Γιώργος Μαυραγάνης: Ο Αχαιός πρώην υφυπουργός Οικονομικών στο «4TH Athens Law Forum on Taxation»

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ

Θέματα που άπτονται του φορολογικού συστήματος και των ηλεκτρονικών φορολογικών ελέγχων  ανέπτυξε ο Αχαιός πρώην υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, στην εισήγηση που έκανε  στο «4TH Athens Law Forum on Taxation», που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών και του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

gm2.jpg

Ο Γ. Μαυραγάνης αναφέρθηκε στα μέτρα και τις αποφάσεις που έλαβε στην διάρκεια της θητείας του στο Υπουργείο Οικονομικών για  την χρήση των ηλεκτρονικών μέσων στο φορολογικό σύστημα, ορισμένες από τις οποίες είναι οι παρακάτω: Ηλεκτρονικές δηλώσεις, ηλεκτρονικά τέλη κυκλοφορίας, ηλεκτρονικό παράβολο, ηλεκτρονικές διασταυρώσεις στοιχείων, μητρώο τραπεζικών λογαριασμών, εισαγωγή νέων μεθόδων ελέγχου  που χρησιμοποιούν οι προηγμένες φορολογικές αρχές για να διαπιστώνουν τι κρύβει ένας φορολογούμενος, θεσμοθέτηση του ηλεκτρονικού τιμολογίου (το οποίο δεν προχώρησε με ευθύνη της σημερινής Κυβέρνησης).

«Θα πρέπει να ολοκληρωθεί το ηλεκτρονικό τιμολόγιο για την καταπολέμηση των πλαστών και των εικονικών τιμολογίων, και να ενταθεί η χρήση των ηλεκτρονικών πληρωμών» τόνισε ο πρώην Υφυπουργός και πρότεινε την μείωση των προμηθειών που λαμβάνουν οι τράπεζες, καθώς είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη.

Αναφερόμενος στο έργο που παρήγαγε στην διάρκεια της υπουργικής θητείας του, υπενθύμισε την προσχώρηση στη σύμβαση για ανταλλαγή πληροφοριών στο μοντέλο του ΟΟΣΑ  και την μονογραφή της συμφωνίας FATCA με τις ΗΠΑ, που επέτρεψαν να οικοδομηθεί το προφίλ του φορολογούμενου, έτσι ώστε οι έλεγχοι να γίνονται πολύ κοντά στα έτη χρήσης για τα οποία έχει υποβληθεί η φορολογική δήλωση. Πράγμα το οποίο, δυστυχώς, δεν αξιοποίησε η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ο Γ. Μαυραγάνης υπογράμμισε ότι είχε προγραμματιστεί για το 2015 η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων για τις μεταβιβάσεις των ακινήτων και των αυτοκινήτων, ενώ επεσήμανε την ανάγκη να διασυνδεθούν οι δημόσιες υπηρεσίες, ώστε να λαμβάνει ηλεκτρονικά η φορολογική διοίκηση τα στοιχεία που χρειάζεται και να μην ταλαιπωρείται ο πολίτης. Την ίδια περίοδο, παράλληλα με την ανάπτυξη όλων αυτών των εργαλείων, είχε σχεδιασθεί η κατάργηση των τεκμηρίων, τα οποία δεν χρειάζονταν εφόσον αξιοποιούνται οι πληροφορίες που συγκεντρώνονται και γίνονται έλεγχοι με στόχευση και ταχύτατα. Η σημερινή κυβέρνηση δεν συνέχισε την συγκεκριμένη πρωτοβουλία και άφησε αυτό το αναχρονιστικό και ξεπερασμένο θεσμό σε ισχύ, ταλαιπωρώντας τους πολίτες.

«Όλα αυτά είναι καλά» ανέφερε ο πρώην Υφυπουργός. Και κατέληξε: «Όμως είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος του ανθρώπινου παράγοντα, γιατί τα συστήματα και τα ηλεκτρονικά μέσα μπορεί να σου δίνουν την πληροφόρηση, αλλά την επεξεργασία και τον προγραμματισμό πρέπει να τον κάνουν άτομα που να διέπονται από σύγχρονη νοοτροπία και να έχουν ικανότητες διαχείρισης έτσι ώστε να περάσουν γρήγορα σε στοχευμένη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Κι εδώ έχει πολύ δρόμο ακόμα να κάνει η φορολογική διοίκηση».

  

 

 

 

Διαβάστε επίσης