Πίεση στη Γερμανία να δεχτεί τολμηρά και αυτόματα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ασκεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υποστηρίζοντας τις θέσεις που έχει ήδη ενστερνιστεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως αναφέρει δημοσίευμα των «Financial Times».
Το δημοσίευμα βασίζεται στις δηλώσεις που έκανε μετά το Eurogroup της Σόφιας ο Μπενουά Κερέ, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, ο οποίος κάλεσε τα κράτη-μέλη να δεχτούν «δυνατά και αξιόπιστα» μέτρα ελάφρυνσης προκειμένου να διασφαλιστεί η εμπιστοσύνη των αγορών στο ελληνικό αξιόχρεο μετά το πέρας του Μνημονίου.
Η κόντρα μεταξύ θεσμών και εταίρων
Σύμφωνα με πληροφορίες των FT, ένα από τα βασικά σημεία διαφωνίας στους κόλπους των θεσμών είναι ο βαθμός πολιτικού ελέγχου που θα έχουν επί του σχεδιαζόμενου μηχανισμού που θα συνδέει το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής του χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης της χώρας μας.
Το Βερολίνο και οι σύμμαχοί του, η Ολλανδία, η Αυστρία και η Φινλανδία, θέλουν ο μηχανισμός να μην είναι αυτόματος, δηλαδή να ενεργοποιείται κάθε χρόνο με αυστηρές προϋποθέσεις, που θα περιλαμβάνουν ετήσια ψηφοφορία στη γερμανική Βουλή.
Εκτιμούν ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο δεν θα επιτραπεί στην Αθήνα να οπισθοδρομήσει στην μεταρρυθμιστική και δημοσιονομική προσπάθεια.
Το ΔΝΤ και η Γαλλία ωστόσο, αντιτείνουν πως ο μηχανισμός θα πρέπει να είναι αυτόματος ώστε να μην υπάρχει περιθώριο πολιτικών παρεμβάσεων από τους Ευρωπαίους, καθώς κάτι τέτοιο θα μείωνε την εμπιστοσύνη των αγορών.
Με την δήλωση Κερέ, τονίζουν οι FT, η Ευρωτράπεζα τάσσεται στο πλευρό του Παρισιού και του Ταμείου. «Όσο πιο εμπροσθοβαρή και αυτόματα μπορούν είναι [τα μέτρα ελάφρυνσης] τόσο περισσότερο μπορούν να συμβάλουν στην οικοδόμηση της εμπιστοσύνης μεταξύ της Ελλάδας και των αγορών», είπε.
Προσέθεσε ότι αντί να συνδέουν την επιτήρηση με το χρέος, οι Ευρωπαίοι μπορούν να καταρτίσουν πρόγραμμα αυστηρής μετα-Μνημονιακής επιτήρησης, με δεδομένο από τα τέλη Αυγούστου κι έπειτα η χώρα μας δεν θα διαπραγματεύεται με τους θεσμούς αλλά θα πρέπει να πείθει τις ίδιες τις αγορές.
Η γερμανική στάση ωστόσο δεν φαίνεται να αλλάζει, με τον Σοσιαλδημοκράτη υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σόλτς να μην μοιάζει διατεθειμένος να κάνει παραχωρήσεις, ακολουθώντας εν πολλοίς τη γραμμή του προκατόχου του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
«Οι Γερμανοί δεν έχουν επιδείξει καμία ευελιξία τις τελευταίες εβδομάδες», δήλωσε αξιωματούχος που έχει γνώση της υπόθεσης στους FT.
Το θέμα του χρέους δεν βρέθηκε τελικά στην ατζέντα του άτυπου Eurogroup της Σόφιας, όμως οι 19 υπουργοί Οικονομικών της νομισματικής ένωσης συμφώνησαν ότι θα κλείσουν όλες τις εκκρεμότητες για το ελληνικό πρόγραμμα έως το Eurogroup της 21ης Ιουνίου.