Είναι γλυκιά, μοναδική, απολαυστική, ιδανική για κάθε ώρα της ημέρας, βλαβερή για τα δόντια, καταστροφική για τη γραμμή μας και σατανική, μια και “χώνεται”σε τρόφιμα κάθε λογής. Σαν να πήρε μια περίεργη τροπή αυτή η περιγραφή, δεν νομίζεις; Χωρίς να θέλουμε να σε τρομάξουμε -εντάξει ίσως λίγο- την ίδια πρόκειται να πάρει και η υγεία σου εάν συνεχίσεις να καταναλώνεις τόση ζάχαρη και γλυκά. Ευτυχώς έχεις εμάς για να σου υποδείξουμε το δρόμο προς την “απεξάρτηση”!
Βήμα 1ο: (Ξανα)εκπαίδευσε τους γευστικούς σου κάλυκες
Το πρόβλημα με τη ζάχαρη είναι πως όσο περισσότερη τρως, τόσο περισσότερη ζητάς. Οι γευστικοί σου κάλυκες δεν είναι ποτέ ευχαριστημένοι και όλο ζητούν κάτι πιο γλυκό για να ικανοποιηθούν. Η λύση; Ταχεία μαθήματα εκπαίδευσης γεύσης. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι σταδιακά να μειώνεις τη ζάχαρη που καταναλώνεις. Ξεκίνα με τον πρωινό σου καφέ. Προσπάθησε να μειώσεις την ποσότητα ζάχαρης που προσθέτεις στο μισό. Δεν θα πούμε ψέματα: Εάν πίνεις το πρωινό σου ρόφημα γαλακτομπούρεκο, η διαδικασία αυτή θα είναι αρκετά δύσκολη. Με τον καιρό όμως θα δεις πως θα αρχίσεις να συνηθίζεις τη γεύση και να μην έχεις ανάγκη τόση πολλή ζάχαρη.
Βήμα 2ο: Κάνε μικρές έξυπνες αλλαγές
Τώρα λοιπόν που έχεις μειώσει την ποσότητα που καταναλώνεις προσπάθησε να αντικαταστήσεις τη ζάχαρη που συνεχίζεις να χρησιμοποιείς με άλλες πιο υγιεινές εναλλακτικές. Θα σου προτείναμε να μείνεις μακριά από την “εύκολη επιλογή”, τα τεχνητά γλυκαντικά και να επιλέξεις ένα σιρόπι Αγαύης, το οποίο αν και δεν παύει να περιέχει θερμίδες και σάκχαρα, έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη και δεν θα αυξήσει τόσο τη γλυκόζη σου στο αίμα. Πριν αρχίσεις να λες δικαιολογίες, να σε ενημερώσουμε πως δεν χρειάζεται να πας μακριά για να το βρεις, καθώς βρίσκεται συνήθως στον ίδιο διάδρομο με τη ζάχαρη στο σούπερ μάρκετ. Προσοχή όμως! Δεν σημαίνει ότι τώρα θα πρέπει να στηρίζεσαι σε αυτό. Απλά αποτελεί μια καλή εναλλακτική μέχρι να απεξαρτηθείς πλήρως. Ακολουθώντας την ίδια λογική, μπορείς να αντικαταστήσεις την αγαπημένη σου σοκολάτα γάλακτος με μία μαύρη με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο.
Βήμα 3ο: Φτιάξε τα αγαπημένα σου γλυκά στο σπίτι
Ας πάμε το παραπάνω βήμα, ένα βήμα…παρακάτω! Αντί να απαρνηθείς τη λαχτάρα σου για κάτι γλυκό, κάνε την έξυπνη επιλογή και φτιάξε μόνος σου σπιτικές, πιο υγιεινές εκδοχές τους. Λιγουρεύεσαι παγωτό; Φτιάξε ΑΥΤΟ με βάση τις μπανάνες. Έχεις όρεξη για μια σοκολατένια μους; Δοκίμασε ΑΥΤΗ που περιέχει αβοκάντο αντί για κρέμα γάλακτος. Και το καλύτερο; Έχεις εσύ τον έλεγχο και μπορείς να αποφασίσεις πόση ζάχαρη θέλεις να βάλεις!
Βήμα 4ο: Βάλε τη στολή του ντεντέκτιβ. Είναι ώρα να μάθεις πού κρύβεται η ζάχαρη.
Αν νομίζεις πως βρίσκεται μόνο σε κέικ, τούρτες και παγωτά, είσαι βαθιά νυχτωμένος. Λυπούμαστε αλλά είμαστε στη δυσάρεστη θέση να σε ενημερώσουμε πως η ζάχαρη φιγουράρει στη λίστα των συστατικών πολλών συσκευασμένων ψωμιών, γιαουρτιών και dressing για σαλάτα. Έχοντας αυτό το όπλο στη φαρέτρα σου θα ξέρεις πλέον ποιες τροφές να αποφεύγεις και ποιες να τρως δίχως δισταγμό.
Βήμα 5ο: Εντόπισε τη ρίζα του προβλήματος
Μην γδυθείς ακόμα. Θα χρειαστούμε το μεγεθυντικό φακό της στολής σου γιατί πρόκειται να ψάσουμε βαθιά μέσα σου για την πραγματική αιτία της γλυκιάς σου αδυναμίας. Μόνο έτσι θα καταφέρεις να απαλλαγείς από αυτή. Γιατί αισθάνεσαι την ανάγκη να φας τόση ζάχαρη; Μήπως απλά “τρως τα συναισθήματά σου” ή μήπως δεν τρως αρκετά μέσα στη μέρα; Πολύ πιθανό επίσης απλά να έχει πέσει το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα σου και γι’ αυτό να θέλεις με τόση μανία εκείνη την πάστα. Ξέρεις πόσο εύκολα λύνεται αυτό το πρόβλημα; Απλά καταναλώνοντας ένα φρούτο και κατά προτίμηση ένα από τα πιο γλυκά, όπως η μπανάνα.
Και κάπως έτσι έφτασες επιτυχώς -ελπίζουμε- στο τέλος αυτής της διαδρομής. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως από εδώ και πέρα θα πρέπει να αποφεύγεις τη ζάχαρη, όπως ο διάβολος το λιβάνι. Όλοι χρειαζόμαστε λίγη γλύκα στη ζωή μας. Ένα γλυκάκι μια στο τόσο, δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Απλά φρόντισε να μην το παρακάνεις. Και εάν ξανακυλήσεις, εδώ είμαστε για να σε ξαναβάλουμε στο σωστό δρόμο!
olive magazine