Βγήκαν τεθωρακισμένα στους δρόμους στη Ζιμπάμπουε

Διαψεύδει πραξικόπημα αλλά «αναλαμβάνει δράση» ο στρατός

Το εθνικό δίκτυο ZBC κατέλαβε ο στρατός της Ζιμπάπουε, από όπου ανακοινώθηκε πως ανέλαβε δράση με στόχο «εγκληματίες». Διευκρινιζόταν επίσης πως δεν επρόκειτο για «στρατιωτική κατάληψη της κυβέρνησης» και πως ο πρόεδρος Ρόμπερτ Μουγκάμπε είναι ασφαλής.

Τις πρώτες πρωινές ώρες ακούστηκαν πυροβολισμοί από τα βόρεια προάστια της πρωτεύουσας Χαράρε. Ο απεσταλμένος της Ζιμπάμπουε στη Νότια Αφρική απέρριψε τις αναφορές περί πραξικοπήματος, τονίζοντας πως η κυβέρνηση είναι «άθικτη».

Η ανακοίνωση, από εκπρόσωπο του στρατού, έγινε λίγες ώρες αφότου οι στρατιώτες κατέλαβαν τα κεντρικά του ZBC. «Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε το έθνος πως η εξοχότητά του, ο πρόεδρος, και η οικογένειά του είναι σώοι και αβλαβείς και πως η ασφάλειά τους είναι εγγυημένη» τόνισε, «στόχος μας είναι μόνο οι εγκληματίες γύρω του που διαπράττουν εγκλήματα, που προκαλούν κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα στη χώρα. Μόλις ολοκληρώσουμε την αποστολή μας, αναμένουμε πως τα πράγματα θα επιστρέψουν στα κανονικά».

Στην ανακοίνωση δεν διευκρινιζόταν ποιοι είναι στο στόχαστρο, ωστόσο κυβερνητική πηγή ανέφερε στο Reuters πως ο υπουργός Οικονομικών Ιγνάτιους Τσόμπο ήταν μεταξύ αυτών που τέθηκαν υπό κράτηση. Ο Τσόμπο είναι ένα από τα ηγετικά στελέχη της λεγόμενης τάσης «G40» στο κυβερνών κόμμα ZANU-PF, της οποίας επικεφαλής είναι η σύζυγος του προέδρου Μουγκάμπε, η Γκρέις, η οποία θέλει να διαδεχθεί τον 93χρονο πρόεδρο.

Όπως μεταδίδει το Reuters, στρατιώτες και τεθωρακισμένα οχήματα έχουν κλείσει δρόμους για να αποκλείσουν την πρόσβαση στα γραφεία της κυβέρνησης, το κοινοβούλιο της Ζιμπάμπουε αλλά και τα δικαστήρια στο κέντρο της Χαράρε.

Ο στρατός κατέλαβε την εξουσία τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σε μια «στοχευμένη» επιχείρηση με σκοπό την απομάκρυνση «κακοποιών στοιχείων» στο περιβάλλον και της κυβέρνησης του 93χρονου προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας κάλεσε τους Βρετανούς που βρίσκονται στη Χαράρε να μείνουν στο σπίτι τους μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση, ενώ η αμερικανική πρεσβεία στη Χαράρε ανακοίνωσε μέσω Twitter πως σήμερα θα παραμείνει κλειστή «λόγω της εν εξελίξει αβεβαιότητας». Συμβούλεψε δε τους Αμερικανούς στη Ζιμπάμπουε να μείνουν εντός μέχρι να υπάρξει κάτι νεότερο.

Οι ραγδαίες εξελίξεις συνέβησαν αφότου το κυβερνών κόμμα της Ζιμπάμπουε κατηγόρησε τον επικεφαλής του στρατού για «προδοτική συμπεριφορά» επειδή προειδοποίησε για πιθανή στρατιωτική παρέμβαση. Ο πρόεδρος Μουγκάμπε ήρθε σε σύγκρουση με τον στρατηγό Κονσταντίνο Τσιουένγκα, με αφορμή την αποπομπή του αντιπροέδρου από την κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα ZANU-PF εν μέσω των «εκκαθαρίσεων» στις τάξεις του.

Διαβάστε επίσης