Έργο αναγνωρίστηκε ως μέρος της πρώιμης δουλειάς του Ντα Βίντσι

Ένα μικρό αναγεννησιακό έργο που ανήκει σε αμερικανικό Μουσείο και για σχεδόν 20 χρόνια δεν είχε εκτεθεί φέρεται να είναι εν μέρει έργο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι.  

Το «A Miracle of Saint Donatus of Arezzo», ένα έργο θρησκευτικής τέχνης, που βρίσκεται στο Μουσείο Τέχνης «Worcester» στη Μασαχουσέτη, αποδίδονταν μέχρι τώρα στον καλλιτέχνη Λορέντσο ντι Κρέντι (Lorenzo di Credi) από τη Φλωρεντία.   Σύμφωνα με τoν Laurence Bruce Kanter, επικεφαλής επιμελητής της Πινακοθήκης του Πανεπιστημίου Yale, πτυχές της ζωγραφικής φέρουν την αδιαμφισβήτητη σφραγίδα του Ντα Βίντσι.  

Ο Kanter, σύμφωνα με τον Guardian, ισχυρίζεται πως τουλάχιστον το μισό έργο είναι δημιουργία του διάσημου ζωγράφου.   Ο πίνακας, δημιουργήθηκε για τον καθεδρικό ναό της Pistoia στην Τοσκάνη στη μνήμη του επισκόπου Donato de 'Medici και η δημιουργία του ανατέθηκε στον Andrea del Verrocchio, στο εργαστήριο όπου ο Ντα Βίντσι ήταν μαθητευόμενος. Εκεί φαίνεται πως τελικά οι δυο καλλιτέχνες εργάστηκαν πάνω στο έργο, αλλά στην πορεία το τελικό αποτέλεσμα αποδόθηκε μόνο στον έναν.   

«Νομίζω ότι είναι ένα πρώιμο έργο του Λεονάρντο και ότι υπάρχουν τουλάχιστον επτά ακόμη πίνακες σε όλο τον κόσμο όπως αυτός, που είναι έργα από την εκπαίδευσή του στο εργαστήριο του Verrocchio» πρόσθεσε ο Laurence Kanter.   Στην εκτεταμένη έρευνα στον πίνακα που οδήγησε στο να αναγνωριστεί ως μέρος της πρώιμης δουλειάς του Ντα Βίντσι συμμετείχε η επικεφαλής συντηρήτρια του Μουσείου της Μασαχουσέτης Rita Albertson και ο Bruno Mottin, βασικός επιμελητής του Centre de Recherche et de Restauration des Musées de France.

naftemporiki.gr

 

Διαβάστε επίσης