των συγκεκριμένων ιών αναφοράς, καθώς και ότι η αντι-ιική δράση αυτού του εκχυλίσματος επιτελείται κατά τα πρώιμα στάδια της λοίμωξης. Γεγονός που συνδέθηκε με ηπιότερα συμπτώματα για συντομότερη αποδρομή της ίωσης αν χορηγηθεί έγκαιρα. Τέλος, με εργαστηριακά πειράματα αποκάλυψαν και ένα μηχανισμό δράσης στον ιό της γρίπης Α/Η1Ν1, «μέσω αναστολής της δράσης μιας ιδιαίτερα κρίσιμης πρωτεΐνης του ιού, απαραίτητη για τον επιτυχή πολλαπλασιασμό του ιού, η οποία δεν υπόκειται σε μεταλλάξεις που οδηγούν σε ανάπτυξη ανθεκτικότητας, όπως μπορεί να συμβεί με τις τρέχουσες αντι-ιικές θεραπείες», όπως υποστήριξαν οι ερευνητές.

Η διεπιστημονική ομάδα αποτελείται από τους Ηλία Καστανά, καθηγητή Εργαστηριακής Ενδοκρινολογίας, Χρήστο Λιονή, καθηγητή Γενικής Ιατρικής & Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Στέργιο Πυρίντσο, καθηγητή Βιολογίας και Γεώργιο Σουρβίνο, καθηγητή Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

«Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο των μελετών μας είναι η ενσωμάτωση της εθνοβοτανολογικής γνώσης στη σύγχρονη πειραματική έρευνα και την παραγωγική διαδικασία. Και όπως είχαμε υποσχεθεί με την κυκλοφορία του Κρητικού Ιάματος, στόχος μας ήταν και είναι η διαρκής έρευνα του προϊόντος», δήλωσε ο Ηλίας Καστανάς.

Από τον πλευρά του, ο Χρήστος Λιονής, ανέφερε: «Το κρητικό ίαμα (Cretan Iama) που δημιουργήσαμε, είναι ίσως το πρώτο φυσικό προϊόν το οποίο μπήκε στην ελληνική αγορά ακολουθώντας τη νέα οδηγία που εξέδωσε ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), η οποία και επιβάλει κλινική δοκιμή κάθε σκευάσματος αναφορικά με τις προωθούμενες ιδιότητές του και δεν αρκείται στη βιβλιογραφική αναφορά των ιδιοτήτων των ουσιών οι οποίες περιέχονται σε αυτό».

Ο Στέργιος Πυρίντσος εξήγησε πως «χαρτογραφήθηκαν σε επίπεδο Κρήτης με γεωαναφορά οι φυσικοί πληθυσμοί των φυτών που χρησιμοποιούνται στο σκεύασμα και με την αξιοποίηση επίγειων και δορυφορικών περιβαλλοντικών δεδομένων και τη χρήση ειδικών μοντέλων, εκτιμήθηκε η εν δυνάμει κατανομή των ειδών στο νησί που σε σημαντικό βαθμό αποδίδει τις περιοχές που θα μπορούσαν τα εν λόγω είδη να καλλιεργηθούν σε περιβαλλοντικές συνθήκες αντίστοιχες με αυτές των φυσικών πληθυσμών».

Τέλος, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Γεώργιος Σουρβίνος έκανε λόγο για εντυπωσιακά αποτελέσματα που προέκυψαν από τη χρήση του φυσικού αυτού προϊόντος, καθώς όπως είπε «αποκάλυψαν πραγματικά εντυπωσιακά αποτελέσματα έναντι των σημαντικότερων ιών που προκαλούν κοινές λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος» και προσέθεσε: «Είναι ενδιαφέρον ότι οι δράσεις του αυτές είναι αντίστοιχες των αντι-ιικών φαρμακευτικών σκευασμάτων αναφοράς. Η μελέτη αυτή είναι υπό δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό».

Πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ