Πρωτομαγιά: Πλήρης κατεδάφιση και με απόλυτη συνέπεια

του δημήτρη Αβραμίδη

Πρωτομαγιά σήμερα και όλα θα γίνουν κατά τη βαρετή συνήθεια. Δηλώσεις, ομιλίες, διαδηλώσεις έτσι ώστε στο τέλος της ημέρας κανείς να μην ξέρει περί τίνος πρόκειται.

Λίγα στοιχεία θα βοηθήσουν.

Στην τελευταία προκρίσης, το 2009, Συλλογική Σύμβαση Εργασίας το κατώτατοημερομίσθιοορίζονταν στα 33,03 ευρώ και ο κατώτατοςμισθόςστα 739,57 ευρώ.

Σήμερα για τους κάτω των 25 χρονώντο κατώτατο ημερομίσθιο είναι στα 22,83 ευρώ και ο κατώτατος μισθόςστα 510,95 ευρώ.

Αλλά η παραγματικότητα είναι ακόμα χειρότερη.Τη χρονιά που πέρασε, το 2017, το 54,8% των προσλήψεων που δηλώθηκαν αρμοδίως αφορούσαν ευέλικτες μορφές απασχόλησης, δηλαδή απασχόληση είτε μερική, είτε εκ περιτροπής. Εδώ μιλάμε για μισθούς που στην καλύτερη περίπτωση είναι 393,75 ευρώ το μήνα ενώ ο καλός γνώστης του τοπίου Σάββας Ρομπόλης κάνει λόγο για πάνω από 100.000 εργαζόμενους με αμοιβές 200-300 μηνιαίως.

Και δεν μιλάμε γι’ αυτούς που δουλεύουν οκτάωρο και δηλώνονται ως μερικής απασχόλησης, για τις συστηματικές παραβιάσεις του ωραρίου, για τις πολύμηνες καθυστερήσεις στην πληρωμή των μισθών.Ούτε για τη θηριώδη και μονίμως παρούσα ανεργία.

Να τα συνοψίσουμε.Στα χρόνια της κρίσης, αυτό που συνέβη με απόλυτη συνέπεια είναι η πλήρης κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων στον ιδιωτικό τομέα.Το ξαναγράφω. Πλήρης κατεδάφιση και με απόλυτη συνέπεια.

Η Πρωτομαγιά κατάγεται από τις αιματηρές απεργίες που έγιναν το 1886 στο Σικάγο.Παρότι απέχουμε 132 χρόνια από τότε, πολλά στοιχεία μας δείχνουνότι η κατάσταση των εργαζομένων στην Ελλάδα σήμερα είναι πιο πίσω απ’ ότι ήταν στο Σικάγο του 1886.

Καλή Πρωτομαγιά.