Θεατρική παράσταση στη μνήμη του Καζαντζάκη στο Αίγιο

Στις 29 Ιανουαρίου

«Αλάκερη η ψυχή μου μια κραυγή κι όλο μου το έργο το σχόλιο στην κραυγή αυτή.  Φωνάζω τη μνήμη να θυμηθεί, περμαζώνω από τον αέρα τη ζωή μου, στέκουμαι σαν στρατιώτης και κάνω την αναφορά μου στον Γκρέκο, γιατί αυτός είναι ζυμωμένος από το ίδιο κρητικό χώμα με μένα και καλύτερα απ’ όλους τους αγωνιστές που ζουν ή που έχουν ζήσει μπορεί να με νιώσει».  Ν. Καζαντζάκης

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αιγιαλείας και Καλαβρύτων, η ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ ΑΙΓΙΟΥ(Θ.Ε.Α.) και η Σχολική Επιτροπή Δ. Ε. του Δήμου Αιγιαλείας, προκειμένου να τιμήσουν τον μεγάλο μας συγγραφέα Ν. Καζαντζάκη, στον οποίο είναι αφιερωμένο το έτος 2017 για τα 60 χρόνια μετά τον θάνατό του, προσκάλεσαν στην πόλη μας την θεατρική ομάδα της παράστασης “Αναφορά στον Γκρέκο”, για να δώσουν την ευκαιρία στο κοινό της περιοχής μας να γνωρίσει την πνευματική πορεία του μεγάλου αυτού συγγραφέα, το ήθος του και τις ιδέες του από σκηνής.

Η «Αναφορά στον Γκρέκο», το τελευταίο έργο τού Ν. Καζαντζάκη, είναι ένα είδος πνευματικής αυτοβιογραφίας που ξεκινά από τα παιδικά του χρόνια. Δεν αφηγείται το σύνολο της ζωής του, αλλά παρουσιάζει τους σταθμούς της πνευματικής του πορείας, χωρίς να ακολουθεί την αυστηρή χρονολογική σειρά της πραγματικής του βιογραφίας.

Η θεατρική προσαρμογή και σκηνοθεσία του έργου έγινε από τον Τάκη Χρυσικάκο, ο οποίος είναι και ο πρωταγωνιστής της παράστασης, ερμηνεύοντας τον Νίκο Καζαντζάκη αλλά και άλλα πρόσωπα του έργου του. Η Γεωργία Νταγάκη, με τη λύρα και το τραγούδι της συνομιλεί με τους πρωταγωνιστές του, τον Καπετάν Μιχάλη, τον Αλέξη Ζορμπά, τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο και την ωραία Ελένη του Ομήρου!

Συμμετέχει ο εξαίρετος μουσικός Χρυσόστομος Καραντωνίου, παίζοντας κλασική κιθάρα.

Είναι μια παράσταση, που μέσα από τους ήρωες των έργων του Νίκου Καζαντζάκη και τις εξομολογήσεις του (στον παππού του, όπως αποκαλεί τον Ελ Γκρέκο) συναντάμε το μεγαλείο της Ελλάδας και το ανυπόταχτο πνεύμα του ίδιου του συγγραφέα.

Το πρόγραμμα των παραστάσεων ξεκίνησε από την Κρήτη,  τη γενέτειρα του συγγραφέα, και προκάλεσε μεγάλο ενθουσιασμό και συγκίνηση.

Στις 4 Ιουνίου 2015, ύστερα από πρόσκληση του τομέα πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η παράσταση παρουσιάστηκε στις Βρυξέλλες, ενώ η καλοκαιρινή πρεμιέρα της πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο, στον τάφο του Καζαντζάκη. Οι καλοκαιρινές παραστάσεις ολοκληρώθηκαν στη Γαύδο.

Η παράσταση, που γίνεται σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Καζαντζάκη, συνεχίζει τις παρουσιάσεις σε Θεσσαλονίκη, Βόρεια Ελλάδα και θα ταξιδέψει σε πανεπιστήμια και πόλεις της Ευρώπης και της Αμερικής, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών και την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης  για την προβολή του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό. Έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές και σχόλια (Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, Γ. Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, Περιφερειάρχης Κρήτης, Θεατρολόγος-Πανεπιστημιακός Κ. Γεωργουσόπουλος κ.λ.π.) για την εξαιρετική παρουσίαση, την επιβλητική σκηνική λιτότητα και την αρτιότητα στο σύνολό της (υποκριτικό-μουσικό μέρος).  «Η έξοχη απόδοση του Τάκη Χρυσικάκου τιμά και το ήθος και το ύφος του Καζαντζάκη, καθώς και την ελληνική γλώσσα». (Κ. Γεωργουσόπουλος)

Ταυτότητα παράστασης

Θεατρική προσαρμογή – σκηνοθεσία-εικαστικα: Τάκης Χρυσικάκος

Συνεργάτης – σκηνοθέτης: Εμμανουέλα Αλεξίου

Επιλογες τραγουδιών: Χαϊνης Δημήτρης Αποστολάκης – Γεωργία Νταγάκη

Φωτισμοι: Ντινος Μεταλιδης

Στην πόλη μας η παράσταση θα γίνει στο κινηματοθέατρο ΑΠΟΛΛΩΝ, την Κυριακή 29 Ιανουαρίου, ώρα 8 μ. μ.. και θα τεθεί υπό την αιγίδα της Σχολικής Επιτροπής  Δ. Ε. Αιγιαλείας.

Το εισιτήριο με προπώληση από τα βιβλιοπωλεία “Σύγχρονη Σκέψη” και “Θεμέλιο”  και το il centrale(Jimmy’s cafe), Κλεομένους Οικονόμου 7,  τιμάται 10 € , ενώ την ημέρα της παράστασης στο ταμείο θα τιμάται 12 €.