Πάτρα: Τα πρώτα συμπεράσματα του Διεθνούς Συνεδρίου για την επιχειρηματικότητα και ανάπτυξη στη Δ. Ελλάδα - ΦΩΤΟ

Συνεργασίες και νεοφυείς επιχειρήσεις δημιουργούν αναπτυξιακές προοπτικές

Συνεργατικοί σχηματισμοί - οχήματα προώθησης  της επιχειρηματικότητας  αυτόπαρουσιάστηκαν στο τριήμερο  Διεθνές Αναπτυξιακό Συνέδριο «Συμμαχία για την Επιχειρηματικότητα και Ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα», που οργανώνει στην Πάτρα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας,  καταδεικνύοντας τη δυναμική που υπάρχει σε καινοτόμες πρωτοβουλίες και σε νεοφυείς επιχειρήσεις.

dt-2017.12.15-2.jpg

Ο Καθηγητής Βασίλειος Μακιός, Πρόεδρος CORALLIA hub αναφέρθηκε στο Corallia, που  εργάζεται εντατικά για τη δημιουργία ολοκληρωμένων παραγωγικών και καινοτομικών οικοσυστημάτων, στα οποία δραστηριοποιούνται συντονισμένα παράγοντες από συγκεκριμένους κλάδους και περιφέρειες της χώρας, όπως η Δυτική Ελλάδα, όπου προϋπάρχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. «Είναι ανάγκη να δώσουμε όραμα στα νέα παιδιά» τόνισε ο κ. Μακιός, φέρνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα.

Στο Επιστημονικό Πάρκο Πατρών  αναφέρθηκε ο  Βασίλειος Αναστασόπουλος Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του  ΕΠΠ.  Μίλησε για   την αποστολή και το έργο που επιτελεί το Πάρκο, ως προς  την υποστήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων και την ανάπτυξη του τοπικού τεχνολογικού οικοσυστήματος. «Στόχος μας είναι οι ιδέες μας να φεύγουν ώριμες και ακριβοπληρωμένες» ανέφερε χαρακτηριστικά δίνοντας το στίγμα της επιτυχημένης πορείας νεοφυών επιχειρήσεων που ξεκίνησαν από το Πάρκο και εξελίχθηκαν δυναμικά.

Για την πρωτοβουλία  MAZINNOV Hub , μίλησε ο  Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, Christophe Chantepy, τονίζοντας για τους  Έλληνες ότι «ήρθε η ώρα να οραματιστούν το μέλλον τους» κι έδωσε έμφαση στην ελληνική καινοτομία, τομέας στον οποίο διαπρέπει η Γαλλία. Η ελληνική λέξη «μαζί» και ο γαλλικός όρος για την καινοτομία «innovation» ενώθηκαν για να ονοματοδοτήσουν ως «MAZINNOV» ένα δίκτυο συνεργασίας ανθρώπων, επιχειρήσεων, ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων, καθώς και δημόσιων φορέων της Ελλάδας και της Γαλλίας, με αντικείμενο την ανάπτυξη της τεχνολογίας και καινοτομίας.  Λεπτομέρειες για την ελληνογαλλική  συνεργασία στον τομέα της καινοτομίας έδωσε ο υπεύθυνος έργου Olivier Dovergne. «Όταν δημιουργήσαμε και ξεκινήσαμε υπήρχε ένα είδος στοιχήματος στην πρωτοβουλία. Να αναγνωριστεί από το γαλλικό σύστημα καινοτομίας το δυναμικό του ελληνικού οικοσυστήματος που δεν ήταν τόσο γνωστό στο εξωτερικό και ορισμένες φορές ήταν άγνωστο στην Ελλάδα» σχολίασε και αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που αναλήφθησαν με αποτέλεσμα  τα δύο οικοσυστήματα της καινοτομίας από κοινού να εμπλουτίζονται.

dt-2017.12.13_1.jpg

 Ο Ιωάννης Σμυρλάκης, Διευθυντής Σύνταξης της «Εφημερίδας των Συντακτών» αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα που δημιουργήθηκε όταν δεκάδες δημοσιογράφοι και τεχνικοί έμειναν άνεργοι. «Δεν είχαμε άλλον δρόμο παρά να πάρουμε το ρίσκο. Ετσι στις 4 Νοεμβρίου 2012 κυκλοφόρησε το πρώτο φύλλο της εφημερίδας. Ενός εντύπου που έχει ως εργοδότες μόνο τους αναγνώστες του και είναι μια συνεργατική εφημερίδα, με 130 εργαζόμενους, που ανήκουν όλοι στον συνεταιρισμό που δημιουργήσαμε», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η  Αλεξάνδρα Σαρμά Συνιδρύτρια incubator αναφέρθηκε ORANGE GROVE Patras. Ένας νέος συνεργατικός χώρος που λειτουργεί ως θερμοκοιτίδα για τη στήριξη και προώθηση της νεανικής επιχειρηματικότητας κι έχει ως στόχο να συνεισφέρει στην ανάπτυξη του τοπικού οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων, (startup) στη Δυτική Ελλάδα. Το (OGP) είναι ένα εγχείρημα κοινής συνεργασίας της Πρεσβείας της Ολλανδίας, του Orange Grove Athens, του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών και μιας ομάδας Πατρινών.

Το AROMA HUB  παρουσίασε η Φωτεινή Λάμαρη , Διευθύντρια  HUB . Πρόκειται για έναν κόμβο καινοτομίας με έμφαση στην ανάπτυξη, παραγωγή & εκμετάλλευση προϊόντων από αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά. Σκοπός  του είναι η εφαρμογή της καινοτομίας στην καλλιέργεια και στη μεταποίηση των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, προσδίδοντας αξία στους εμπλεκόμενους και δημιουργώντας νέες προοπτικές ανάπτυξης. 

Στο Mindspace  αναφέρθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος Οδυσσέας Λαμτζίδης.  Πρόκειται για έναν  μη κερδοσκοπικός οργανισμός φοιτητών και νεαρών αποφοίτων. «Σκοπός μας είναι οι ιδέες που δημιουργούνται στο Πανεπιστήμιο να βγαίνουν στην κοινωνία, να ωφελούν την κοινωνία αντί να μένουν παγιδευμένες στο πανεπιστήμιο» είπε ο κ. Λαμτζίδης.

Σύνοψη συμπερασμάτων πρώτης ημέρας

Επιχειρηματικότητα, καινοτομία και περιφερειακή ανάπτυξη είναι το τρίπτυχο,  στο οποίο μπορεί να βασιστεί ο παραγωγικός μετασχηματισμός. Αυτό ήταν το κεντρικό συμπέρασμα των εργασιών της πρώτης ημέρας του Διεθνούς Αναπτυξιακού Συνεδρίου με τίτλο «Συμμαχία για την Επιχειρηματικότητα και Ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα». Τα βασικά συμπεράσματα συνόψισαν ο Γιώργος Αγγελόπουλος  πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας  και ο Πρόδρομος – Ιωάννης Προδρομίδης ερευνητής Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).

dt-2017.12.13_-_symperasmata.jpg

Στην αξία της συνεργασίας εστίασε ο κ. Αγγελόπουλος και αναφέρθηκε στη συνεργασία που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια με το ΚΕΠΕ, το οποίο σε επίπεδο ερευνών έκανε  στροφή στη Δυτική Ελλάδα, δεδομένου ότι μέχρι πρότινος εστίαζε σε εθνικής εμβέλειας προσεγγίσεις. Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάστηκαν αποτελέσματα μελετών οι οποίες αφορούν το εθνικό επίπεδο και, ορισμένες  στοχευμένες, που αφορούν τη Δυτική Ελλάδα οι οποίες  σκοπό έχουν να αναδείξουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής.

Αναφερόμενος επιγραμματικά στα ερευνητικά ευρήματα του ΚΕΠΕ ο κ.  Προδρομίδης, ανέφερε μεταξύ άλλων:  «Μιλήσαμε για την επιχειρηματικότητα στην περιοχή, είδαμε ότι υπάρχουν κλάδοι που ανακάμπτουν μες την ύφεση, αναλύθηκαν οι επιδράσεις που είχε το  πρώτο και δεύτερο  μνημόνιο στην οικονομική ζωή. Διαπιστώσαμε ότι ο ΕΝΦΙΑ υπήρξε καταστροφικός, εντοπίσαμε την      ανάγκη ο  αγροτικός τομέας να στραφεί σε περισσότερο αποτελεσματικές καλλιέργειες και εστιάσαμε σε προϊόντα της Δυτικής Ελλάδας με  συγκριτικό εξαγωγικό πλεονέκτημα». 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ