Δημήτρης Μπόκαρης: Η πηγή προβλημάτων που ονομάζεται Ε3 και τα προβλήματα που αναζητούν λύσεις

Στα όρια της εξάντλησης οι αντοχές φορολογουμένων και φοροτεχνικών

Επιμέρους διορθώσεις και όχι πλήρης αλλαγή του Ε3 αναμένεται κατά το προσεχές χρονικό διάστημα, με δεδομένες τις ατέλειες που εμφανίζει το νέο έντυπο. Το νέο Ε3 έχει δημιουργήσει σημαντικές δυσχέρειες κατά τη συμπλήρωσή του από τους φοροτεχνικούς. Ας σημειωθεί ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα επικράτησε έντονη φημολογια, - η οποία ωστόσο δεν φαίνεται να ισχύει – περί πλήρους αντικατάστασης του  Ε3 με νέο.

 

Όπως επισημαίνει σχετικά ο φοροτεχνικός, Βαγγέλης Αμπελιώτης, ο Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών έχει ζητήσει να πραγματοποιηθούν οι συγκεκριμένς διορθώσεις, οι οποίες θα διευκολύνουν το έργο των λογιστών.

 

«Για τις αλλαγές αυτές αναμένεται ωστόσο η τελική έγκριση του ΚΕΠΥΟ», συμπληρώνει ο κύριος Αμπελιώτης, μιλώντας στα Φορολογικά Νέα.

 

Οι αδυναμές του νέου εντύπου

 

Οι πιο ισχυρές αδυναμίες αφορούν στην απόδοση στοιχείων, τα οποία όπως επισημαίνει ο Βαγγέλης Αμπελιώτης, ζητά η φορολογική αρχή. «Τα στοιχεία για παράδειγμα που αφορούν τους μετόχους, πώς θα ενταχθούν στο Ε3 και βρίσκονται αυτή τη στιγμή μόνο στο ΓΕΜΗ. Επίσης δυσκολία παρουσιάζει το ζήτημα της καταχώρησης των στοιχείων των οικονομικών καταστάσεων εταιρειών, τα οποία δεν εμφανίζονται πλέον στα βιβλία και απαιτείται περαιτέρω διαδικασία».

 

Τεχνικές αλλαγές ως προς την καταχώρηση των κερδών των επιχειρήσεων

 

Όπως επισημαίνει από την πλευρά του ο Δημήτρης Τσαμόπουλος πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Αττικής στα Φορολογικά Νέα, θα υπάρξουν τεχνικές αλλαγές ως προς την καταχώρηση του EBIT των επιχειρήσεων.

 

«Το πρόβλημα είναι η εμπλοκή πολλών φορέων που ζητούν στοιχεία»

 

Όπως λέει ο πρόεδρος της ΕΦΕΕΑ, «To πρόβλημα κατά τη γνώμη μου εντοπίζεται κυρίως στο γεγονός ότι με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του νέου εντύπου, ενεπλάκησαν πολλοί φορείς, οι οποίοι ζητούν πληροφοριακά στοιχεία. Για παράδειγμα μπήκε στο σύστημα η Στατιστική Υπηρεσία, αναζητώντας στοιχεία, αλλά και η Διεύθυνση Ελέγχου, η οποία αναζητά διάφορα πιστοποιητικά. Eπιπλέον και το Elenxis θα προχωρά σε ηλεκτρονικό έλεγχο, μέσω του Ε3, προχωρώντας σε διασταυρώσεις στοιχείων κατά προτεραιότητα, που αφορούν ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις», συμπληρώνει ο κύριος Τσαμόπουλος. «Κατά την άποψή μου όλα τα παραπάνω στοιχεία, δυσκολεύουν τη συμπλήρωση του εντύπου».

 

«Θα πρέπει ωστόσο να επισημάνουμε ότι στη γενική του φιλοσοφία το έντυπο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο απαιτεί χρόνο προσαρμογής», προσθέτει ο πρόεδρος της ΕΦΕΕΑ.

 

Προσπάθεια καθιέρωσης φιλοσοφίας μεγάλων επιχειρήσεων – Επιπλέον εργασιακός φόρτος για τους λογιστές

 

Επί της ουσίας το νέο Ε3 επιχειρεί να εμφυσήσει μία νοοτροπία μεγάλων επιχειρήσεων στο σύνολο της επιχειρηματικής κοινότητας.

 

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι μικρές επιχειρήσεις που διατηρούσαν έως και σήμερα βιβλίο εσόδων – εξόδων, είναι υποχρεωμένες στο εξής να τηρούν λογαριασμούς γενικού λογιστικού σχεδίου. Το γεγονος αυτό προσθέτει επιπλέον εργασιακό βάρος για τα λογιστήρια και απαιτεί προσαρμογή στα νέα δεδομένα, βάσει λογαριασμών λογιστικού σχεδίου.

 

Η προσυμπλήρωση που δεν έγινε ποτέ

 

Μία ακόμα από τις δυσχέρειες – παγίδες που παρουσιάζει το Ε3, σχετίζεται με τη συμπλήρωση της πρώτης σελίδας, αναφορικά με την εγγραφή των πληροφοριακών στοιχείων που απαιτούνται στους κωδικύς 040,041,042, για τους οποίους απαιτείται η συμπλήρωση των ενεργών λογαριασμών επαγγελματικής χρήσης, των ενεργών POS, καθώς και των ενεργών διευθύνσεων ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που τηρούν οι εκάστοτε επιχειρήσεις.

 

Χαρακτηριστικό σε αυτό το σημείο είναι το γεγονός, πως παρά τη σχετική δέσμευση της ΑΑΔΕ μέσω της ΠΟΛ 1072/2018, ότι οι κωδικοί 040 και 041 για τους επαγγελματικούς λογαριασμούς και τα POS, θα ήταν προσυμπληρωμένοι, διαδικασία που επρόκειτο σύμφωνα με τη φορολογική αρχή, να έχει ολοκληρωθεί έως και τα τέλη Απριλίου, κάτι τέτοιο δεν συνέβη έως και αυτή τη στιγμή.

 

Η παγίδα με τη συμπλήρωση των επαγγελματικών λογαριασμών

 

Όπως είχαν επισημάνει και σε παλαιότερο δημοσίευμά τους τα Φορολογικά Νέα, ένα ζήτημα επίσης που ανακύπτει από τη διαδικασία συπλήρωσης των επαγγελματικών λογαριασμών στο Ε3, είναι ότι μπορεί να σχετιστούν οι επαγγελματικές με τις ατομικές δαπάνες, με τις ατομικές επιχειρήσεις σε αυτή την περίπτωση να κινδυνεύουν να βρεθούν στο στόχαστρο ελέγχων.

 

Tο πρόβλημα της σύνδεσης με το Ε1

 

Σημαντικές πάντως είναι επίσης οι καθυστερήσεις που προκαλεί η συμπλήρωση των πληροφοριών της πρώτης σελίδας του Ε3, δεδομένου ότι η παροχή τους συνδέεται με την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Αφενός ο χρόνος που απαιτείται για τη συμπλήρωσή τους είναι σημαντικός, αφετέρου όπως διευκρίνιζε η ΑΑΔΕ στην ΠΟΛ 1044/2018, το Ε3 αποτελεί συνοδευτικό των Ε1 και Ν για φυσικά προσωπα και νομικές οντότητες αντίστοιχα, γεγονός που μπορεί να επιφέρει καθυστερήσεις και στη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων, ελλείψει προσυμπληρωμένων στοιχειών για λογαριασμούς στην πρώτη σελίδα του Ε3.

 

Η απότομη προσαρμογή φορολογουμένων και φοροτεχνικών

 

Σε κάθε περίπτωση, τόσο η είσοδος του νέου Ε3 στη φορολογική πραγματικότητα, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι και σε αυτή την περίπτωση απαιτείται η εν μέρει απότομη προσαρμογή φοροτεχνικών και φορολογουμένων στα νέα ήθη, έχει προκαλέσει σημαντικές δυσχέρειες και διαμαρτυρίες.

 

Κατά τη συμπλήρωση μάλιστα του εντύπου, αρκετοί λογιστές δεν παραλείπουν να στηλιτεύσουν τη διαδικασία, μιλώντας για διαδικασίες που ανήκουν σε προηγούμενες δεκαετίες και που δεν επιτρέπουν την ομαλή συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων ενώ κρύβουν παγίδες που μπορεί να αποδειχθούν κοστοβόρες.

 

Τι απαιτείται αυτή τη στιγμή; Το μόνο που μπορεί κανείς να συστήσει είναι ψυχραιμία, παρά το γεγονός ότι και αυτή βρίσκεται στα όρια της εξάντλησης. Ταυτόχρονα, φορολογικά σεμινάρια είτε διαδικτυακα είτε με τη φυσική παρουσία των εμπλεκομένων, καλούνται να λύσουν προβλήματα και να δώσουν απαντήσεις.

                                 

Ο αντίλογος σε όλα τα παραπάνω, αναφέρει πως κάθε τι νέο, επιφέρει αναστάτωση, απορίες και προβλήματα που αναζητούν λύση. Η ανατροπή ενός καθεστώτος με ισχύ 35 ετών – περίπου τόσο βρισκόταν σε ισχύ το προηγούμενο Ε3 - δεν θα μπορούσε παρά να δημιουργήσει κενά και σε ορισμένες περιπτώσεις να προκαλέσει εκνευρισμό.

 

Συμπερασματικά, αυτό που διαπιστώνουμε σε συνέχεια των όσων προαναφέραμε, και ουσιαστικά ουδείς μπορεί να αρνηθεί, είναι το γεγονός ότι η φορολογική αρχή προέβη σε αλλαγές, για τις οποίες δεν διέθετε ούτε το τεχνολογικό, ούτε και το μηχανογραφικό υπόβαθρο για να τις υποστηρίξει πρακτικά στην παρούσα χρονική στιγμή.

 

Σε τελική ανάλυση όμως, εκείνοι που θα κληθούν να πληρώσουν το μάρμαρο, θα είναι για μία ακόμα χρονιά οι φοροτεχνικοί, οι οποίοι θα υποχρεωθούν για μία ακόμα φορά, να ακολουθήσουν το «χορό των παρατάσεων», συμπληρώνοντας δηλώσεις έως και τα μέσα του καλοκαιριού.

Διαβάστε επίσης