Σύσκεψη υπό τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Υπουργείου Εσωτερικών, Τζανέτο Φιλιππάκο, πραγματοποιήθηκε στον Οργανισμό Λιμένος Πατρών, για τη διαχείριση θεμάτων του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος
Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Υπουργείου Εσωτερικών, αρμόδιος επί θεμάτων αλλοδαπών, υπηκόων τρίτων χωρών και παράτυπης μετανάστευσης, Τζανέτος Φιλιππάκος, επισκέφθηκε το Σάββατο (13-01-2018) την Πάτρα, όπου πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, σύσκεψη για τη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος στη Δυτική Ελλάδα και ειδικότερα στο λιμάνι της Πάτρας.
Η σύσκεψη έλαβε χώρα, το μεσημέρι του Σαββάτου, στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Λιμένος Πατρών και συμμετείχαν, εκπρόσωποι Υπηρεσιών και Φορέων, όπως ο Πρόεδρος του Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος του Ο.Λ.ΠΑ. Νίκος Κοντοές, ο Διοικητής της 5ης Περιφερειακής Διοίκησης Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ., Αρχιπλοίαρχος Σπύρος Κοντομάρης, ο Κεντρικός Λιμενάρχης Πατρών, Πλοίαρχος Δημήτρης Κυριακουλόπουλος, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Ελλάδας, Υποστράτηγος Αδαμάντιος Μητρόπουλος, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαΐας, Ταξίαρχος Νίκος Κοτρωνιάς, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Συλλόγου Ναυτικών Πρακτόρων Λιμένος Πατρών, Γιώργος Τελώνης, και ο Υπεύθυνος Ασφαλείας της Λιμενικής Εγκατάστασης Πάτρας, Δημήτρης Κολέτσος.
Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος (κυρίως Ελληνικής Αστυνομίας και Λιμενικού Σώματος) σχετικά με την διαχείριση θεμάτων του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος στη Δυτική Ελλάδα και ειδικότερα στο λιμάνι της Πάτρας, καθώς και η λήψη επιπλέον επιβαλλόμενων μέτρων.
Συγκεκριμένα, στη διάρκεια της σύσκεψης, κατεγράφησαν όλα τα υπάρχοντα προβλήματα που δημιουργούνται στο Λιμάνι της Πάτρας, από τις προσπάθειες προσφύγων – μεταναστών, να επιβιβαστούν σε πλοία με προορισμό την Ιταλία, που έχουν ως συνέπεια την παρακώλυση λειτουργίας του λιμένος και την πρόκληση ατυχημάτων.
Ο κ. Φιλιππάκος, εξήρε τις σοβαρές ενέργειες και προσπάθειες, που γίνονται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες και Φορείς, για την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού, δίνοντας κατευθύνσεις για τη διασφάλιση της ομαλούς διακίνησης επιβατών και αγαθών από το λιμάνι της Πάτρας.
Τέλος, τονίστηκε η ανάγκη επικαιροποίησης των μέτρων ασφάλειας των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων του Λιμένος, με τη λήψη πρόσθετων μέτρων από τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες και Φορείς, αλλά και η συνέχιση της μεταξύ τους επικοινωνίας και συνεργασίας, για την επίτευξη των τεθέντων στόχων.