Πάτρα: Έκθεση "Τέμπλον - Άγιες µορφές, αόρατες πύλες πίστης, 20ός και 21ος αιώνας"

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 ΜΑΡΤΙΟΥ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων, στο πλαίσιο των «Μαθημάτων Ιστορίας της Τέχνης», μετά από  πρόταση του τμήματος Αγιογραφίας του Εικαστικού Εργαστηρίου, παρουσιάζει σε ειδική προβολή την έκθεση «Τέμπλον - Άγιες µορφές, αόρατες πύλες πίστης, 20ός και 21ος αιώνας».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Σεμιναρίων του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου, την Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018 στις 6.00 το απόγευμα, στο Εικαστικό Εργαστήρι του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων.

Η παρουσίαση της έκθεσης με προβολή διαφανειών, αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον για την Πάτρα, καθώς θα προβληθούν και έργα του αρχιτέκτονα-ναοδόμου Γεωργίου Νομικού, ο οποίος μετά από αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, υπέγραψε το 1951, τα τεχνικά σχέδια αποπεράτωσης του Νέου Ιερού Ναό του Αγίου Ανδρέου - με δευτερεύουσες μόνο τροποποιήσεις του αρχικού προκριθέντος σχεδίου του Γάλλου αρχιτέκτονα Αμίλιου Ρομπέρ -, αλλά και σχεδίασε το μαρμάρινο τέμπλο του, ενώ οι δεσποτικές εικόνες φέρουν την υπογραφή του Πέτρου Βαμπούλη, μαθητή του Φώτη Κόντογλου, ο μεγάλος ξυλόγλυπτος πολυέλαιος είναι έργο του Θεοφάνη Νομικού, η εικονογράφηση του Γιάννη Καρούσου και ο ψηφιδωτός διάκοσμος της Κάτια Κολέφα.

Να σημειωθεί πως πρόκειται για την έκθεση που συνδιοργανώθηκε από το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισµού, το Ίδρυµα Αικατερίνης Λασκαρίδη και την MVN Consultants και λειτουργεί από 27 Οκτωβρίου 2017 στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων «Κυριάκος Κρόκος» του Βυζαντινού Μουσείου Θεσσαλονίκης και θα διαρκέσει έως 25 Μαρτίου 2018.

Την Έκθεση παρουσιάζουν οι Οργανωτές της και Οργανωτές Πολιτιστικών Εκδηλώσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό  Χρήστος Φ. Μαργαρίτης, Μηχανικός Παραγωγής ΕΜΠ, Συλλέκτης - Ιστοριοδίφης και Αλέξανδρος Γ. Μακρής, Οικονομολόγος. Συλλέκτης Έργων Τέχνης. Θα προβληθούν φωτογραφίες από την Έκθεση και θα γίνει αναφορά στον ομότιτλο Τόμο.

                                   

Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο. Πλατεία Κορύλλων. Άνω Πόλη, Πάτρα.

τηλ: 2610620724 - 2610390937    www: patrasculture.gr   email: info@ patrasculture.gr

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ