Και πάλι χωρίς τζίρο και κάτω από τις 750 μονάδες το Χρηματιστήριο

Μόλις στα τελευταία λεπτά έχασε και τις 750 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών, αφού δεν κατάφερε να βάλει "στοπ" στους πωλητές, ολοκληρώνοντας την πρώτη συνεδρίαση του δευτέρου εξαμήνου με "κύματα πιέσεων" στους περισσότερους τίτλους.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,24% στις 748,21 μονάδες, αναιρώντας όλη την ανοδική κίνηση της Παρασκευής, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 748,21 μονάδων (-1,24%) και 755,89 μονάδων (-0,22%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 27,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 23,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 35 χιλ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,22%, στις 1.962,56 μονάδες, ενώ στο -0,30% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.229,86 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,58% στις 848,34 μονάδες.

Αν και το ΧΑ είχε αποκοπεί από τις διακυμάνσεις των ευρωπαϊκών αγορών, σήμερα συντάχθηκε πλήρως με αυτές. Μάλιστα, σε μια "άδεια" από γεγονότα εβδομάδα, η επιρροή από ξένες αγορές αυξάνεται, ενώ οι πωλητές εμφανίζονται να έχουν τον πρώτο λόγο προκρίνοντας τη συνέχιση της πτωτικής κίνησης, ενδεχομένως επιβραδύνοντας προς τα σημεία των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων (735 και 720 μονάδες). 

Έτσι, τεχνικά η εικόνα του δείκτη παραμένει αρνητική, με τον Ηλ. Ζαχαράκη της Fast Finance να επισημαίνει ότι σε κάθε περίπτωση το χαμηλό των 736 μονάδων του ΓΔ ή των 1.949 μονάδων του FTSE 25 δεν πρέπει να χαθεί σε κλεισίματα εβδομάδας μιας και θα προβληματίσει περαιτέρω την αγορά. Τα επιτόκια δανεισμού μας δείχνουν θετική πορεία για την οικονομία χωρίς ακόμα να έχει πείσει και το χρηματιστήριο ότι ακολουθεί.

Το κλίμα στην Ευρώπη πάντως σε καμία περίπτωση δεν βοηθά, με τους επενδυτές να αντιδρούν στις εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της Γερμανίας, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να καταρρεύσει η κυβέρνηση. Η εμπιστοσύνη μειώθηκε, μάλιστα, μετά την πρόταση του Χορστ Ζεεχόφερ να παραιτηθεί και από τα δύο αξιώματα, του Αρχηγού των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και του ομοσπονδιακού υπουργού Εσωτερικών, αφού εκτιμά ως μη ικανοποιητική την "ευρωπαϊκή λύση" για το προσφυγικό που επέτυχε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Capital.gr, όσο ο Αλέξης Τσίπρας απουσίασε σε Λονδίνο και Βρυξέλλες, κόντεψε η επιστροφή του στα πατρώα να τον βρει χωρίς κυβέρνηση. Η διάλυση των ΑΝΕΛ που κοστίζει στον κυβερνητικό συνασπισμό έναν (ακόμη) βουλευτή μείον, μετά την επεισοδιακή αποχώρηση του βουλευτή Θεσσαλονίκης Γιώργου Λαζαρίδη, δημιούργησε εξ αντικειμένου τα πρώτα 24ωρα τουλάχιστον στο Μαξίμου, φόβο για "ντόμινο" αποχωρήσεων.

Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ εξακολουθεί να διαφωτίζει επαρκώς για το τι ακριβώς προτίθεται να πράξει εάν και όταν κληθεί η εθνική αντιπροσωπεία να υπερψηφίσει τη συμφωνία Τσίπρα- Ζάεφ. Πότε δηλώνει ότι θα ρίξει την κυβέρνηση προκειμένου να μην κυρωθεί η συμφωνία, πότε ανακοινώνει ότι οι ΑΝΕΛ δεν θα την υπερψηφίσουν και πότε (όπως χθες) μιλά για απόσυρσή του από το κυβερνητικό όχημα.

Στο ταμπλό τώρα, τρεις τίτλοι του FTSE 25, οι Πειραιώς, Τιτάν και Eurobank έκλεισαν με απώλειες που ξεπέρασαν το 3%, ασκώντας σαφώς ισχυρές πιέσεις στον Γενικό Δείκτη, με τις ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια και Aegean να κλείνουν με πτώση ανώτερη του 2%. Άνω του -1% έκλεισαν οι Jumbo, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ, Λάμδα, ΕΥΔΑΠ, Σαράντης και Βιοχαλκο. 

Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Alpha Bank, ΕΧΑΕ και ΕΕΕ, με τον ΟΛΠ και τον Μυτιληναίο να "αποφεύγουν" το αρνητικό πρόσημο, αλλά να κλείνουν χωρίς μεταβολή. Θετικά κατά 0,15% η Εθνική, στον αντίποδα, με τις Grivalia και Motor Oil να κλείνουν στο +1,40% και +1,63% αντίστοιχα. Η Τέρνα Ενεργειακή, η οποία διαπραγματεύτηκε σήμερα χωρίς το δικαίωμα στην επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,22 ευρώ ανά μετοχή που αντιστοιχεί σε απόδοση 4,3%, ενισχύθηκε κατά 4,06%.

Διαβάστε επίσης