Ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος απάντησε στον Γιάννη Σμαραγδή

για την ταινία καζαντζακη

"Σύστημα εναντίον κάποιων ανθρώπων, δηλαδή να μαζευόμαστε 10 άνθρωποι και να λέμε "αυτόν θα τον τσακίσουμε", δεν υπάρχει, δεν υπήρξε ποτέ".

Πρόσφατα, ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής, αποκάλυψε πως θα κινηθεί νομικά κατά ορισμένων κριτικών, για τα αρνητικά σχόλια και τις ύβρεις που, όπως ο ίδιος τόνισε, δέχθηκε για την ταινία «Καζαντζάκης». Το μεσημέρι της Τρίτης, μέσα από την εκπομπή Ελένη, ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος αναφέρθηκε στο θέμα, λέγοντας τα εξής:

«Πολύ πρόσφατα, μέσα σε αυτές τις μέρες, ο Γιάννης Σμαραγδής έκανε δύο εμφανίσεις σε τηλεοπτικά κανάλια -νομίζω στο Star και το Epsilon- και μίλησε εναντίον κάποιων κριτικών που θεωρεί ότι τον εξύβρισαν, ότι υπερέβησαν τα όρια της επαγγελματικής κριτικής και του επιτέθηκαν προσωπικά αποκαλώντας τον και «νάνο» και «πώς τολμάει ένας νάνος να τα βάζει με έναν γίγαντα όπως είναι ο Καζαντζάκης». Μίλησε για ένα σύστημα, το οποίο είναι εναντίον του.

Ο καθένας, φυσικά, έχει το δικαίωμα στην άποψή του. Είναι τελείως ανθρώπινο για έναν καλλιτέχνη να αισθάνεται και αδικημένος και παρεξηγημένος, αλλά αυτό απέχει από το να δηλώνει ότι είναι καταδιωκόμενος. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι οι κριτικοί κάνουν τη δουλειά τους, όπως νομίζει ο καθένας. Εγώ προσωπικά μπορεί να έχω εκτίμηση για κάποιους συναδέλφους αλλά όχι και τόσο μεγάλη για κάποιους άλλους. Μάλιστα, για κάποιους μπορεί να θεωρώ ότι δεν είναι καν συνάδελφοι. Όμως ο καθένας έχει επωνύμως τη γνώμη του. Ειδικά σε μια εποχή και σε έναν κόσμο που βρίθει από ανώνυμους που βυσσοδομούν, βρίζουν μέσα στο διαδίκτυο με την περικεφαλαία της ανωνυμίας τους, εντελώς προσωπικά και εντελώς υβριστικά και μηνύσιμα.

Ο κάθε κριτικός έχει το δικαίωμα στην άποψή του όσο επιθετικός μπορεί να γίνει ανάλογα με το στυλ του και σίγουρα -από όσο ξέρω εγώ 25 χρόνια που κάνω αυτή τη δουλειά- δεν υπάρχει σύστημα, οργανωμένο συνομωσιολογικό σύστημα που επιτίθεται εναντίον κάποιον συγκεκριμένα. Σύστημα εναντίον κάποιων ανθρώπων, δηλαδή να μαζευόμαστε 10 άνθρωποι και να λέμε «αυτόν θα τον τσακίσουμε», δεν υπάρχει, δεν υπήρξε ποτέ».

Διαβάστε επίσης