Η συμβολή του Τουριστικού προϊόντος στην Οικονομία

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΡΒΕΛΗ, ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΟΜΕΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ν.Δ.

Αυξημένη ήταν η συνεισφορά του ελληνικού τουρισμού στην εθνική μας οικονομία το 2017, γεγονός που θα αποτελέσει μια από τις βασικές συνισταμένες, πάνω στην οποία θα κινηθεί η ελληνική οικονομία, εν’ όψη και της νέας τουριστικής περιόδου. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, ο ελληνικός τουρισμός παρουσίασε πέρυσι αύξηση εσόδων από το εξωτερικό κατά 11,4% ή κατά 1,45 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2016.

Η συνολική αύξηση της τουριστικής δραστηριότητας εκτιμάται σε 1,56 δισ. ευρώ (από 16,7 δισ. ευρώ άμεσης συνεισφοράς στο ΑΕΠ το 2016 σε 18,3 δισ. ευρώ το 2017). Επίσης, ο τουρισμός συνέβαλε άμεσα στη δημιουργία του 10,3% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ η άμεση και έμμεση συμβολή του εκτιμάται από 22,6% έως 27,3%.

Ως εκ τούτου προκύπτει, ότι ο τουρισμός είναι ένας τομέας με μεγάλη διάχυση ωφελειών στην οικονομία. Ειδικότερα, για κάθε 1 ευρώ τουριστικού εσόδου, το ΑΕΠ της χώρας αυξάνεται κατά 2,2 έως 2,65 ευρώ. Παράλληλα, συμβάλλει άμεσα στην αιχμή της τουριστικής σεζόν στο 16,9% της απασχόλησης και συνολικά (άμεσα και έμμεσα) μεταξύ 37,2% και 44,8%, ενώ αποτελεί βασικό μοχλό για τη μείωση της ανεργίας. Να σημειώσουμε ότι αποτελεί μύθο η άποψη, ότι στον τουρισμό εργάζονται κυρίως εργαζόμενοι χαμηλών προσόντων. Αντίθετα, ο τουρισμός έχει όλων των ειδών τις θέσεις εργασίας. Υπάρχει ζήτηση και για θέσεις εργασίας που προϋποθέτουν ειδική κατάρτιση με πολύ υψηλές αμοιβές.
Επιπλέον, το 2017 ο τουριστικός τομέας με τις ταξιδιωτικές εισπράξεις κάλυψε το 80% του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών. Οι εισπράξεις αυτές ισούνται με το 74% των εισπράξεων από τις εξαγωγές όλων των άλλων προϊόντων που εξάγει η χώρα, εξαιρουμένων των εισπράξεων από εξαγωγή πλοίων και καυσίμων. Αν στις ταξιδιωτικές εισπράξεις συνυπολογισθούν και οι εισπράξεις από αερομεταφορές και θαλάσσιες μεταφορές από τον εισερχόμενο τουρισμό, τότε το σύνολο των ταξιδιωτικών εισπράξεων ισούται με το 82% των εισπράξεων από τις εξαγωγές όλων των άλλων προϊόντων, πλην πλοίων και καυσίμων.

O ελληνικός τουρισμός στα δύσκολα χρόνια της κρίσης κατάφερε, παρά τις αντιξοότητες, να βάλει τις βάσεις για μια σταθερή ανάπτυξη με ισχυρά κοινωνικά οφέλη και υψηλή ανταπόδοση στο κοινωνικό σύνολο. Νέες θέσεις εργασίας, τόνωση τοπικών κοινωνιών, προϋποθέσεις ανάπτυξης και άλλων οικονομικών τομέων ήταν μερικές από τις άμεσες επιπτώσεις που παρατηρήσαμε τα προηγούμενα χρόνια.

Από τα συνολικά εθνικά έσοδα του τουρισμού μόνο το 40%-50% πάει στα καταλύματα. Από τα έσοδα των ξενοδόχων, το 35% πάει σε μισθοδοσία, το 35% σε προμήθειες, ενέργεια κ.λπ., ενώ από το υπόλοιπο 30% προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κέρδος το μεγαλύτερο μέρος επανεπενδύεται (έως και 70%-80%).

Επιπλέον, ο τουρισμός είναι το μοναδικό εξαγώγιμο προϊόν στο οποίο επιβάλλεται ΦΠΑ (υψηλότερος από τις ανταγωνίστριες χώρες) συμβάλλοντας αποφασιστικά στα δημόσια έσοδα.
Χρειάζεται να γίνουν ακόμα πολλά για να επωφεληθούν όλοι από τα σημαντικά έσοδα του τουρισμού. Επιχειρηματίες, εργαζόμενοι, τοπικές κοινωνίες, η ελληνική οικονομία στο σύνολό της.

Κατά συνέπεια ο τουρισμός μπορεί να αποδειχτεί ένα win-win σενάριο για την Ελλάδα που αγωνίζεται να ξεφύγει από την κρίση. Στην προσπάθεια αυτή χρειάζεται να συστρατευτούν όλοι όσοι συμμετέχουν άμεσα ή έμμεσα στην αλυσίδα του τουρισμού. Οι προϋποθέσεις υπάρχουν. Χρειαζόμαστε μια συγκροτημένη, μακροχρόνια εθνική στρατηγική. Ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, στο οποίο ο τουρισμός θα παίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που του αναλογεί. Μακριά από μύθους και προκαταλήψεις, πάντα με ρεαλισμό και αλήθειες.

 

Διαβάστε επίσης