Τι πραγματικά ισχύει στην έκπτωση 25% για την εμπρόθεσμη πληρωμή των φόρων

του Δημήτρη Μπόκαρη

 

Σε σημαντικές αλλαγές σε σχέση με τις αρχικές εξαγγελίες προχώρησε το οικονομικό επιτελείο στο μέτρο της έκπτωσης 25% των φορολογικών οφειλών τους που εξοφλούνται εμπρόθεσμα.

Ειδικότερα:

-οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εξοφλήσουν εμπρόθεσμα τις φορολογικές οφειλές που λήγουν έως το τέλος Μαρτίου. Δίνεται μόνο έκπτωση 25% για εμπρόθεσμη πληρωμή της δόσης Μαρτίου για ρυθμισμένες οφειλές. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών δεν υπάρχει καμία άλλη έκπτωση σε φορολογικές οφειλές που πληρώνονται εμπρόθεσμα τον Μάρτιο, όπως για παράδειγμα ο ΦΠΑ και οι παρακρατούμενοι φόροι. 

-εφόσον εξοφλήσουν το σύνολο των φορολογικών οφειλών Μαρτίου εμπρόθεσμα, τότε για τις ρυθμισμένες φορολογικές οφειλές μπορούν να καταβάλουν το 75% της δόσης Απριλίου

-για τον ΦΠΑ που είναι πληρωτέος τον Απρίλιο θα πρέπει να εξοφληθεί στο σύνολό του, αλλά το 25% αυτού θα συμψηφιστεί στο μέλλον με άλλες φορολογικές οφειλές

-προϋπόθεση για όλα τα παραπάνω είναι η επιχείρηση να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας

Σημειώνεται ότι στην αρχική του εκδοχή, το μέτρο αφορούσε σε έκπτωση 25% των φορολογικών οφειλών εφόσον εξοφληθούν εμπρόθεσμα, με την εξαίρεση του ΦΠΑ.

Οι αρχικές εξαγγελίες οι οποίες ήταν περισσότερο γενναιόδωρες και άμεσου ταμειακού οφέλους για τις επιχειρήσεις, είχαν προκαλέσει το ενδιαφέρον πολλών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση διατηρούσαν υψηλά ταμειακά διαθέσιμα. Μέσω της έκπτωσης για την κάλυψη φορολογικών οφειλών μπορούσαν να μειώσουν δραστικά το φορολογικό τους κόστος. Ωστόσο, οι τελικές ανακοινώσεις που αναμένεται να τις δούμε και σε μορφή διατάξεων τις επόμενες ώρες μεταφέρουν το όφελος στο μέλλον και ουσιαστικά καλούν τις επιχειρήσεις να καταβάλλουν το σύνολο των φορολογικών τους οφειλών στο 100% για τον μήνα Μάρτιο και να μεταφέρουν όφελος από την έκπτωση ΦΠΑ στο μέλλον. 

Για παράδειγμα, μια επιχείρηση καλείται να πληρώσει έως τέλος Μαρτίου φορολογικές οφειλές ύψους 30.000 ευρώ και άλλες 30.000 ευρώ στο τέλος Απριλίου. Θα πρέπει να εξοφλήσει το σύνολο των 30.000 ευρώ του Μαρτίου και όσον αφορά τον Απρίλιο θα έχει έκπτωση κατά 25% μόνο για την πληρωμή δόσης ρυθμισμένης οφειλής. Το 25% του ποσού ΦΠΑ που είναι πληρωτέο τον Απρίλιο θα μπορεί στο μέλλον να συμψηφιστεί με φορολογικές οφειλές. 

Διαβάστε επίσης